Yemek yapanlar bana bir konuda yardımcı olur mu :(

Bidona basmış olduğunuz yaprakları yapmadan önce bir gece önceden normal Çeşme suyunun içinde bekletin çünkü yaprak bidona katıldığı için tuz miktarı çok olacaktır en azından ertesi güne kadar tuzu biraz azalır.Benim yaşadığım şehirde dolma ve
sarma içini kavurmazlar.Malzeme olarak pirinç,zeytinyağı,sarımsak,kuru sogan(bol olacak),domates,yeşil nane,maydanoz,biber ve domates salçası,kırmızıbiber,karabiber,kimyon ve sumak katarak içine limon yada biraz nar ekşisi katarak küçük küçük doğranan malzemeler ile harmAnlanır dediğim gibi bizde kavrulmaz tadı çok güzel oluyor.

canım sordumda bildıgımız sarma dıyorlar

o zaman buraya hangi sehirin sosyote pazarından aldıgınız soylerseniz yorumlar da degisebilir...

mesela ben ank.dan ornek vereyim, ellerine saglık guzel tertemiz yapıyorlar da yani hayatımda hic oyle sarma yememistim... yapragı bile bir tuhaf. yiyemiyorum.
onlara da sorsan bildigin sarma diyorlar...

Bir kere herkesin elinin lezzeti farklidir.iki
Kisi de tost yapar,ayni malzemeleri kullanir ama
Tatlari farkli olur.mesela sarmA sabir isidir.bende olmayan bir sey ve hep annem sarmistir.yalniz genelleme yapacak olursak yemegin sogani ne kadar bol olursa o kadar lezzetli olur.zeytinyaglida kavrulur etlide cig koyulur.

Yarım kilo asma yaprağı

1 su bardağı pirinç

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 çay kaşığı kuru nane

Yarım bağ maydanoz

Yarım su bardağı sıvı yağ

150 gram kıyma ama kıyma oldugunda bazen koyuyorum

1 yemek kaşığı biber salçası

1 kahve fincanı nar ekşisi

Üzeri için;
Yarım yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ tabakla ters cevirip kapatıyorum

eksik bir sey sizce varmı

nar ekşisi bana tuhaf geldi hiç sevmem ama

ben limonu sıkıyorum içine yağ ve tuzu katıyorum küçük bir kapta karıştırıp üzerine döküyorum o karışımı

sonra üzerine ufak ufak limon dilimleri kesip koyuyorum (bu da kararmasını engelliyor yaprağın) :34:

Yazılan tariflere baktım da soğan miktarı hep az bunlarda.. Teyzemin sarması çok beğenilir muhteşem olur gerçekten. Ve hep bu konuda söylediği şudur; soğanı ve yeşilliği BOL BOL olacak.
Soğanı çiğden koy, içine salça koyma nane dereotu doğra bol bol, bar ekşisini annem üstünden gezdirir, iyi zeytinyağı kullan limon da ekle tabii.. Ama en en en önemlisi kesinlikle çiğden bol soğan ve yeşillik. Ha teyzem pirinci de kavurmaz islatıp kullanır. Bi de bizimkiler altını kapatıp dinlendirirken üstünden zeytinyağı gezdirir.
Diğer salçalı olanı biz kıymalı yaparız acılı olur vs ama bu zeytinyağlı ekşidir bizde, fıstık üzüm tarçın koyanlar var ama biz sevmeyiz:/ bildiklerim bunlar.

Ben de oyle pazarda kermeste satilan sarmalari falan alip da yiyemem yani.bana nedense itici geliyor bu dusunce

sarmanın iki türlüsü var canım . tatlı olan birde ekşi sarma . annemden tatlı olanını gördüm ben kuş üzümü falan koyarım . ama acılı ekşili yapıyorsam ki onu çok severim genelde anadoluda yapılır bende onlardan öğrendim bir yengemden . zeytinyağı yerine sıvıyağla yapıyorlar . ondan daha buruk bir tadı oluyor . nar ekşisi yada sumak atabilirsin içine . salçasınıda bol koyarsan süper oluyor . biber ve domates salçasıda koyucaksın iki salçadanda koyuyorum ben .ailem pek sevmiyor acılıyı ama ben kendim yapıp kendim yiyorum:52:bizimkiler buralı olduğu için istanbul mutfağında olan tatlı zeytinyağlı sarmayı sever .

Yazılan tariflere baktım da soğan miktarı hep az bunlarda.. Teyzemin sarması çok beğenilir muhteşem olur gerçekten. Ve hep bu konuda söylediği şudur; soğanı ve yeşilliği BOL BOL olacak.
Soğanı çiğden koy, içine salça koyma nane dereotu doğra bol bol, bar ekşisini annem üstünden gezdirir, iyi zeytinyağı kullan limon da ekle tabii.. Ama en en en önemlisi kesinlikle çiğden bol soğan ve yeşillik. Ha teyzem pirinci de kavurmaz islatıp kullanır. Bi de bizimkiler altını kapatıp dinlendirirken üstünden zeytinyağı gezdirir.
Diğer salçalı olanı biz kıymalı yaparız acılı olur vs ama bu zeytinyağlı ekşidir bizde, fıstık üzüm tarçın koyanlar var ama biz sevmeyiz:/ bildiklerim bunlar.

tamam onuda denıyım ege mutfgı heralde sızın oralar

sarmanın iki türlüsü var canım . tatlı olan birde ekşi sarma . annemden tatlı olanını gördüm ben kuş üzümü falan koyarım . ama acılı ekşili yapıyorsam ki onu çok severim genelde anadoluda yapılır bende onlardan öğrendim bir yengemden . zeytinyağı yerine sıvıyağla yapıyorlar . ondan daha buruk bir tadı oluyor . nar ekşisi yada sumak atabilirsin içine . salçasınıda bol koyarsan süper oluyor . biber ve domates salçasıda koyucaksın iki salçadanda koyuyorum ben .ailem pek sevmiyor acılıyı ama ben kendim yapıp kendim yiyorum:52:bizimkiler buralı olduğu için istanbul mutfağında olan tatlı zeytinyağlı sarmayı sever .

sumak atıldıgını yeni ögrendim daha

Ben de oyle pazarda kermeste satilan sarmalari falan alip da yiyemem yani.bana nedense itici geliyor bu dusunce

valla canım sosyete pazarı uc katlı 1 de gıdıp 7 de cıktım şekerim düşünce aldım on on tane mi ne şekerim dusunce yicek onu gördum aldım :)

Bidona basmış olduğunuz yaprakları yapmadan önce bir gece önceden normal Çeşme suyunun içinde bekletin çünkü yaprak bidona katıldığı için tuz miktarı çok olacaktır en azından ertesi güne kadar tuzu biraz azalır.Benim yaşadığım şehirde dolma ve
sarma içini kavurmazlar.Malzeme olarak pirinç,zeytinyağı,sarımsak,kuru sogan(bol olacak),domates,yeşil nane,maydanoz,biber ve domates salçası,kırmızıbiber,karabiber,kimyon ve sumak katarak içine limon yada biraz nar ekşisi katarak küçük küçük doğranan malzemeler ile harmAnlanır dediğim gibi bizde kavrulmaz tadı çok güzel oluyor.

evet baya tuzlu kaynar suyuy beklettım baya

evet baya tuzlu kaynar suyuy beklettım baya
Kaynar suda bekletmenize gerek yok,bir gece önceden soğuk suyun içine ıslatman yeterli ayrıca bidona yaprağı basarken haşlama yöntemi mi yoksa Çiğden mi basıyorsunuz ben Akdeniz'de yaşadığım için genellikle yapraklArı bidonlara basarlar Çiğden yaprakları dizip içine tuz atarak katlayıp basıyorlar bazı yerlerde haşlama yöntemi ilede bidonlara katanlar var.

benim tarifim şu

her bir kişi için
1 çay bardağı pirinç kullanıyorum mesela sarmayı 2 kişi için yapıyosam 2 çay bardağı biraz fazla olsun diyosam 3 çay bardağı
4 kişi içinse 4 çay bardağı gibi

1 büyük soğan yada 2 ortaboy soğan minik minik doğruyorum

yarım demet maydonoz incecik kıyıyorum

pirinci yıkayıp bi kaba alıyorum, üstüne soğanaları maydonozo koyyorum

ve her koydugum bir çay bardağı pirinç için bir tatlı kaşığı salça atıyorum içine
ve dolmayı dolma yapan şey BAHARATIDIR.....

ben dolmada ekşi olsun diye hazırladığım harcın içine yarım limon sıkıyorum yada 1 çay kaşığı sumak
vede 4 çay bardağı pirince 1 çay bardağı sıvıyağ koyyuyorum.
içine 1 çay kaşığıda şeker atıyorum salçanın asidini alıyo:)

ve en önemli yerine geldik
NANE her koydugum bir çay bardağı pirinç için bir tatlı kaşığı nane atıyorum dolmama
yani 3 çay bardağı pirinç koyduysam 3 tatlı kaşığı nane koyyorum sakın fazla olur diye kokma dolmayı dolma yapan şey nanedir

acı seviyosan birazda biber olabilir
eğer yazsa salça koymak yerine domatesde doğrayabilirsin

sonra sararsın
yaprakların sapları varya onları atma tencerenin dibine koy:)))

Kaynar suda bekletmenize gerek yok,bir gece önceden soğuk suyun içine ıslatman yeterli ayrıca bidona yaprağı basarken haşlama yöntemi mi yoksa Çiğden mi basıyorsunuz ben Akdeniz'de yaşadığım için genellikle yapraklArı bidonlara basarlar Çiğden yaprakları dizip içine tuz atarak katlayıp basıyorlar bazı yerlerde haşlama yöntemi ilede bidonlara katanlar var.

bizde katlayıp tuzlayıp basıyoruz uzerıne taş koyuyoruz ya da kavanoz

Yarım kilo asma yaprağı

1 su bardağı pirinç

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 çay kaşığı kuru nane

Yarım bağ maydanoz

Yarım su bardağı sıvı yağ

150 gram kıyma ama kıyma oldugunda bazen koyuyorum

1 yemek kaşığı biber salçası

1 kahve fincanı nar ekşisi

Üzeri için;
Yarım yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ tabakla ters cevirip kapatıyorum

eksik bir sey sizce varmı

Ben sarimsakda koyuyorum ve pirinc ve butun malzemeleri karistirdiktan sonra birazda su koyuyorum ki daha kolay acilsin diye

Back
X