Yeni bir ülke - pes etmeli mi, devam etmeli mi?

Rosalind Franklin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
17 Temmuz 2018
4.055
18.832
208
Yine ailemle olan görüntülü konuşmamdan sonra ağlama krizine girmiş bir şekilde yazıyorum. 10 gün kadar önce yeni bir ülkeye taşındım. Doktora eğitimim için iyi bir burs aldım ve geldim. Hazırlık sürecinde heyecanlıydım ancak pasaport kontrole girmeden önce bir anda ağlamaya başladım ve o andan beri susamıyorum! Kendimi soğukkanlı sanıyordum ama hiç değilmişim. Ailemden ayrılmak beni inanılmaz bir travmaya uğrattı. Ne zaman konuşsak ya da ne zaman boş kalsam metroda, yolda hemen ağlamaya başlıyorum. Bilinçli yapmıyorum ama kendimi tutamıyorum. Şimdiden çok özledim. Özellikle annem benim her şeyim, en yakınım, hiç ayrılmadığımdı. Şimdi eve ne kadar mutlu gelsem de evde annemi göremeyince bir anda çöküyorum. Diyorum ki değer mi? Evet, dünyanın en iyi sıralamaları üniversitelerinden birinden kabul aldım ama 4 sene boyunca ailemi çok az görmeme değecek mi? Bu bana çok ağır geliyor. Ne zaman bir aksilik olsa annem olsa bu kadar zor olmazdı, annem yanımda olsa daha güçlü olurdum diyorum. 25 yaşındayım küçük değilim ama annemi istediğim zaman görememenin yarattığı travmayı anlatamıyorum. Bu benim için de büyük bir şok oldu çünkü herkes beni güçlü biliyordu, değilmişim demek ki.

Aynı zamanda bulunduğum ülkenin iklimi sebebiyle böcek populasyonu yüksek ve ben evi sürekli ilaçlamaktan zehirleneceğim. Sürekli gözlerimle yerleri ve duvarları tarıyorum bir şey çıkacak mı diye. Anksiyete krizi geçiriyorum artık bu konu yüzünden. Bu da beni ülkeden soğutmaya yetti.

Burada benim gibi doktoraya gelmiş Türkler var (Türkiye' deki üniversitemden birkaç arkadaşım da var benden üst dönemlerde olup, buraya benden önce doktoraya gelmiş olan) ve hepsi baskıdan şikayetçi. Akademik kariyer yapanlar bilirler dünyanın her yerinde baskı çoktur, burası da bize verdikleri burs sebebiyle oldukça baskı oluşturan bir ülke doktora öğrencileri üzerinde. Ben henüz başlamadım, araştırma odaklı bir tezim olacak, supervisor ve ekibimle tanıştım. Şimdilik anlayışlı görünüyor, bana ülkeye alışmam için birkaç hafta süre verdi. Benimle ilgili planlarını anlattı ve bana çok faydası olacak bir çalışma takviminden bahsetti. Baskı tabii ki olacaktır. İçlerine tam olarak girmeden bilinmiyor tabii ki neler yaşayacağım.

Kısacası bu saydığım sebeplerden dolayı burada 4 sene geçirmek isteyip istemediğimden emin değilim. Okulun açılmasına birkaç hafta daha var ben hiç başlamadan bıraksam mı? Yoksa, bu bir süreç ve alışmayı beklemem mi gerekiyor? Aile özlemine bile alışır mı insan? Ya da en azında bir dönem deneyip, bırakmak daha mı kolay olur daha mı zor olur? Tecrübesi olan varsa yararlanmak isterim.

Kafam çok karışık ama 10 günde tek anladığım insanın annesi yanında olursa her şey daha kolay oluyor. Annem burada olsa diğer şeyler gözüme bu kadar batmazdı. Annelerinizin kıymetini bilin. Son sorum da annelere, komik gelebilir ama 4 sene uzak kalmak çocuğunuzla olan ilişkinizi etkiler mi? Ben hala gittiğimde yanına sokulup sarılacağım, annemin küçük kızı olabileceğim bir ilişkim olsun istiyorum ve uzaklık etkiler diye çok korkuyorum.

Aynı ülkede olup yine ayrı olmak zorundada olabilirdiniz alışmaya çalışın olmadi anne babaniz arada yanınıza gelsin ilk bir iki ay her yerde zor insan alışıyor sonra

Aynı ülkede olup yine ayrı olmak zorundada olabilirdiniz alışmaya çalışın olmadi anne babaniz arada yanınıza gelsin ilk bir iki ay her yerde zor insan alışıyor sonra

Ailem 6 ay sonra gelecek ziyaretime ben de 1 sene sonra gidebileceğim. Uzak bir ülke malesef sürekli gidip gelecek bir mesafede değil, sürekli gidip gelebilecek olsam çok daha rahat olurdu benim için.

annenizin küçük kızı olmayın, annenizin ayakları yere basan kızı olun.. bu kadar dramatize etmenize gerek yok, yeni bir ülkeye alışmak ilk başta hep zordur.. emin olun bir senenin sonunda dönmek istemeyeceksiniz.. ha hiç dayanamayacak gibiyseniz yol yakınken dönün tabi..

Bir bilsem neden böyle düşündüğümü! Oldukça soğukkanlı bir insandım ama şu an tam tersi oldum. Hiçbir şekilde sağlıklı düşünemiyorum.

Ailem 6 ay sonra gelecek ziyaretime ben de 1 sene sonra gidebileceğim. Uzak bir ülke malesef sürekli gidip gelecek bir mesafede değil, sürekli gidip gelebilecek olsam çok daha rahat olurdu benim için.
Aynı ülke içinde bile ailemle rahat gidip gelemiyoruz inanin
ki uçakla bir saat
Bu fırsat kolay kolay karşına tekrar cikmayabilir ve sen bıraktığına pişman olabilirsin
Buradaki akademik hayat çok daha kötü

Ben tam anlamıyla böyle düşünüyordum, pasaport kontrole gelene kadar. Tamamen ayarlarım değişti. Annem zaten benim adıma çok mutlu ve o daha soğukkanlı. Ben tam bir drama kraliçesi olarak devam ediyorum hayatıma 10 gündür, beklemediğim tepkiler veriyorum.

silkinin bir an önce, sizin yerinizde olmak isteyen milyonlarca insan var öyle düşünün :) ayrıca teknoloji artık eskisi gibi değil, 7/24 facetime ile yüz yüze görüşebilirsiniz, aralarda gelirsiniz olmadı onlar gelir.. çıkın dışarı, gezin, yeni arkadaşlar edinin.. annenizi tebrik ederim ama genelde dram haline getiren ailelerdir, bu konuda ultra şanslısınız :)

Aynı ülke içinde bile ailemle rahat gidip gelemiyoruz inanin ki uçakla bir saat
Bu fırsat kolay kolay karşına tekrar cikmayabilir ve sen bıraktığına pişman olabilirsin
Buradaki akademik hayat çok daha kötü

Evet Türkiye' de yüksek lisans yaparken araştırma görevlisiydim ve o yüzden koşarak uzaklaştım. Aynı zamanda rahatça yaşayabileceğim, refah seviyesi yüksek bir ülke seçtim. Hazırlık aşamasında çok heyecanlıydım ama şu an tam tersi davranıyorum, ilginç bir şekilde, ben dahil kimse benden böyle tepkiler beklemiyordu.

Biraz abartmış mısınız?
Alt tarafı birkaç yıl okumaya gelmişsiniz. Kimsenin sizi ömür boyu alıkoyduğu yok. Gencecik çocuklar lise sonrası başka şehirlere gidip kaç yıl okuyup geliyor. İnsanlar evlenip veya evlenmeyip yurtdışına yerleşiyor. Anasını babasını, yurdunu yıllarca göremeyen çok insan var. Onların canı yok mu... Gerçek hayata hoşgeldiniz. Annenizle olan bağınızı anlarım ama sizinki biraz yetişkin yaşa gelip de annesiyle hala göbek bağını kesememiş misali olmuş.

Ben en çok şunu merak ettim. Kendinizi bilmiyor muydunuz ki yurtdışına gitmek için başvurular yaptınız? Yurtdışına gidip yaşayabilmek herkese göre değil. Ona göre de hayatta seçimini yapıyor insanlar yani. Gitmeyen gitmiyor. Yazık olmuş.

Sizi cok iyi anliyorum bana da ailemden ozellikle annemden ayrilmak cok zor gelmisti. Sizin gibi doktora egitimi icin dunyanin diger ucuna geldim, ilk zamanlar zor gecer, hem daha okulunuz baslamamis, okul baslasin derstir, arastirmadir baya bir vaktiniz dolacak, kafaniz mesgul olacak, o zaman daha rahatlarsiniz. Unutmayin baslangiclar zordur, biraz sabredin, alismaya calisin, baktiniz olmadi masterinizi alip cikarsiniz. Hem egitim icin hem de baska dunyalar tanimak icin guzel bir firsat. Siz gidersiniz, anneniz gelir derken 4 sene cabuk gecer. Bu arada anelerin sevgileri ilgileri degismez, annem bana diyor ki hic degilse seninle ne guzel karsilikli oturuyor gibi uzun uzun konusuyoruz, kiz kardesimle kosusturmadan hic boyle yapamiyormus, aralarinda bir sokak olmasina ragmen. Akademik ortamda beklentiler hep fazladir, biz isimizi iyi yaptiktan sonra sorun olmaz diye dusunuyorum.

Evet, gerçekten aile konusunda çok şanslıyım. Hatta anneme kalsa, hiç dönmeyeyim, mutlu olayım yeter. Burada arkadaşlarım vardı, geldiğimden beri hiç yalnız bırakmadılar sağolsunlar. Çıkıyorum, geziyorum, eve bir dönüyorum yine aynı! Diyorum ya, ayarlarım değişti :)

Ben de üniversiteye girdiğimde yurtta esya yerleştirirken öyle olmuştum bir hafta sonra tik yoktu
Alışıyor insan

Insanlar yurt dışı olsun da neresi olursa olsun kivamindalar artık
Dışarı çıkın yeni insanlar tanimaya çalışın
Bir de ilk kez mi aile yanından ayriliyorsunuz

Şimdi zorlanırsınız ama ilerisi kolay olur bence.
Ayrıca aynı ülkede olup yine uzak kalabilirdiniz ailenizden.
Fırsatınızı kaçırmayın,iyi değerlendirin.Yerinizde olmak isteyen çooook insan var inanın.

Şöyle anlatayım, yurtdışında ilk yazı geçirdiğimde 16 yaşındaydım, dil okuluna gelmiştim. Daha sonra 1 dönem erasmus, 1 yaz yurtdışı stajı yaptım. Bu dönemlerde hiç böyle duygular yaşamadım. O yüzdendir ki yurtdışına doktoraya başvururken hiç tereddüt etmedim. Şu an 4 sene olması mı beni bu kadar etkileyen bilmiyorum, drama kraliçesi gibi dolaşıyorum etrafta 10 gündür. Ben de böyle bir tepki vereceğimi hiç düşünmemiştim.

Hangi ülkedesiniz?

Ben amac ve arac olarak bakiyorum amacim sevdiklerim ve ailemle iyi yasam surmek ve acikcasi hic bir egitim hic bir "firsat" beni kandiramazdi ztn bastan kalkismazdim ama siz niyetine koymussunuz brz kendinize zaman taniyin daha iyi olur onlar sizin yaniniza gelsin sizin gelme firsatiniz yokmu

Uzun dönem için ilk kez. Kısa kısa yurtdışı dil okulu, erasmus, yurtdışı stajı için ayrılmıştım.

Aynı ülkede olsak istediğim zaman gidip gelirim, şimdi senede en fazla 2 defa görüşebiliriz, bu da bana çok yetersiz gibi geliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…