Yeni nesil kızlarımız...

Kural baskı demek değildir, bahsettiğim yaşlar 14-15 yaşlarım, o yaşta bir çocuk için de yazlık yerde gece 11 e kadar dışarıda olmak az bir şey değildir, bugün o yaşlarda çocuğum olsa 11 e kadar bile bırakmam şu devrin şartlarında, sizin başınıza bir şey gelmemiş olması herkes için aynı olacaktır sonucunu getirmez, benim fikrim çocuk ebeyninin verdiği saatte evde olmalı. Annemin kuralları var diye bomboş geçirmedik o yılları, hepimizin güzel anıları var =)

14-15 yasinda ben de saatlerimi secemiyordum. 17den sonra daha serbesttim.
Mukemmel bir insan olmadim zaten ailemde mukemmel degildi ama en azindan mutlu hatirliyorum o anilari. Kimseye bir zararim olmadi.

Ama tek bir dogru yok gordugunuz gibi. Siz nasil bu sekilde kurallarla buyudugunuz icin mutluysaniz ve o sekilde de yasinizi yasayabildiyseniz. Baskasi daha serbest olup, kimseye zarar vermeden, basina bela getirmeden o yaslari gecirebilir.

14-15 yasinda ben de saatlerimi secemiyordum. 17den sonra daha serbesttim.
Mukemmel bir insan olmadim zaten ailemde mukemmel degildi ama en azindan mutlu hatirliyorum o anilari. Kimseye bir zararim olmadi.

Ama tek bir dogru yok gordugunuz gibi. Siz nasil bu sekilde kurallarla buyudugunuz icin mutluysaniz ve o sekilde de yasinizi yasayabildiyseniz. Baskasi daha serbest olup, kimseye zarar vermeden, basina bela getirmeden o yaslari gecirebilir.

Haklısınız bir sürü doğru var
Ama şu devirde bilemiyorum, o yaşta bir çocuğum olsa eve bağlayasım gelir sanırım
Sokaklarda insanlığın hiç kalmadığı bir dönemde yaşıyoruz, Allah herkesin evladını muhafaza etsin

O dediğin babadan korkan nesil çok iyi olsaydı ülke olarak bu noktada olur muyduk?
her türlü pislik, hırsızlık gırla. bunu yapanlar da o kızgın ergenler değil gençken ''babasından korkan'' tiplerdi. yani korku politikası bir halta yaramıyor aksine yeni sorunlar doğuruyor.

gençler yaşadıkları ülkeden memnun değiller.
batıdaki akranlarını görüyorlar. onların kendilerinden kat kat özgür yaşadığını görüyorlar haliyle bir kızgınlık oluyor.
adam ne güzel gezip tozarken ben burda tıkılıp kaldım diye düşünüyorlar.
bu geçici bir dönem.
valla babama ismiyle de hitap ediyorum, baboli, babiş vs. de diyorum, yanında türlü şımarıklığı da yapabiliyorum. çok şükür bunları kaldırabilen bir babam var. ama öte yandan bana bir fiske bile vurmamış dahi olsa korkuyorum ve herhangi bir şekilde ne hırsızlık ne de pislik vs. yapmadım. tabii bunlar zaten olması gerekenler sadece yazdıklarınıza istinaden yazıyorum. biraz da olsa korku ve otorite iyidir.

Bu anlattıklarınınlz hep normal ergen davranışları , yüz yıl once de boyleydi şimdi de , 100 yıl sonra da böyle olacak.

Merhaba bu konuyu yanlış bir platforma açtığınizi düşünüyorum.
Çünkü buradaki kadınlarda aynen yazdığınız cins.
Kıyafeti ile saygın olacağını sananlar , kilolu kadınların yakışıklı sevgilisi olamazcilar kilolu diye kocası onu birakacagindan korkanlar ve bir çok şey .
Yorumuna gelirsek 15 yaş için bu etkiler çok normal asıl sorun bunun 20 li yaşlara uzaması .
O ara dönem çok iyi değerlendirilmeli ve sürekli iletişim kurulmalı bu küçük kadınlarımızla . Beden senin ruhunu dünyaya akitman için bir aracı sadece mottosunu yerleştirmek için sürekli konuşulmalı. Ona bu şekilde bakınca bütün o patolojik takıntılar düzeltilir

Hakli oldugun yerler var.. batiya ozenti cok. Ama o bati dedigin yerde iliski yasini biliyomusun? Ben solim cok kucuk yaslar.

Haricinde 18 oldu mu genelde yallah evden disari. Ha boylece sorumluluk alirlar bi yandan, bu iyi birsey.. lakin bizlerin yasayisina kulturune gercekten ters.

Simdi ben istedigimi yaparim diyen cocuklar ilerde evleneceklerinde kv kp bize yardim etmedi annem babam sunu yapmadi derler. Ikisi ne kadar tezat dusun
18 olunca yallah evden dışarı durumu yok, yurtta arkadaşlarım tatil olunca koşa kola evlerine gidiyorlar ve bunlar 18 yaşından büyükler kızlar da böyle erkekler de. ilişki yaşı da o kadar da küçük değil diye biliyorum. batıya özenmek inanın kötü bir şey değil. insanlar birbirine saygılılar en basitinden yayalara yol veriliyor, özellikle kapıların tutulmasına bayılıyorum, birine çarpsan bile karşı taraf özür diliyor bizdeki gibi “önüne bak ayı” cümlesini duymuyorsun.

Yeni nesil kız erkek boşbeyinli yetişiyor bence.

Geçende 90lardan bir Uğur Dündar videosu izledim. Sokakta mikrofon uzatılan herkes o kadar temiz, düzgün, akışkan Türkçe konuştu ki şaştım kaldım. Bir de şimdi insanların ağızlarına bir bakın. Arada dünya fark var.

Tanıdığım kız çocuklar aynen dediğiniz gibi sosyal medyadaki ünlü kadınları takip ediyorlar. 14lük kuzenim Rita Ora, Rihanna, Kardashianları takip ediyor. Haliyle onların hayatlarıba özeniyor. Her şeyim en pahalısı havalısı ciksi olsun, güzel yerlere gideyim fotoğraf çektirip instagrama koyayım herkes görsün....kafa bu maalesef okulda çok çok başarılı bir kız olmasına rağmen.

Sosyal medyaya erişimin kolay olması mı insanları bu şekilde yaptı dicem ama bizim insanlar da dünden hazırmış yani:)

İnsanlar otoriteyi yanlış algılıyor
Çocuklara yetişkin gibi özgürlük verilmemeli diyoruz ama yanlış anlaşılıyor sanırım
Annem ve babam boşandığında 8 yaşımdan 14 e kadar babamda, 14 den sonra da annemde kaldım, ikisinden de şiddet görmedim ama ikisininde kuralları vardı, gün geldi yalnız kaldım, öldüler, kardeşlerim evlendi barklandı, ben o kurallarla kendimi korudum. Elbette gezdim de tozdum da , yaşadım da ama evimin içinde tek kişilikte olsa bir düzenim hep oldu, o kurallar sayesinde boşluğa düşmedim, oradan oraya savrulmadım. Çalışmayı da bildim kendimi korumayı da , büyüğe saygıdan hiç zarar görmedim aksine çok güzel bir iletişimim oldu çevremle, fikirlerimi her zaman söylerim ve onlara göre yaşarım ama kimseyi de üzmedim. Annemin de babamın da, akrabalarımın da hayır surasını aldım çok şükür, çalışan, üreten, ayaklarının üzerine basan bir kadın oldum, elbet hatalarımız oldu ama her zaman toparlanabildim, kendimi tartabildim bunun ailemin emeği olduğunu düşünüyorum

Aynen katılıyorum
Ben çocuğun ebeveyniyim okul arkadaşı değil bu kadar
Hayırdan anlamayan çocuklar doyumsuz ve şımarık oluyor, anne babanın tepesine çıkıyor. Cücük kadar boylarıyla 2 yetişkini parmaklarında oynatıyorlar komedi yani.

Gençler her dönem aşağılanır zaten. Benim ergenliğimde de "biz öyle miydik, şimdikiler beş para etmez" denirdi, geçmişte annemler için de aynısı söylenirmiş, şimdi de yine söyleniyor. Bu aradaki kuşak farklıyla ve hoşgörüsüzlükle ilgili bir şey. Kriz yönetimi ailenin yapması gereken bir şey. Eğer aile içinde bulunduğu çağı iyi tanır ve donanım sahibi olursa çocuğuna doğru yolu gösterme konusunda da yeterli olur. Teknoloji, sosyal medya tek başına bir çocuğu arsız yapabilme kabiliyetine sahip değil. Hala çocukların rol modeli aileleri en başta. Hala evde gördükleri şeyler önemli, hala çevre önemli. Sorunlar gençleri aşağılamakla çözülmez.

Benim ergenliğimde televoleler vardı, prime timeda muhakkak magazin programları vardı. Yaş sınırlamaları yoktu, en fazla spikerler çocuklarınızı ekrandan uzaklaştırın derdi. Deprem sonrası pek çoğumuz travma yaşadık çünkü canlı yayında cesetler haftalarca ekranlardaydı. Bu tip şeyler doğrudan çocukların ahlakını bozmaya yetmez. Ahlak o kadar kolay bozulan bir şey değil şayet aile temeli sağlam atmışsa.

Ayrıca ne yazık ki toplumlar kapitalizme çok hızlı sürüklendi. Ülkemizdeki tüm hükümetler de bunu destekledi bugüne dek. Şu andaki tüketim çılgınlığı, sosyal medyayla beraber pompalanan Amerika kültürü şaşkınlık verecek şeyler değil zaten beklenen ve hatta istenen şeyler. Etkilerinden korumak yine ailelere kalıyor. Bir öğretmen olarak beş sene önceki öğrencilerimle bugünküler arasında ciddi bir bilinç farkı görüyorum. Oturup yetişkin gibi konuşabileceğiniz, derdini çok güzel anlatan, her şey hakkında bilgi sahibi olan pek çok genç var ve onlara şans verirseniz, onların gözünden dünyayı görmeye çabalarsanız hiçbiri burada bahsedildiği gibi canavar değil. Aileler eğitimli olsaydı bahsettiğiniz gençlerin hiçbiri de olmazdı. Çocuğunu anlayan, psikolojisini önemseyen, derdini dinleyen ebeveynler aşağılanmayı hak etmiyorlar. Günümüzdeki aile kurduğu halde hala ailesine bağımlı yaşayan, hala her adımının hesabını veren yetişkinler de geçmişteki korku kültürünün eseri aslında. Umutsuzluğun lüzumu yok.

18 olunca yallah evden dışarı durumu yok, yurtta arkadaşlarım tatil olunca koşa kola evlerine gidiyorlar ve bunlar 18 yaşından büyükler kızlar da böyle erkekler de. ilişki yaşı da o kadar da küçük değil diye biliyorum. batıya özenmek inanın kötü bir şey değil. insanlar birbirine saygılılar en basitinden yayalara yol veriliyor, özellikle kapıların tutulmasına bayılıyorum, birine çarpsan bile karşı taraf özür diliyor bizdeki gibi “önüne bak ayı” cümlesini duymuyorsun.
Bunlarin hepsini biliyorum. Bir cok postumdada dile getirmisimdir bizim insanimiza gore daha nazik ve sosyal olduklarini vs. Cezalar caydirici.. eger yaya gecidinde arabayla yol vermezsen yayaya ve bir polis gorurse ceza yersin muhtemelen. Bunun gibi onlarca ornek sayabilirim.

18 yasinda zaten cogu genc kendi basinin caresine bakmasi gerektigini biliyor. Bizdeki gibi asiri korumacilik yok. O yuzdende cocukluktan basliyolar kendi baslarinin caresine bakmaya aslinda. Bu her zaman kotu birsey degil hatta iyi yanlarida cok fazla..

Koca koca kadınlar instagramda, televizyonda gördüğü kadınlara özenip kendini şekilden şekile sokuyor, ergenlerin böyle yapması yaşları gereği gayet doğal.
Her bilgi ve görüntüye erişme imkanları var. Bu imkanı yararlı bir şekilde kullananlar sivriliyor. Bence her şey ailede bitiyor. Ailede ne görürse çocuk da o oluyor.
Benim çocuğum daha küçük ama büyük çocukları olan iş arkadaşlarım var. Hepsinin çocuğu pırlanta gibi, donanımlı, özgüvenli.

Sosyal medyada makyaj ve sadece güzellik videoları olduğu sürece sürekli yeni akım deyip deyip bir sürü şey çıkardıkları için onlarda tek dertlerinin güzellik olduğunu düşünürler...

Karakter ilk 6 yaşta oturuyor. Bu problemler taaaa ilk 6 yaşa dayaniyor. Cocuk egitimi onemli. Ozellikle ergenlikten sonra bir insanin huyunu suyunu degistiremezsiniz, sadece belki biraz yontulabilir o kadar... hayatta degerli olmanin tek yolunun dış görünüş oldugu bi sekilde işlenmiş demek ki bilinçaltlarına. Bi de yeni nesil kizlarimiz demissiniz ama benim cevremde böyle bi kız modeli yok yani bana göre bahsettiginiz kişiler nadir...

Bende cocuklarin anne babadan birz cekinmesi konusunda hemfikirim.benim babam yeri gelir bizimle cocuk gibi oynardi yeri geldiginde de cok cekinirdik asla dovmezdi ama dayaktan beter sozleri vardi keske dovseydi denilecek turden.bizim evin kurali da aksam ezani herkes evde olmaliydi.onun disinda cok ozgurdum istedigim zaman disari cikabilirdim sevgilimi annem bilirdi babama da gizliden soylerdi cok sukur hic yanlis bise yapmadim aileme karsi.ama simdi bu ergenlik triplerinin cilki cikmis durumda.aileler aman psikolojisi bozuluyor bise demeyelim modunda saygisizlik hat safada

En önemli faktör “Anne “ Ben kendimden yaşadığım bir olaya örnek veriyim;Yakın zamanda eşimin akrabalarından birinin düğününe gittik.Görümcemin kızı bir elbise giymiş,sadece poposunu kapatıyor.(14 yaşında )Neyse herkes uyarıyor,herkes eşime söylüyor.”Sen birşey demiyormusun “falan diye.En son eşimde demiş.”Bak bu kıyafet plaj kıyafeti,burda giyilmez “diye.Annesi de demiş;Bu yaşta giymeyecek de ,ne zaman giyecek diye.Ama benim kızım olsa,ben o şekilde giydirmem de,o şekilde makyajla dolaştırmam da.Herşeyin bir adabı var.Çocuklarımızla ilgilenmeliyiz

Benim bir sürü ergen yeğenim var hiçbirinde terbiyesizlik edepsizlik görmedim. Hepsi çok akıllı, bilinçli ve sosyal çocuklar. Çünkü iyi eğitim aldılar ailelerinden.
Çocuklarla arkadaş olmayacak anne baba. Anne annedir,baba babadır ve çocuk da çocuktur.
Evde birey olarak görülecek çocuk. Onun da kararlarına saygı duyulacak. Bir karar alınacaksa beraber alınacak. Çocuk girdiği ortamı sevmiyorsa sessizce ve güzellikle o ortamı terk edebilecek.
Bunları yaparken de saygısız olmayacak.
Şimdi yeğenlerim yazları çalışıyor. Ve çalışma kararını alırlarken anne babalarına danışıp bunun onlar için daha iyi olacağını söyleyip öyle başlıyorlar. Anne baba da hemen karşı çıkmıyor. Çocuğu dinliyor, ona, bunu yapma fırsatı tanıyor. Hiçbir müdahalede bulunmuyor.
Mesela ben geçenlerde 16 yaşındaki yeğenime dedim ki: “ bak sigarayı merak edebilirsin, içmek isteyebilirsin ben buna karışamam ama sakın arkadaşlarından alma. Git marketten al ama sana sigara uzatandan alma, sigara diye uyuşturucu verebilirler”
Eğer ben asla içme asarım keserim desem belki çocuk farklı şeylere yönelecek.
Ha bir tane de var ki burnunu beğenmeyenlerden. Ablam aldı doktora götürdü eğer bu yaşta oluyorsa yapalım tamam diye çünkü burnu hem kırıldı hem nefes de alamıyor. Ama yaşı küçük olduğu için yapılmıyor. O da yaşını bekliyor. Umutsuzluğa kapılmıyor çünkü ailesi onun yanında ve ona saygı duyuyor.
Bir de kız erkek ayrımı yok bizde/ erkek gece haber vermeden çıkıyorsa kız da çıkacak o zaman. Ya da ikisi de çıkmayacak. Abi, kız kardeşi geç geldi diye kıza kızma bağırma ve vurma hakkına asla sahip olamaz. Abi, abiliğini bilecek, anne ya da baba olmayacak.
Yani demem o ki şimdiki gençleri de eskiden olan gençleri de yetiştiren ve şekillendiren ebeveynlerdir. Aksini söyleyen yalan söyler. Kendi suçumuzu hep çocukların üstüne atıyoruz.
Ama bakıyorum kadın öyle çirkef pis biri ki e böylesinin çocuğu da öyle olur. ( istisnalar kaideyi bozmaz )
Mesela bir gün yengem ( kendisi muhafazakardır ) gümüş dizisini izliyordu. Onların gerdeğe girmesini bekliyordu resmen. Ben de dedim ki “yenge sen bunu bekliyorsun, izliyorsun, normal görüyorsun yarın çocuğun evlilik dışı yaptığı zaman da normal görecek misin?” Bana cevabı: “ ne diyorsun sen tabiki hayır” oldu.
O zaman önce kendini değiştir ve bunları izleyip normalleştirme dedim. O günden sonra bana hak verip izlemedi. Yaptığı yanlıştı çünkü.
Bizler sigara içiyoruz ama çocuklarımız yapmasın istiyoruz, ya da bizler evlilik dışı ilişkileri, aldatmaları ağzımız açık izliyoruz ama çocuğumuz yapmasın istiyoruz. !
Önce ne istediğimize ve neyin doğru olduğuna karar verip yetişkinleri eğitelim ki gençliğin nasıl düzeleceğini görelim.

Ayrıca şunu da eklemek istiyorum ki 18 yaşında lise son sınıf öğrencisi olan erkek yeğenime lise 2deki kızlar yazıyormuş ve yeğenimin bize cevabı; “ küçücük kızlar yazıyor ben sapık mıyım sübyancı mıyım da bana yazıyorlar” anlatırken midesi bulanıyor 16 yaşında kızla ilişki yaşama ihtimalinden.
Bakın bu bilinçtir işte. Bu bilinci de çocuğa siz verirsiniz.

Son düzenleme:
Back
X