Bahçe Bakımı ve Çiçekler Yeni düzenleyeceğimiz bahçemiz için fikir rica ediyorum.

Keitha

Nirvana
Kayıtlı Üye
16 Ocak 2007
176
126
648
Tekirdağ
Arkadaşlar herkese merhaba. Ben yeni evliyim :) ve evimizin arkasında çok büyük bir bahçemiz var. Bahçe düzenlemesi için herhangi bir şirketten yada peyzaj mimarından yardım almayı düşünmüyoruz, bahçe çok büyük olduğu için çok yüksek maliyetler çıkıyor.

Bütün herşeyi kendimiz yapmak istiyoruz ama, şekli şemali konusunda bir türlü karar veremedik. Evin iki yanında dar bahçeler var onların birini meyve-sebze diğerini de sırf çiçek bahçesi yapmayı düşünüyoruz. Yanlız arka bahçeyi nasıl yapsak bir türlü karar veremedik. Şu anda bomboş kare şeklinde bir bahçe düşünün sadece duvar kenarlarına bir sıra leylandi servi fidanları diktik. Ortası çok dolu olmasın boş alan kalsın istiyoruz, yani masa sandalye koymak için, yada oturma alanı, çocuklar için oyun alanları olsun diye. Bunun dışında nasıl birşeyler yapabilirim bahçeye ve nasıl bir şekil verebilirim. Yani süs bitkileri, çalılarla şöyle düzenli birşey olsun dağınık bir görüntü olmasın istiyorum. Ama nasıl? Fikirlerinizi bekliyorum, sevgiler..

Son düzenleme:
bahçe düzenlemesi konusunda az çok bilgi sahibiyim bizimde oldukça büyük bir bahçemiz var sana yardımcı olmak isterim ama öncelikle bahçenin güneş alma durumunu yönünü rüzgar durumunu öğrenmek isterim çünkü bitkilerin güneş ihtiyaçları farklı ve bazı bitkiler rüzgardan hiç hoşlanmıyor canım

bizim ev biraz tepelik bir yerde yani rüzgarlı oluyor, onun için bahçenin duvar kenarlarına rüzgar kessin diye leylandi diktik. Güneşle ilgili bir sıkıntımız da yok, yani etrafta güneşi kesecek binalar falan hiçbirşey yok. Hafta sonu birkaç lale, japon ayvası ve yeşil bodur yapraklı çalılar var adını hatırlamıyorum :) onlardan aldık ama öylece kaldılar, şekle karar veremediğimiz için dikemedik.

leylandi çok güzel bir tercih olmuş yaz kış yeşil olur rüzgarıda keser ama budaması çok önemlidir bahçenin dışında bitki ekebileceğin bir yer varsa ılgını tavsiye ederim çok güzel
rüzgar kesicidir sanırım tekirdağda oturuyorsun kışları orası soğuk olur soğuğa dayanıklı birşeyler dikmen gerekir ben sana bahçemden birkaç resim koyayım beğendiğin bitkiler olursa tekrar görüşelim

bahçen harikaymış, bayıldım çok güzel. Bizim bahçenin bu hale gelmesi için yıllar geçmesi gerekiyor :) ikinci resimdeki ağaç nedir? Onu da çok beğendim.

Tekirdağ Çorlu'da evimiz, kışlar çok soğuk geçiyor, ve bizim ev Çorlu'nun dışında bir köyde, Çorlu'dan daha da yüksekte o yüzden müthiş rüzgar oluyor kışın.

Ben zar zor paint programında çizdiğim şekli ekliyorum. Şu ana kadar aklıma sadece bu geldi, nasıl olur acaba böyle bir alan düşündüm. Masa sandalye koymak için, kilit taşlarla yapayım diyorum, ve tabi yürüyüş yolu.

ikinci resimdeki top gibi ağacı soruyorsan top akasya soğuğa dayanıklıdır bahçe kenarında bir yere dikebilirsin yazın güzel gölge yapar ama kışın yaprak döker görüntüsü çok güzeldir

evet yürüyüş yolu iyi olur ama bahçeye çim ekmeyi düşünüyorsan yürüyüş yolunu kayrak taşlarıyla yapmanı öneririm

Evet top akasya harikaymış, mutlaka dikicem ondan da.

Çim ekmeyi düşünmüyorum, ikimizde çalıştığımız için, çim bakımı çok zor o yüzden düşünmüyoruz. Zaten şu anda bahçe doğal kendi halinde yeşillendi otlar bitti, onları biçtirip düzelttirmeyi düşünüyoruz.

Bu şekil haricinde, yada bunun yanına başka önereceğin birşey var mı acaba? Bu düzen iyi olur mu?

evet çok güzel olur ortayı boş bırakıp kenarlara süs ağaçları dikebilirsin kenara yakın yerlere çalı cinsleri öneririm hem çok büyümezler hemde budayarak istediğin şekli verebilirsin benim yolladığım resimlerden birinde var ben berberise sepet şekli verdim ortasınada çiçek açan bir saksı yerleştirdim bu arada hiç korkma iyi bakımla birkaç yıl içinde bahçen cennete döner

Çok teşekkür ederim yardımların ve fikirlerin için, inşallah senin bahçen gibi cennet bir bahçeye sahip olmak için elimden geleni yapacağım. Düzen konusunda ise sanırım kararımı verdim bir fotoğraf buldum bugün ve çok hoşuma gitti. Bu taş döşenmiş olan yer bahçe girişimiz olacak ve tam karşıya da bir çardak yada işte masa sandalye koymak için taştan bir yer yapalım diyorum. Çevresine de işte aynı resimdeki gibi ağaçlar çiçekler süs bitkileri, ortada da yeterince boş alan kalıyor. Düzen bu şekilde olacak, kare bir bahçe için çok uygun bir düzenleme.

gerçekten çok güzelmiş köşelerden birine ufak bir kaya bahçesi yapıp mevsimlik çiçekler dikebilirsin çok hoş olur

çardağın kenarlarına limoni selvi ve top mazı doğru tercihler olur yaz kış yeşildirler yaprak dökmezler
abelya çalı cinsidir yazın açar kışında yapraklıdır gölgesi bol yerlere ortanca dikilebilir unutma beni çalısı yazın mor çiçekler açar şakayık ve kartopu ilkbaharda açan çalı cinsleridir ve bütün bu saydıklarım soğuğa dayanır

Kaya bahçesi nasıl birşey?

kaya bahçesi için bir köşenin toprağını yukarı eğimli bir şekilde yükseltiyorsun en yüksek yeri 75 cm kadar aralarına şekilli falez taşlarını biraz toprağa gömülü yerleştiryorsun ve çiçeklendiriyorsun bende var bir ara çeker resmini koyarım canım

limoni selvi bir tane almıştım, bir tane daha alıp çardağın iki yanına dikebilirim, güzel fikir. diğerlerini de değerlendireceğim a.s.

Ya çok teşekkür ederim, böyle her şeyi soruyorum ama ben bu konuda gerçekten çok cahilim. İstanbul'da doğdum büyüdüm ben, apartmanlarda yaşadım hep, o yüzden bildiğim tek bitki annemin salonda beslediği saksı çiçekleridir, böyle böyle öğrenicem işte inşallah :dance:

limoni selvi bir tane almıştım, bir tane daha alıp çardağın iki yanına dikebilirim, güzel fikir. diğerlerini de değerlendireceğim a.s.

yanlız limoni selvi çok genişliyor dikeceğin yerdeki alan çok önemli orada yerin darsa evin giriş kapısının iki yanınada dikebilirsin güzel duruyor benim koyduğum resimlerden çiçek açmış büyük ağacın olduğu resimdekiler 4 tane leylandi bizim yakıt tankını gizliyor ben onları budayıp tek ağaçmış gibi şekillendirdim yani bitkileri istediğin gibi şekillendirebilirsin

benimde bu eve taşınana kadar bu kadar bilgim yoktu doğrusu diktiğim pek çok bitki kışın dondu yada yazın kurudu ondan sonra bu işi bilinçli yapmak amacıyla pe çok kitap aldım
bu konuda KENDİMİ GELİŞTİRDİM İSTEDİĞİN ŞEYİ SORABİLİRSİN HİÇ ÇEKİNME ŞİMDİ ARKADAŞLARIMIN BAHÇELERİNİN PEYZAJLARINI BEN yapıyorum

Evin giriş kapısının bir yanı garaj, orda ağaç dikmeye alanımız yok, bir yanı müsait, oraya da mavi ladin dikmeye karar vermiştik :) limoni selvi öyleyse pek olmaz o zaman çardağın iki yanına, belki yanındaki köşelere doğru olabilir.

Ya bir de bu fideler ne kadar pahalıymış, en küçüklerinden alabildik leylandileri 1,5 mt kadar boyları 15 tane aldık çok pahalı büyükleri, ki bizim dikili fidelerimiz de vardı eksik kalan yerlere aldık sadece. Bunlarda büyüyene kadar ohoooo.... Mavi ladinlere yaklaşamadık bile küçükleri yoktu çünkü büyükleri de ateş pahası, şimdi küçük arıyoruz. İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün fidanlıkları var orda varmış daha ucuza.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…