Yeni bir hayat, sıfırdan başlamak, tedirginlikler...

sevde_

Sokak hayvanlarına su, yemek ve şefkat."Sevap"tır
Kayıtlı Üye
25 Şubat 2011
10.393
25.119
598
Merhabalar,
Bilen vardır, ABD'de yaşıyorum 10 yıldır ve son birkaç yıldır İstanbul'a kesin dönüş yapma planım vardı. Yüksek lisansımın bitmesini bekliyordum, güya biter bitmez gidecektim. Okul biteli neredeyse 1 yıl olacak, okulun bitmesiyle birlikte kararsızlıklarım, belirsizliklerim başladı. Kesin dönüş yapmanın pek de güvenli ve mantıklı bir karar olmadığına karar verdim şu anki ülke durumuna da bakarak.
Ama benim aklımda bu ülkede kalmak da yoktu, hiç bir eyaletle ilgili hayalim, planım olmadı. Yaşadığım bölgeyi sevemedim 10 yıldır ve illa ki başka eyalete gitmek istiyorum. Gideceğim de, ama nasıl gideceğim, nasıl olacak diye düşünüp duruyorum. Daha nerde yaşamak istediğimi bile tam olarak bilmiyorum, tek bildiğim burada yaşamak istemediğim. Aklımda 2 yer var gerçi, tamamen bilmiyor değilim. Tek başına taşınacağım,onu da ekleyeyim, aileyle birlikte değil.
Yaş oldu 26, hatta 6 ay sonra 27. Ben daha yeni bir hayat kuracağım da... Hayatıma birinin girmesini, evlenmeyi filan da istiyorum. Ne bileyim, sanki yaşım geçiyormuş gibi geliyor 30a yaklaşmış biri olarak.

Neyse, yeni bir şehirde veya ülkede böyle yeniden başlayan oldu mu? Korkularınız, tedirginlikleriniz oldu mu? Nasıl gitti, tutundunuz mu? Tavsiyeleriniz, düşünceleriniz, önerileriniz var mı?

Not olarak şunu da ekleyeyim, sıfırdan başlamak derken sadece yeni bir yerde yeni bir hayat kurmayı kastediyorum. Bu zamana kadar boş durmadım, mesleğimde 5 yıllık tecrübem var, master seviyesinde tahsilim, bankada hatrı sayılır miktar para birikimim filan var. Pek kör gözüm parmağına hareket etmiyorum. Maddi olarak kaygım yok, benim kaygım tutunamamak, hayal kırıklığı, bunalım gibi sonuçların olabilmesi. Bu kararsızlık ve tedirginliklerden dolayı buradaki hayatımı amaçsız ve ben ortada kalmışım gibi hissediyorum açıkçası. Fikirlerinizi bekliyorum.

İyi ki Amerika' da kalmissin. Hangi eyalette yaşıyorsun bilmiyorum ama nacizane fikrim orta ve guney eyaletlerden uzak dur. Yasinda bir sey yok. Ayni yastayiz. Bende üçüncü uni okuyup is degistirmek istiyorum mesela. Millet kac yasinda neler yapıyor?

Yaparsın sen sevde

Ayrıca ben yorumlarından seni en az 10
Yaş daha büyük sanırdım olgunsun da

Arkadaşlarım geldi ABD den Türkiye'ye 5 yıl kalmıştı eşi 9 yıl ve çok zor alıştılar

Bir de orada sokakta birileri ile tanışmak vs de daha olağan buraya gelip sokakta hintliler buldular arkadaş yine sokakta Türkler ile tanışmışlar ailecek görüşüyorlar vs vs

O kültürü alınca sen de alışmısındır yeni yerine de uyum sağlarsın

Sıcak tarafa git Kaliforniya mesela

Çok övüyorlar nezih bir yerde idik diye huzurlu vs deniz kıyısı iklim ılıman

Farklı kültürler biraz zorlayabilir ama eğitim seviyeniz ve dışa dönük bir yapınız olduğunu var sayarak kolay iletişim kurabileCeginizi ve hiç zorlanmayacaginizi düşünüyorum.. Sizi maddi açıdan da zorlamayacaksa.. Taşınmadan önce aylık olarak küçük bi seyehat planlayin Şehir ve insanları hakkında fikriniz olsun.. Ona göre daha rahat karar verirsiniz derim.

Öncelikle şunu söyleyeyim, çevremde master ve iş için ABD ve Avrupada 8-10 yıl kalıp bunun kararsızlığını yaşayan çok kişi var. Kesin dönüş yapanlardan hala tekrardan yurtdışına dönmeyi düşünen arkadaşlarım var. Öncelikle yurtdışına geri dönmeyi isteme nedenleri, oradaki aile baskısından uzak rahat yaşam, çalışma hayatındaki maaş seviyesi ve Türkiye'deki düzensiz, kaos yaşamdan uzak olmak. Ama geri döndükten sonra burada direnme nedenleri Türk kültüründen ve arkadaş çevresinden kopmak istememek. Yani bir yerde tercih yapman gerek. Eğer evini, geniş arkadaş çevreni ve kültürünü özlediysen dön derim. Ama buraya gelip iyi maaş seviyesine, eşit sosyal haklara, masterının avantajına kavuşacağına inanıyorsan yanılırsın. Amerikadan avrupadan gelen bir çok kişi her tür seviyede eğitim alan insanlarla bir arada çalışıyor burada, dönünce bunun egosunu yaşamayıp rahat olman lazım. Ben de yabancı dille çok iç içe bölümlerden mezunum, ama Türkiye'de çevremle ve bu kültürde mutlu olduğum için uzun yıllar yurtdışında kalmayı seçmedim. Seçim senin...

Zaten ben de California'ya sıcak bakıyorum. :) Ama burası da ayrı bir ülke gibi yani, çok büyük. San Diego'ya gittim 6 ay önce birkaç günlüğüne tatile, gayet güzeldi. Bir de başka bölgeleri var övülen. Oralara da bakmak lazım. Ne zaman tatile gidecem dee, karar verecem dee, iş bulacam daa,... Off, Allah bana yardım etsin, kolay karar değilmiş bunlar.

merhaba,
Ben 31 yasinda esimle evlenerek( kendisi alman)hic bilmedigim bir ülkeye geldim.Ki her zaman söyle derdim bir insan nasil olur da baska bir ülkeye gidip orada yabanci , ikinci sinif olmayi kabul eder diye.Ama hani derler ya büyük konusma diye benimkisi de o hesap.
Cok mutluyum ben burda yasamaktan hic pisman olmadim.Ilk geldigimde bir rüyada oldugumu zannediyordum.Bitmesinden korkuyordum.Ama bitmedi.Tabi ki zaman zaman kendimi yalniz hissettigim oluyor.Bambaska bir kültüre geldim.Anadilimi sadece ailemi veya arkadaslarimi aradigimda konusabiliyorum.
Burada da türkiyede oldugu gibi niteliklerime uygun is bulamadim.Ama olsun insan gibi yasamak güzel bir sey.

Simdi bana deseler ki hadi kalk birak baska ülkeye gidiyoruz.Inan onu da yaparim.Kizimi ve esimi alip giderim.Oraya da uyum saglayacagima inaniyorum.

Sunu demek istiyorum korkmayin, kendinize güvenin.Paraniz da mesleginiz varmis.Gencsiniz de forumda yazdiklarinizdan gayet akli basinda biri oldugunuz da belli.Hic korkmayin bilakis gelecegin güzel seyler getirecegini düsünüp heyacan duyun.

Ben olsam New York veya California'ya yönelirim.

Ben de doktorama ufak bir kasabada başladım. Bilenler bilir Avrupa kasabaları güzel görünür ama 0 sosyal hayatla bayar. 27 yaşımda doktoram bitmeden kalanını orda yazarım bu mk kasabada hayat mı çürütcem diye büyük şehire taşındım. Gayet mutluyum. Hanslarla flört çok eğlenceli İş yönünden mutluyum, ne yazık ki ülkemiz bilim ve teknoloji üretmekte çok çok geride, benim çalıştığım alan yok mesela daha kötüsü ne olduğunu nasıl yapıldığını bilen de yok . Mecazi olarak değil, bu konuyu bilen, uygulayabilen 1 ben, 1 tane akademisyen ve onun 2 öğrencisi var toplamda 4 Türk şaka gibi. İşin kötü yanı teknoloji üretme kültürü yok, bu konuya yatırım da yok. Gelsem iş bile bulamam herhalde.

Neyse sosyal hayata geleyim, 2 ay sonra 29 oluyorum benim bile umudum var(dı) yaşım geçiyor yazıp beni de bunalıma sokana kadar sağ ol

NY/CA derim başka bir şey demem.

Sevde senin istanbul sevdanı biliyorumÖnce istanbul'u denemeni öneririm.Olmazsa dönersin ailen orda zaten.Belki tr de evlenmen daha kolay olur.Birlikte ABD ye dönersiniz.Benim fikrim..Yada türkle evlenmek diye bir düşüncen yoksa ABD de olabilirBana göre.

merhaba benim esim yuksek lisans ve doktorasini pariste tamamladi. bundan 4 yil once docent olarak paris'e geldi, bu yil da profesorlugunu aldi. maile yerlestik parise.

sunu soyleyebilirim ki amerika'nin kosullari fransa yahut avrupa ulkelerinden cok daha rahat, en yakin arkadasimiz houston'da gorecli ve kiz paris'te 20 m2 evdeyken simdi dublex ev aldi 2 senede :)))

ben amerikada kosullarini zorla derim, avrupa'da hayat refahi cok dusuk, maasin ne kadar yuksek olursa olsun mesela fransa'da esitlik ilkesi dolayisiyla ne ozel hastanen ne de ozel okulun yok. evler cok kucuk, ozellikle paris'te ev yok! yasamayan kisinin anlayacagi seyler degil bunlar ama butun bu negatiflige ragmen hayir turkiye'ye donmuyoruz; ben 2 ayda bir gidip keyif surmeyi tercih ederim :)))

hangi eyalette yaşamayı istersin bilmem ama dönme buralara
bu topraklarda güzel şeyler yeşermiyor artık
kaos, geleceğe güvensizlik, pahalılık, çok işe az ücret, kadın cinayetleri gibi sorunların olmadığı bir ülke varken gelme
benim bir arkadaşım Kübaya yerleşti ki çok gelişmiş bir ülke değil yaşadığımı hissediyorum diyor

ben amerikayla türkiye arasinda finansal yönden büyük benzerlik görüyorum.her iki ülkede de yoksullar ile zenginler arasinda büyük bir ucurum var.her ikisi de sosyal devlet anlayisina sahip degil.her iki ülkede de cok kisa sürede zengin olup ayni hizlilikta batip da sokakta yasama ihtimaliniz yüksek.bu tür sosyo ekonomok yapiya sahip ülkelerde yasamak beni endiselendirir.

NY derim kesinlikle. ..orda gecirdigim 3 ay boyunca kendimi bir hollywood filminin icinde yasiyormus gbi hissettim ve hayatimin bir bolumunde gelip burda yaşayacagim dedim kendi kendime. Tabii uzun zamandir calisip biriktirdigim parami orda catir cutur yiyor olmamin ve hep en guzel yerlerinde takiliyor olmamin getirdiğibir rahatlik da vardi elbette :) konuna bir faydam olmadi ama ny ozlemjmi dile getirmis oldum sayende :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…