yazacak başlık bile bulamadım

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Benim hic bir zaman anlayamacagim sey insanlarin eslerine kiminle ne kadar görüstügüne karismasi..Esler bu durumu kendileri belirleyecek durumda degillerse de böyle insanlarla evli kalmagi bir kez daha düsünürdüm.Bu tamamen kisi hak ve hürriyetidir.Eslerimiz hayati paylastigimiz kisilerdir.Kimse kimsenin hayatini belirleme hakkina sahip degildir.Bunu yapan da izin veren de ayni derecede sorunludur benim acimdan.

İşte buna bir dur demek sizin eşinizin görevi.
Eşinizin ailesi belli ki normal değil. Ben bunun psikolojide bir adı olması gerektiğine inanıyorum çünkü cidden rahatsızlık.
Ama sırf sizin görümceniz öyle diye bütün görümcelere "aramayın kardeşim, 2 kere aramayın 1 kere arayın, her gün aramayın haftada 1 arayın" deme haddi olmamalı kimsenin bana kalırsa.
Dediğim gibi amiyane tabirle eşim benim yerime ablasına ya da kardeşine "kocalık" ediyorsa bu onun terbiyesizliği, görümceme arama eşimi, bana bağlansın demem.
Bu biraz tasma takmak gibi oluyor. Onu da kendime yakıştıramam açıkçası :)

Yok, yaşanılan durum bundan biraz daha farklı.
Bizlere ya da eşlere ilgi meselesi değil.
Benim eşimin, çevresinin ya da o örf adete göre büyüyen büyük bir kesimde şu var ‘kız kardeşten erkek kardeş sorumludur’.
Biz evlendiğimizde görümcem bekardı, hayatında göremeyeceği insanlığı yaptım, sırf üzülmesin kardeşi gitti diye bilenmesin bizle olsun diye neredeyse 2 sene beraber yaşadık tatilere gittik vs vs, isteyerek ve durumuna üzülerek yaptım.
İşin gerçeğini evlenince anladım, benim insanlığım öyle değilmiş, ben istemesem de o zaten öyle yaşarmış çünkü kendine ‘erk’ olarak kardeşi seçilmiş.
Bkültürdeki insanlarda kız kardeşler ölene kadar erkeğe bağlıdır ve tuhaf şekilde erkek kardeşten ilgi beklerler.
Ben tek değilim, yaşayan akraba eş dost da var.
Karadeniz, iç anadolu, doğu anadolu gibi yerlerde de mevcut.
Sürekli sanki bir evlatmış gibi görümceyi sahiplenen koca kişilikleri.
Kendileri istemese anne babanın arayıp ‘ablanın evine sehpa alınacak sen götür yok ablana şu yapılacak sen yap, ablanı yalnız bırakma ablan şöyle ablan böyle’ vs gibi direktifler, tacizler...

Bu adamlar 10 yaşından beri evdeki kadının en kaba tabirle namusunu devralıyor babadan ve iğrenç bir zihniyetle kocası olsun olmasın, ölene kadar sahip çıkıyor.
Çünkü bunlar ‘sahip çıkılacak şekilde büyütülmüş’ kadınlar.
Anlatabildim mi bilmiyorum.
Kısaca sorun eşten öte bir mevzu, bu bir örF adet namus belası adeta!

Haklısınız söylediklerinizde, cidden zihniyet meselesi olsa gerek. Evet anlıyorum sizi.
Doğuluyum, eşim de doğulu.
Bizim çevremizde, kültürümüzde de daha çok kadınlar evlenip gittiğinde artık kocasının "namusu" oluyor, erkek kardeşler hadlerini bilmeye başlıyorlar. Nasıl oluyor bilmiyorum. Ama cidden zihniyet meselesi.
O zaman da ne kadar evlenmeden anlayamayacak olsak da evlendiğimiz kişilerin zihniyetlerine bakmamız gerekiyor sanırım. Aile yapılarına, akrabalık ilişkilerine, kardeş bağlarının hastalıklı olup olmamasına.
Evlendikten sonra farketmek tabii acı, ama kardeşlere aramayın denilerek çözülecek bir mevzu olduğunu zannetmiyorum. Nasıl gelmişse öyle gider, katlanabiliyorsanız ne ala. Yoksa hayat gerçekten zor olur.

hem fikiriz o halde

filmdelisi şunu da ekleyeyim, kimseyi yargılamak bana düşmez ama kültür dedik diye söylüyorum ;
Sizin ütü mevzusundaki gibi evde kazulet gibi oturan kocam dururken arayıp erkek kardeşime bana şu ütüyü al, ya da şu ütüyü alalım filan desem ailem inanılmaz ayıplar, senin kocan ne işe yarıyor derler.
Çok tuhaf bir ülkede yaşıyoruz, tek bir davranışa yapılacak binlerce farklı yorum var, bazen zenginlik bu kültürler ama bazen cidden baş belası

evet yine soyluyorum gelin istedi diye abimle bağimi koparmam bir suçum yoksa eğer gelin istiyor diye kardeşimi abimi ablami falan atamam ne munasebet yani gelinler allah olmuşta haberimiz mi yok
ben kendimde bir ailenin geliniyim kocama birak anayi baciyi kardesi bana zarari dokunmayam 7 gobek oteden sulalesiyle bile ilişigini kesmeye hakkin oldugunu dusunmuyorum kimseyede bu hakki tanimam

fikrini sunan benim icin o guzel parmaklarini yorup yorum yapma zahmetinde bulunan siz kk nin güzel hanimlarina çok çok teşekkür ediyorum .

bu konuyu hiç bir şekilde yengemle konusmamaya karar verdim çünkü anladim ki bu konu kalp kirilmadan konusulacak bir konu değil maalesef belki ben kırılacağim belki yengem bilemiyorum oyuzden dallandirip budaklandirmadan zamana birakmaya karar verdim.

farkinda olmadan bir tartisma ortami yaratacak konunun sahibi oldum sanirim bu yüzden konumun kapatılmasını Mune hanımdan rica edeceğim güzel parmaklarinla konumu kapatabilirmisn lütfen mune ablacım

Valla baya normal hemde. Adamla evlendiniz diye ailesinden koparmaya çalışmak da ayrı hayat oldu. Yerler sizin iyi niyetinizi. Ayrıca size sevimli olmaya çalışan kim

1 tane erkek kardeşim var günde en az bi kere ararım sürekli de iletişim halindeyiz. Bunu tuhaf bulanın da yetiştirilme tarzını sorgularım. Kardeş sevgisinden bi haber büyümüş olmanız kimsenin sorunu değil. Kavga çıkararak ancak kurduğunuz yuvayı mahvedersiniz, kardeşlere hiçbir şey olmaz :)

aslında bunu söylemeden konum kapansın istemiyorum
hiç kimsenin başına gelmesin ama biz gelinler kocalarindan boşandiginda o kocalar yine kardeşleriyle baş başa kaliyorlar
onun için herkes bir yerini nerede duracağını bilmeli bence
yuvalar yikildiginda geriye ana baba baci kardeş kaliyor ne koca icin ne de hanım eş kişisi icin kimse ailesine sırt çevirmemeli
(laftan anlamayan mutlulugu bozmak icin herseyi yapan gudubet ailelerden bahsetmiyorum tabiki)

Kesinlikle öyle. Biz aile olduk yuva kurduk deniyor eyvallah da aile olmak anneyi babayı kardeşi ikinci plana atmak anlamına gelmiyor. Herkes yerini bilmeli bu ego savaşlarından oluyor ne oluyorsa. Bilmiyorum eski kafalı düşünüyor olabilirim kardeşimle aramdaki ilişkiyi sıkıntı yapana da gudubetleşirdim ben :) Siz çok çok iyi niyetlisiniz kaldı ki. Konu güzelce çözülür umarım

Konu sonunda yine had bilme-yerini bilme konusuna geldi, hem de erkek tarafından konuya katılanalar tarafından... pes diyorum! Yine konu sahibini tenzih ediyorum, kendisi belli ki dünya tatlısı... ve evet yorum yapan herkesin bir derdi var, o dertlerden kaynaklanan yaşanmışlıklar var. Bakış açıları da buna mukabil farklı farklı ve keskin. Ama bir kere de bu tarz bir konuyu bu noktaya getirmeyelim yahu...

Yıllar önce eşimin kuzenlerinden biri yolda sözlü tacize uğramıştı, bu konu hakkında konuşurken hep birlikte kuzeni demişti ki -eşim için- "ah sen orada olacaktın ki, adamı hemen bıçaklardın. Biraz takip ettim zaten, kim olduğunu bulsaydım, sana haber verecektim gel de öldüresiye döv" diye. Ben de bu sözlerin üzerine kendisine dedim ki "yaşadığın olay çok fena ama X'in bir insanı senin için öldürmesine teşvik etmek de hoş değil, üstelik buna kimseyi yönlendirmemelisin" Bana dönüp ne demişti biliyor musunuz?? "Valla Özge'cim, sen yokken biz vardık, sıranı bil şekerim, X için dünya bir yana ben bir yana. Ben onun kıymetlisiyim. Senin burada söz hakkın yok, onun ilk ailesi biziz".................... ( bu arada merak edenler olacaktır, eşim bu noktada ağzının payını vermişti. Neyse konu bu değil.)

İlk aile son aile yok ki aslında. Ego diye eleştirenler de yine egolarına yeniliyorlar. Aileye biri doğduğunda nasıl aile genişliyorsa, gelin de o aileye katıldığında o aile genişliyor. Ah bir de bunu anlayabilsek... O zaman iletişimler de akıcı olacak, paylaşımlar da daha tatlı olacak.

Ben daha cok gelinimizi ararım onunla konusacagim sey daha cok.Kardeşime kizmişsa beni arar dert yanar onun tarafini tutarim çünkü o hakli.Ama bir şekilde kardesimde sana şöyle deger veriyor şöyle seviyor der yumuşatirım.Bilmiyorum ben onu gelin gözüyle degil sonradan aileye katilmiş bir kardeş gözüyle görüyorum.

Abinizi istediğiniz kadar arayın abi o kardeş bunu sorgulayan insanların aile dinamiği farklı demek ki ? iki kardeşin görüşmesine laf etmek kimsenin haddine değil

[ iste bunlar görümce degil görümcek
aslinda gelin gorumce anne kaynana binlar hep sifatlandirilmis seyler merhameti olan insan ve olmayan insanlar
sizinkilerin gorumce sifatini gectim bana göre insan sifati bile alamazlar bu sartlar altinda

Kesinlikle.... Ne güzel betimlemişsiniz... "merhameti olan insan ve olmayan insanlar"

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…