Yemek yapanlar bana bir konuda yardımcı olur mu :(

merhaba tatlım ,yemek bence damak zevkidir ..
Ben dolma ve sarmayı zeytin yağlı ve ekşi (limonlu) yapıyorum ..
Soğanı salçayı iyi kavur,baharatları da at,güzelce kavur princi.
Maydonoz ve limon ekle.sar bakalım kısık pişirr üstünden yağ,limon :))
aksama bende geliyorum ona göre,canıım cektiiii :))))

yapamasamda gel :)

Ben zeytinyağlı yaptığımda ölçü kullanmıyorum, göz kararı koyuyorum herşeyi. İçinde tatlı ve fındık fıstık sevmediğim için kullanmıyorum.

Zeytinyağında soğan,pirinç, bol nane (sahiden nane az olunca tatsız oluyor), karabiber, tuz, salça (eğer varsa domates rendesi) kavuruyorum hepsini,ineceğine yakın maydanoz ekliyorum. Suyunu az az koyarak ayarlıyorum. Pişerken de az su ekliyorum, zeytinyağlı sarmayı kaynayıncaya kadar hızlı ateşte kaynamaya başlayınca hafif ateşte pişiriyorum. Bir de iç malzemesine limon sıkıyorum. Yaprakların rengi bozulmasın diye de ateşe koymadan limon sıkıyorum tekrar.

Etli sarma veya dolmada da, pirinç ,kıyma, soğan ,az biber salçası, domates salçası,maydanoz ve su ekliyorum biraz. Suyu da yine göz kararı ekliyorum.Sonra tencereye yerleştirince,üzerine parça parça katı yağ koyuyorum ve hızlı ateşte pişiriyorum.

Ben üzerine ayrıca salçalı su yapmıyorum.

Bir de dikkatimi şey çekti, zeytinyağlı sarmada 1 çay kaşığı nane bence oldukça az. Hiç tadı olmaz ki onun.

Ben zeytinyağlı yaptığımda ölçü kullanmıyorum, göz kararı koyuyorum herşeyi. İçinde tatlı ve fındık fıstık sevmediğim için kullanmıyorum.

Zeytinyağında soğan,pirinç, bol nane (sahiden nane az olunca tatsız oluyor), karabiber, tuz, salça (eğer varsa domates rendesi) kavuruyorum hepsini,ineceğine yakın maydanoz ekliyorum. Suyunu az az koyarak ayarlıyorum. Pişerken de az su ekliyorum, zeytinyağlı sarmayı kaynayıncaya kadar hızlı ateşte kaynamaya başlayınca hafif ateşte pişiriyorum. Bir de iç malzemesine limon sıkıyorum. Yaprakların rengi bozulmasın diye de ateşe koymadan limon sıkıyorum tekrar.

bak baharatları 1.5 atıyım o zaman

zeytınyagli o zaman üzün fıstık fılan yoktu evet dogru :))))

Zeytinyağlı sarma üzümlü, fıstıklı hafif tatlı gibi oluyor.
Ben şöyle yapıyorum onu;
Soğanı zeytinyağında kavuruyorum, içine fıstık koyuyorum (olmasa da olur) biraz onlar da kavruluyor.
Sonra pirinç, karabiber, tarçın,yenibahar, tuz, şeker varsa kuş üzümü ekliyorum ve 1 çaybardağı kadar su koyup kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyorum ve dinlendiriyorum. Bu aşamada tadına bakıp, tarçın, yenibahar, karabiber, şeker vs ne eksikse ekleyebilirsiniz. Yarim limon suyu sıkip sariyorum. Tencereye suyunu koyduktan sonra yarim limon ve zeytinyaği ekliyorum kapak kapatıp pişiriyorum.
Genelde soğuk servis yaparım.
Birde dışarda satılanlarda genelde fıstik ve üzüm olmuyor malzemeden çalıyorlar çünkü:-)

peki zeytınyaglı dedıgınız de bir tatlı kasıgımı koyuyorsunuz baharatlarını

Etli sarmaya nane koymuyorum zaten, sadece zeytinyağlıya koyuyorum. Dediğim gibi bolca koyuyorum, sanırım çorba kaşığı desek daha doğru olur. Miktara göre belki de daha fazla. Bunu ancak deneyerek damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Benimde canım istedi zeytinyağlı sarma bak şimdi ama evde etli sarmam var benimde
:9:

Yarım kilo asma yaprağı

1 su bardağı pirinç

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 çay kaşığı kuru nane

Yarım bağ maydanoz

Yarım su bardağı sıvı yağ

150 gram kıyma ama kıyma oldugunda bazen koyuyorum

1 yemek kaşığı biber salçası

1 kahve fincanı nar ekşisi

Üzeri için;
Yarım yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ tabakla ters cevirip kapatıyorum

eksik bir sey sizce varmı
cnm bende zeytin yagli yaparim genelde kiyma haric heosjni kullaniyorum ancak hepsini cigden yapiyorm bide ben bir bas sarmisak tuzla dover koyarim hem icine hemde azcik da salcali suyuna dene istersen cok lezzetli oluyor

baharat miktarınız az bence, 1 tatlı kaşığı nedir ki:26:
siz önce bir karar verin, etli mi , zeytinyağlı mı?
malzemeleriniz gayet normal, zeytinyağlı olduğunda kıyma girmeyecek sadece( fındık fıstık tercihe bağlı)
ölçüye çok takılmaya gerek yok, göz kararı olur hepsinden de.

ayy kendime bayıldım:21: 4,5 senelik evlilikte 2 kere yaprak, 1 kere lahana sarmış biri olarak nasıl da atıp tutuyorum:33:
ama napayım benim eşim sevmiyor, tarifini bilirim, kendini yapmam.
annemde,kayınvalidemde yerim olur biter:1:

Annemden öğrendiğim ; zeytinyağlının özelliği bol soğandır, yarım kilo yaprakla yaptığım dolmaya büyüklüğüne göre 4-5 baş soğan ve bol bol nane koyuyorum. İç pilav pişirerek yapıyorum, çiğden sevmiyorum. Rahmetli tüm zeytinyağlılarda bol soğan kullanırdı, bir de bunu dene istersen. Bir de biz ekşi severiz, pişirirken suyuna taze sıkılmış limon suyu katarım, çok güzel oluyor

Son düzenleme:
cnm bende zeytin yagli yaparim genelde kiyma haric heosjni kullaniyorum ancak hepsini cigden yapiyorm bide ben bir bas sarmisak tuzla dover koyarim hem icine hemde azcik da salcali suyuna dene istersen cok lezzetli oluyor

tamam sarımsagı daha once duydum da hıc denemedım sarımsak bı baş koysam koku fılan olur baskın

Annemden öğrendiğim ; zeytinyağlının özelliği bol soğandır, yarım kilo yaprakla yaptığım dolmaya büyüklüğüne göre 4-5 baş soğan ve bol bol nane koyuyorum. Rahmetli tüm zeytinyağlılarda bol soğan kullanırdı, bir de bunu dene istersen. Bir de biz ekşi severiz, pişirirken suyuna taze sıkılmış limon suyu katarım, çok güzel oluyor

peki siz lımon ıcınemı sıkıyorsunuz ben tabıgı kapatıp uzerıne dokuyorm

peki siz lımon ıcınemı sıkıyorsunuz ben tabıgı kapatıp uzerıne dokuyorm

Evet limonu sıkıp, pişirme suyuna koyuyorum, çok lezzetli oluyor, miktarını damak tadına göre ayarlayabilirsiniz, ben biraz fazla seviyorum ekşisini ama kardeşim daha az yapar.

tamam sarımsagı daha once duydum da hıc denemedım sarımsak bı baş koysam koku fılan olur baskın

Hayir cnm pisince koku felan kalmiyor dolmayi lezzetli yapan bence bol sogan baharat ve sarmisaktir bide yesillik tabiki icinede disinada eksi koy cnm

Öncelikle merhaba
benim bir sorum olucak

bizim burda sosyete pazarı var pazarda ev baklavası ,lahana sarması,yaprak sarması ,bir çok tür çeşitte şey yapıyor bayanlar pazarda satıyor ama benim yaptıgım sarma hiç o kıvamda tatta olmuyor

ben tarifimi ınternetteki ölçüye göre yapıyorum yani bunun bir sırrı varmi acaba eksik bir baharat mı atıyorm yok kontrol edıyorum cunkü

tabak filan kapatıyorm
pazarda satılan yaprak sarması tadını bilip farklı bir tat hıc hıssetınız mi yardımcımolurmusunuz sabah yaprak ıslattım gene bari bu sefer yapım yani güzel oluyor ama onlar gbi olmuyor :(

Bence normal baharatlarla yapıyorsan yani tarçın vs gibi ekstra baharatlar koymuyorsan işin sırrı maydanoz ve soğanı çok koymakta derim ben.. Çok sık yaparım ben herkeste çok beğenir. Kışın domates koymam içine ama yazın onu da çok bol koyarım hem ekşilik verir hem de kışın yaptıklarıma göre daha yaza özgü. içine kıyma koyarsan tabi damak tadına kalmış, ben yakıştırıyorum. ama zeytinyağlı sarmayı da eti, kuyruk yağını geç en alt katına beyaz tavuk eti koyup pişirenler de var lezzet veriyor diye.

Bak canım,herkesin damak tadı farklıdır.Kimi farklı şeyler katar ama tadını çok beğenir.Ben sana restoranlarda olan klasik zeytinyağlıyla,ekşili zeytinyağlı tarifini vereyim.

Klasik zeytinyağlı
2 baş soğan (soğan ne kadar çok olursa o kadar lezzetli olur
arzuya göre kuş üzümü,tarçın fıstık
pirinç (göz kararı,yaprağına göre) 2 bardak yeterli geliyor
bol nane (ana lezzet kaynağı nanedir.
sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker tuz,çok az karabiber.

Zeytinyğlıda soğanı mutlaka pembeleşene kadar kavurmalısın ki lezzeti artsın.(Ama kıymalı sarmada çiğden koyabilirsin iç malzemeyi.Kıyma geç piştiği için ağırdan pişerler)
bir kasede suda bıraktığın kuş üzümlerini süzüp ekle ve fıstıkla birlikte kavurmaya devam et.Süzdüğün pirinçleri ekle.bir iki defa daha kavur,1 tatlı kaşığı şeker tuz ekle.1yarım su bardağı su ekle demelemeye bırak hafif ateşte.suyunu çekince nane ve karabiberi tarçını ekle.
Sararken her ne kadar kalem gibi sarılması görsel olarak güzel olsada,daha çok yaprak yiyormuşsun tadı veriri insana.O yüzden restoranlarda daha iri sarılır.sardıktan sonra tencereye diz ve üstünü biraz geçecek şekilde su ve yağ gezdir.bir iki limon tuzu atabilirsin.piştikten ve soğuduktan sonra servis ederken üstüne yine sıvıyağ gezdirebilirsin.

Ekşili sarma,

2 baş soğan,
2 bardak pirinç (göz kararıda olabilir.)
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası ya da mevsimiyse rendelenmiş domates.
pul biber,
isot
nane
karabiber
nar ekşisi

yine diğer şekilde yaparsın.üstüne salçalı su ve limon tuzu atabilirsin.

tamam sarımsak da koydum bu sefer eksısını cok koydum baharıtını koydum

isotum yok malesef :/ yani isot hıc duymadım onu bıdakıne deneyım :)

Valla annem yapıyo içini,göre göre biz de alıştık artık kız kardeşlerimle ben yapıyruz:1:
Bir de bu yıl bir akrabamız yaprak hazırladı Manisa'da acayip güzeldi ya yapraklar,böyle taptaze,açık yeşil olur ya böyle öyleydi:1:
Annem sarmanın içine de pirinç kuru soğan,maydanoz,pulbiber,karabiber,yağ,tuz,domates salçası koyar.Bu güne kadar beğenmeyen görmedim,herkes parmaklarını yediiiiii:1: Soğanı da kavurmayız biz,direk karışık bir şekilde koyup,iç malzemeyi karıştırarak yaparız.
Bütün sarmaları sardığımızda annem yağ ile salçayı kavurur ,sarmaları tencereye koyarız ya,sarmaların üstüne o salçayı dker,bol da limon koyar,süperrr süperrr canım çekti:56::56::56:

$image.webp

rengi ıyı gbi baya koydum salcasını bıber salcasınıda bır kasık koydum en son bıtıtısem uzeırne sos yapıcağım.

Valla annem yapıyo içini,göre göre biz de alıştık artık kız kardeşlerimle ben yapıyruz:1:
Bir de bu yıl bir akrabamız yaprak hazırladı Manisa'da acayip güzeldi ya yapraklar,böyle taptaze,açık yeşil olur ya böyle öyleydi:1:
Annem sarmanın içine de pirinç kuru soğan,maydanoz,pulbiber,karabiber,yağ,tuz,domates salçası koyar.Bu güne kadar beğenmeyen görmedim,herkes parmaklarını yediiiiii:1: Soğanı da kavurmayız biz,direk karışık bir şekilde koyup,iç malzemeyi karıştırarak yaparız.
Bütün sarmaları sardığımızda annem yağ ile salçayı kavurur ,sarmaları tencereye koyarız ya,sarmaların üstüne o salçayı dker,bol da limon koyar,süperrr süperrr canım çekti:56::56::56:

anladım soganı sız kavurmuyorsunuz nse onu haftaya bı deneyım :)

sarmayı aldıgınız yere bu hangi yorenin diye sorup sonra internetten bakabilirsiniz...
ayrıca pazardaki kadına bunun içinde ne var diye sorsanız o da soyler.

Back
X