Merhaba arkadaşlar.Benim yaklaşık 4 senedir bir ilişkim var.Erkek arkadaşımın annesi kürt babası arap kökenli.Kendisi doğulu ama orada büyümemiş.Büyük bir şehirde büyümüş.Şimdiye kadar çok şükür bir sorun olmadı.Şimdiye kadar pek bir şeye karışmadı.Genelde anlayışlıdır.Artık nasip olursa üniversite bitecek ve bizimkilerle tanışma merasimi olacak haliyle.Ve benim kafam çok karışık.Kürtlerin gelenekleri görenekleri nasıldır.Bana bu konuda bilgi verebilir misiniz.Şu zamana kadar çok fazla içlerinde olmadığım için kültürlerini bilmiyorum haliyle.En azından bu konu hakkında yardımcı olacak arkadaşlar varsa çok memnun olurum,lütfen.Şimdiden Teşekkürler.
Merhaba, ben Kürt'üm ve Kürt biriyle evlendim. Ayrica doğuda büyümüş olsaydi erkek arkadasiniz kötü pis kaka mı olacaktı? Hayır yani hem doğulu biriyle evlenmeyi düşünüyorsun hem de dediğin kırıcı laflarla kendinle çelişiyorsun. Bizim kültürümüzü begenmiyorsan evlenmeyeceksin o çocukla. Ha, adetlere gelince. Kürtler gelinlerine sahip çıkarlar (Türkler çikmaz demiyorum yanlış anlamayin) büyüklere saygı gösterilmesini isterler. Senden maddi açıdan hiçbir şey istemezler, her şeyi alırlar sonra da yüzüne falan vurmazlar. Her şeyi aldıktan sonra eğer durum el vermeyip gelinin annesine bir bilezik degil de cumhuriyet almışlarsa hediye niyetine, içlerine oturur üzülür ve utanırlar ama kimse onları kırmaz. Benim anneme kv bilezik aldı ve her gittiğimizde de bi şeyler alalım diyor. Gecen gun annene bi yüzük almadık ayıp oldu diyor. Her neyse gelirler Allahin izni Peygamberin kavliyle isterler. Kahvelerini yudumlarlar, gerçi bizde kahve kültürü yoktur. 50 kişi gelip beni istemişti nasıl kahve yapayım. Geleneklerine çok düşkündürler. Gelinleri iyi olsa canlarını verirler. Sürekli rahatsız etmezler. Ailene asla laf söylemezler ve söyletmezler. Her size gelişlerinde ellerinde hediyeyle gelirler. Düğün alışverişinde herkese hediye alırlar ( durumları yeterse ) güler yüzlüdürler ( her milletin olabileceği gibi ) dinlerine düşkündürler. Kimse laf sokma dertleri yoktur. Ve asla bunu unutma en önemlisi Nişan atmazlar, nişanlanmak evliliğin % 75dir derler ve nişan atmak nikah bozmak gibidir bizlerde. Eşim biz nişanlıyken evliyiz artık derdi. Bizde nişan atmak yok olamaz ki Allah kimseyi o duruma sürüklemesin inşallah. Sana mutluluklar. Ha tabi yöreden yöreye de adamlık değişir. Sana mutluluklar. Ben çok mutluyum insallah sen de olursun. Ben asla ama asla kendi kültürümün dışında biriyle evlenemezdim çok şükür Rabbim gönlüme göre verdi. Belki bu konuda biraz sıkıntı çekebilirsin o kadar.
Selametle..
himm onların meshepleri farklı şafiler. biraz araştır bakalım.
Hepsinin mezhebi Şafi değil , daha çok Diyarbakır Batman tarı Şafi... Konu sahibi arkadaşım her şeyleri aynı, neredeyse kültür olarak hiçbir gelenek görenek farklılığı yok. Yani şöyle diyeyim. Bir Kayserilinin geleneği göreneği bir Uşaklıya göre ne kadar farklıysa, ancak o kadar bir fark vardır. Genel olarak Anadolu'nun kültürel öğerelrini taşıyoruz hepimiz. Eee yüzyılların birlikteliği var sonuçta.
Merhaba, ben Kürt'üm ve Kürt biriyle evlendim. Ayrica doğuda büyümüş olsaydi erkek arkadasiniz kötü pis kaka mı olacaktı? Hayır yani hem doğulu biriyle evlenmeyi düşünüyorsun hem de dediğin kırıcı laflarla kendinle çelişiyorsun. Bizim kültürümüzü begenmiyorsan evlenmeyeceksin o çocukla. Ha, adetlere gelince. Kürtler gelinlerine sahip çıkarlar (Türkler çikmaz demiyorum yanlış anlamayin) büyüklere saygı gösterilmesini isterler. Senden maddi açıdan hiçbir şey istemezler, her şeyi alırlar sonra da yüzüne falan vurmazlar. Her şeyi aldıktan sonra eğer durum el vermeyip gelinin annesine bir bilezik degil de cumhuriyet almışlarsa hediye niyetine, içlerine oturur üzülür ve utanırlar ama kimse onları kırmaz. Benim anneme kv bilezik aldı ve her gittiğimizde de bi şeyler alalım diyor. Gecen gun annene bi yüzük almadık ayıp oldu diyor. Her neyse gelirler Allahin izni Peygamberin kavliyle isterler. Kahvelerini yudumlarlar, gerçi bizde kahve kültürü yoktur. 50 kişi gelip beni istemişti nasıl kahve yapayım. Geleneklerine çok düşkündürler. Gelinleri iyi olsa canlarını verirler. Sürekli rahatsız etmezler. Ailene asla laf söylemezler ve söyletmezler. Her size gelişlerinde ellerinde hediyeyle gelirler. Düğün alışverişinde herkese hediye alırlar ( durumları yeterse ) güler yüzlüdürler ( her milletin olabileceği gibi ) dinlerine düşkündürler. Kimse laf sokma dertleri yoktur. Ve asla bunu unutma en önemlisi Nişan atmazlar, nişanlanmak evliliğin % 75dir derler ve nişan atmak nikah bozmak gibidir bizlerde. Eşim biz nişanlıyken evliyiz artık derdi. Bizde nişan atmak yok olamaz ki Allah kimseyi o duruma sürüklemesin inşallah. Sana mutluluklar. Ha tabi yöreden yöreye de adamlık değişir. Sana mutluluklar. Ben çok mutluyum insallah sen de olursun. Ben asla ama asla kendi kültürümün dışında biriyle evlenemezdim çok şükür Rabbim gönlüme göre verdi. Belki bu konuda biraz sıkıntı çekebilirsin o kadar.
Selametle..
Bence de kırıcı bir laf söylememişsiniz gayet güzel izah etmişsiniz kendinizi, Kürt arkadaşlarım olmuştu daha önce ama adetleri falan nedir nasıldır bilemem, sadece mutluluklar dilemek istedim.. Ne güzel insanlar böyle olabilmeli işte Türkmüş, Kürtmüş , Aleviymiş , Sünniymiş herkes insan :) evlilik kararı verdiğiniz için tebrik ediyorum :)
allah mutlu mesut etsin arkadaşım da ben konu sahibinin batıda yetişmiş demesini yanlış bulmadım.
kürt arkadaşım var çok samimi kendisi doğma büyüme istanbullu, bir zamanki sevgilisi de mardinliydi, çocuk da kürttü, ayrıldıktan sonra dediği iyi ki de onla olmamış, kültür olarak farklıydık, ailem de istemezdi zaten yapamazdık filan.
yani demem o ki insanların yetişdiği çevreler de farkediyor mesela.
Merhaba canim ben Turkum esim Kurt benim mezhepim Hanefi esimin Safi ama hic bir problem yok. Cok ufak farkliliklar var. Sehirden sehire insandan insana zaten fark oluyo.Dugunumuzu tamamen kendimiz yaptik her sey istedigimiz gibi oldu. Insallah hersey istedigin gibi olur. .Mutluluklar
bence bunu kendisine sormalısın ki sonradan sorunlar çıkmasın. sana en iyi cevap verecek olan kişi o canımbizde böyle sizde şöyle diye konusun.. son dakikada gol olmasın
himm onların meshepleri farklı şafiler. biraz araştır bakalım.
Arkadaşım bir şey öğrenmek istemişsin ırkçı, ayrımcı ilan edilmişsin.
Kürtlerin kültürüne gelince, genel bir şey söylenemez bence çevremde çok kürt var, kültürleri birbirinden çok farklı. Hayırlı olsun bu arada.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?