merhaba, ben geçen ay protokol yönetimi semineri aldım, siyasetçilerin hocasıymış kendisi, başbakan, cumhurbaşkanı falan, adam 20 yıldır ortadoğu amme idaresinde bu dersi veriyormuş ki özel istekle gelmiş, onun verdiği bilgileri aktarmaya çalışayım sizlere...
resmi iş görüşmelerinde asla ve asla kahve ve tonları-özellikle erkeklerde- kullanılmazmış.. bu yetersizlik ve kendine güvensizlik hissi verirmiş karşıdakine.. günlük iş yaşamında 3 renk , resmi iş görüşme ve toplantılarında 2 renk kullanılabilir dedi, fazla renk gayri resmi sayılırmış protokolde.. bayanlarda etek önemliymiş ama mutlaka bir ceket ile kombinlenmeli imiş, elbise dahil uygun renk ceket kullanılmalıymış. eğer resmiyet yüksek ise siyah renk ağırlıklı olmalı, daha düşükse cekat ya da etekde gri tercih edilmeli, gömlek açık mavi yada beyaz tonlarda olmalıymış, renk sklasında uygun renk bulunabilir dedi, pembenin çok açık tonlarına kadar...
oje tırnak rengine yakın olmalı, kısa manikürlü tırnak kullnılmalı imiş. protokol takısı inci imiş, altın ve gümüş kullanmaktan-alyans dışında- kaçınılmalı imiş. takı üç parça olmalıymış, küpe-broş-yüzük ya da küpe-kolye-yüzük, fazla olmamalıymış..
gri renk etekde füme rengi çoraplar, siyahta siyah uygun olurmuş, ten rengi çiğ kaçarmış ki bizler de biliriz zaten bunları.. saçlar toplanmış olursa daha ciddiye aldığını ifade edermiş, özellikle uzun saç protokolde açık bırakılmazmış.. makyaj çok hafif olmlıymış, özellikle kırmızı ruj ağır kaçarmış..
çoğunu biliyoruz elbette ama kendi tarzımız diye farklı kombinler yapıyoruz bazen, protokolün kendi tarzı olmaz, yüzyıllardır bu aynıdır dedi, günlük yaşamda, özel yaşamda kendi tarzınız olur ama protokolda olamaz dedi... protokolden kastım aman devlet başkanı falan değil, iş resmiyeti olan heryerde hele de bir toplantı da protokoldür dedi...
aktarmaya çalıştım hatırladıklarımı, isteyen olursa kitabı ve yazarını da buraya yazarım, evden resmi davetler, yiyecek mönüsüne, yemek yeme şekline, yürümeye kadar herşey bu kitapta yazıyor, ben çok çok beğendim gerçekten...