Yeni yıl yeni başlangıç ama değişmeyen şeyler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

LADY VEGA

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
9 Ağustos 2017
8.642
34.371
548
Merhabalar herkese yepyeni güzel bir yıl diliyorum. Benim gibi kendi adına yeni bir başlangıç yapmak isteyenler de umarım hedeflerimize ulaşırız.

2021 benim için depresif geçti pandemi sürecinde ailevi sorunlar, dost kazığı yemem, ailemin aşırı üstüme gelişi felan derken "ya sabır" diye diye geçti. Bu sürecin yan etkisi de oldu tabi kendime olan özgüvenimi yaraladım. Kendimi çirkin, güçsüz, şişman , aptal olarak görmeye başladım ve o an dedim bir önlem almazsam bu işin sonu kötü yere varacak.

Daha bakımlı özenli olarak, kilo vererek aynadaki görüntümü iyileştirdim kendimi yeniden beğenmeye başladım. Bol bol kitap okuyup, spor yaparak, dizileri/filmleri/belgeselleri izleyerek kendimi geliştirmeye çalıştım. Çok da iyi geldi. 2022 benim yılım olacak artık kendime neyin iyi geldiğini biliyorum derken değişmeyen şeyler daha sabahtan yüzüme bir tokat atıverdi.

26 yaşındayım bekarım, ailemle birlikte yaşıyorum. Sürekli açıklama yapmaktan, hesap vermekten, kendi kararlarımı aldığım için, para harcadığım için mahcup olmaktan yoruldum.

Örneğin, diyet listemde bugün kabak vardı. Evdekiler ne yiyelim felan diye konuşurken siz istediğinizi yapın ben kabak yicem dedim. Evdeki herkes kabak ne ya onu yeme x yapalım ye, z pişirelim ye demeye başladı. Bende yok siz yiyin dün çok yedik zaten dedim. Yine suratlar asıldı sinirli sinirli iyi ye ama evde yok nasıl alacaksın dışarı çıksan hasta olursun, üşürsün, abin dışarıdan gelirken alır yarın yersin. Yani sürekli sanki ben ilkokul çocuğuyum gibi bir koruma hesap verme. Bundan çok yoruldum. Belki açıklayıcı olmadı ama kısa tutmak adına özetle yazdım bir örnek. Aile evindeki sürekli hesap verme, izin alma, sorgulanma, eleştirilme beni aşırı olumsuz etkiliyor. Bunu çözersem 2022 gerçekten bana iyi gelecek bir yıl olacak inşallah.

Bana bir fikir verseniz? Başka eve taşınma imkanım yok ne yazık ki.

kuzum ailenizin saçma baskısını 26 yılda çözememişsiniz yeni yılın suçu ne?
Yeni yılla alakası yok ki sanırım orda yanlış anlaşılma olmuş bu yeni yılda ben artık sorunlarımı çözmüş mutlu bir hayat yaşamak istiyorum ama kendi kendime çözemedim. Başaramadım. Psikologa gittim duymazdan gel felan dedi ama etkisi olmadı. Aile baskısını acaba nasıl çözebilirim diye sizlere danışmak istedim 2022 için hevesim hayalim buydu aslında. Teşekkür ederim

Montunuzu giyip markete giderek işe başlamaya ne dersiniz?
Gidip kabağınızı alın, pişirin.
Evdekilerle de ne yiyeceğinizi bir zahmet tartışmayın. Yemek, tuvalete çıkmak vs. oldukça bireysel aktiviteler.
Abin alsın yarın yersin demelerinin sebebi sizi çocuk olarak görmeleri. Bebek misiniz de soğuktan hemen hastalanacaksınız? Ne saçma sapan işler. Buna biraz da siz müsaade etmişsiniz zannımca.

yani ben markete gidiyorum dediğinizde kapıyı üzerinize mi kitliyolar. çıkın alın 2 kabakta dünya para değil bi zahmet ailenizde 10₺ hesabını yapmasın
Kapı kilitlemek değilde huzursuzluk oluyor mesela şöyle diyim ben gidip alıp geleyim desem babam atılır sen otur ben giderim. Ben gidiyim desem ne işin var diye sinirlenir. Dinlemesem gitsem suratlar beş karış evde sürekli bana karşı tepkili ebeveynler oluyor. İstediğimi yapsam da huzursuzluk bitmiyor ki.

Kapı kilitlemek değilde huzursuzluk oluyor mesela şöyle diyim ben gidip alıp geleyim desem babam atılır sen otur ben giderim. Ben gidiyim desem ne işin var diye sinirlenir. Dinlemesem gitsem suratlar beş karış evde sürekli bana karşı tepkili ebeveynler oluyor. İstediğimi yapsam da huzursuzluk bitmiyor ki.
ya sizi sokağa yollamak istemiyolar ya da sizi premses gibi gördükleri için yapamacağınızı düşünüyorlar. ikincinin olmasını isterdim 😂

Montunuzu giyip markete giderek işe başlamaya ne dersiniz?
Gidip kabağınızı alın, pişirin.
Evdekilerle de ne yiyeceğinizi bir zahmet tartışmayın. Yemek, tuvalete çıkmak vs. oldukça bireysel aktiviteler.
Abin alsın yarın yersin demelerinin sebebi sizi çocuk olarak görmeleri. Bebek misiniz de soğuktan hemen hastalanacaksınız? Ne saçma sapan işler. Buna biraz da siz müsaade etmişsiniz zannımca.
Narsist ebeveynlerim var. Bu zamana kadar kendi dediğimi yaptığımda nankör evlat, değer bilmez evlat, başkalarının ne iyi çocuğu var da ben ne kötü olmuşum gibi şeyler duydum. Hep huzursuzluk olmasın diye onların kararlarına tamam dedim belki o zamanlar daha ergenlik çocukluk dönemi içindeydim. Ama büyüyünce artık bu bana ağır geldi kendi istediklerimi yapınca hayır ben alıcam gidip diyince bile suratlar beş karış sinirler yüksek ne desem hemen kavgaya hazır oluyorlar. Bu da ayrı bir yıpratıcı. Ama belki zamanla alışırlar dediğiniz gibi ben onlara böyle alıştırdım şimdi de yeni bene alışmalılar

Buna aile baskısı mı denir? “ üşeyecekdin hasta olursun sen çıkma”bu baskı değil yahu önemsenmek
Tam sorunu anlayamamış olabilirim
Ama bu sıkıntı ettiğiniz şey ssla baskı değil
Önemsemenin derecesi biraz arttı sanırım bizde 26 yaşında birine her konuda ama her konuda böyle davranılmaz bence. Ama bunu nasıl aileme anlatırım bilemiyorum işte.

Bir yerde çalışıp kendi paranızı kazanıyor musunuz? Aile içi tartışmalarınız daha çok maddiyat yüzündenmis gibi hissettim.

Çıkıp ne istiyorsanız alın. Sırf onlar yemeyecek diye modunuzu düşürmenin alemi yok. Hava soğuk diye çıkmanıza izin vermedilerse online marketler var. Siz istedikten sonra pekala ordan da sipariş edebilirsiniz.

Ve evet maalesef yaşınız kac olursa olsun ailenizle yaşadığıniz sürece size kurallar konulması kaçınılmaz oluyor. Ben de 27 yaşına kadar ailemle yaşadığım için gayet iyi biliyorum. Evlenene kadar ailenizin boyunduruğu altındasınız istemeseniz de. Buna yapacak bir şey yok. Madem yeni yılda kendiniz için yeni kararlar aldınız en ufak şeyden moralinizi bozup tadınizi kaçırmayın.

Narsist ebeveynlerim var. Bu zamana kadar kendi dediğimi yaptığımda nankör evlat, değer bilmez evlat, başkalarının ne iyi çocuğu var da ben ne kötü olmuşum gibi şeyler duydum. Hep huzursuzluk olmasın diye onların kararlarına tamam dedim belki o zamanlar daha ergenlik çocukluk dönemi içindeydim. Ama büyüyünce artık bu bana ağır geldi kendi istediklerimi yapınca hayır ben alıcam gidip diyince bile suratlar beş karış sinirler yüksek ne desem hemen kavgaya hazır oluyorlar. Bu da ayrı bir yıpratıcı. Ama belki zamanla alışırlar dediğiniz gibi ben onlara böyle alıştırdım şimdi de yeni bene alışmalılar
Ağzımızın tadı bozulmasın Ali Rıza bey kıvamında takılmaya devam ederseniz tabi istediklerini yaptırırlar.
Kabuğunuzu kırın, hiçbir değişim güllük gülistanlık ortamlarda başlamaz. Her zaman yolu sıkıntıdan geçer. Azıcık canınızın sıkılmasını göze alacaksınız. Yaşadığınız durum konfor alanınız olmuş, haberiniz yok.

Yeni yılla alakası yok ki sanırım orda yanlış anlaşılma olmuş bu yeni yılda ben artık sorunlarımı çözmüş mutlu bir hayat yaşamak istiyorum ama kendi kendime çözemedim. Başaramadım. Psikologa gittim duymazdan gel felan dedi ama etkisi olmadı. Aile baskısını acaba nasıl çözebilirim diye sizlere danışmak istedim 2022 için hevesim hayalim buydu aslında. Teşekkür ederim
çözemezsiniz değişmezler çünkü. çalışıyor musunuz?evlilik çare ama tabi ki evden kurtulmak için de evlenilmez.böyle ailesi olan arkadaşım vardı ne yaptıysa çözemedi.tayin istedi İstanbul a.dışarda vakit geçirecek şeyler bulun belediye kursları spor kitapçı gezintileri müze gezme vs.atkı bere örün .muhatap fazla olmayın onlarla.aileniz seviyorsunuz mutlaka ama kendi ruh sağlığınız için aldırmayın ne derlerse desinler hassas olmayın

Evlenmeden önce benim de ailemle bazı sorunlarım vardı, evlenmeme yakın daha da arttı onlar başka bir boyut zaten ama bu dediklerinize benzer sorunları birilerine anlattığınızda çok küçük gibi geliyor insanlara. Sırf bu yüzden arkadaşlarıma ailemin bu tarz davranışlarını anlatmamaya başlamıştım çünkü 'ee bu mu yani büyüttüğün?' gibi bakıyor insanlar olaya. Muhtemelen burada da öyle karşılıklar alacaksınız -yazıyordum kiiii zaten buna yönelik cevaplar almaya başladığınızı görüyorum şu an.- Hiç şaşmaz, çok yaşadım:)

Demem o ki sizi anlıyorum, ancak ben de tam olarak bir çözüm bulamamıştım. Evlendikten sonra çok çok daha rahat ettim ama tabi ki evlilik bir çözüm değil. O yüzden bir fikir veremiyorum size. Yalnızca demek istediğiniz mevzuyu anladım demeye geldim.

Kolaylıklar diliyorum ve enerjinizi hiçbir şeyin düşürmesine izin vermeyin ne olursa olsun. Hayat bir gün, o da bugün...

Önemsemenin derecesi biraz arttı sanırım bizde 26 yaşında birine her konuda ama her konuda böyle davranılmaz bence. Ama bunu nasıl aileme anlatırım bilemiyorum işte.
Kimse değişmez doktor haklı duymamak lazım
Zaten duymaya devam ederseniz sadece kendinize zararı olucak

Bir yerde çalışıp kendi paranızı kazanıyor musunuz? Aile içi tartışmalarınız daha çok maddiyat yüzündenmis gibi hissettim.

Çıkıp ne istiyorsanız alın. Sırf onlar yemeyecek diye modunuzu düşürmenin alemi yok. Hava soğuk diye çıkmanıza izin vermedilerse online marketler var. Siz istedikten sonra pekala ordan da sipariş edebilirsiniz.

Ve evet maalesef yaşınız kac olursa olsun ailenizle yaşadığıniz sürece size kurallar konulması kaçınılmaz oluyor. Ben de 27 yaşına kadar ailemle yaşadığım için gayet iyi biliyorum. Evlenene kadar ailenizin boyunduruğu altındasınız istemeseniz de. Buna yapacak bir şey yok. Madem yeni yılda kendiniz için yeni kararlar aldınız en ufak şeyden moralinizi bozup tadınizi kaçırmayın.
Çalışıyorum ama düzenli maaşım yok iş yaptıkça pay alıyorum şu aralar bazı sebeplerden işlerimiz kesildi. Maaşım yok 2 aydır.

Maddiyat değil aslında tartışma maddiyat şöyle oluyor maaşım olmadığı için gerçi olsa da annem hemen sakın harcama çeyiz parası olarak sakla bak harcarsan kıyamet kopar birikim yap der. Harcasam bişeyle elimde eve gelsem bunu niye aldın paranı harcadın diye söylenir. Sırf annem söylenmesin diye parayı direkt bankaya atar babamdan harçlık alırım haftada 100 TL yeme içme çoğu kişisel şey dahil. Haliyle yetmiyor baba para verir misin diyince hayretle yüzüme bakar kızım daha geçen gün verdim ya biraz dikkat et ailemiz bu ay zor durumda ekstra ödemeler çıktı az alışveriş yap ne aldın alma artık saçma şeyler der ve ben mahcup oluyorum yani sanki müsrifmişim gibi ki bu konuda tanıyanlar beni bana cimri derken aileme müsrif geliyorum. İşte para isteyip bişey alınca böyle söyledikleri için de moralim bozuluyor

Olsun, huzursuzluk olsun.
Sizi huzursuz etmekle korkutuyorlar ve başarıyorlar.
Yapmanız gereken tek şey evet huzursuz olabilirler, bu onların tercihi. Benim kararlarım onları huzursuz ediyorsa yapacak birsey yok. Diyip gidip kabak alacak pişirip yiyeceksiniz

Evlenmeden önce benim de ailemle bazı sorunlarım vardı, evlenmeme yakın daha da arttı onlar başka bir boyut zaten ama bu dediklerinize benzer sorunları birilerine anlattığınızda çok küçük gibi geliyor insanlara. Sırf bu yüzden arkadaşlarıma ailemin bu tarz davranışlarını anlatmamaya başlamıştım çünkü 'ee bu mu yani büyüttüğün?' gibi bakıyor insanlar olaya. Muhtemelen burada da öyle karşılıklar alacaksınız -yazıyordum kiiii zaten buna yönelik cevaplar almaya başladığınızı görüyorum şu an.- Hiç şaşmaz, çok yaşadım:)

Demem o ki sizi anlıyorum, ancak ben de tam olarak bir çözüm bulamamıştım. Evlendikten sonra çok çok daha rahat ettim ama tabi ki evlilik bir çözüm değil. O yüzden bir fikir veremiyorum size. Yalnızca demek istediğiniz mevzuyu anladım demeye geldim.

Kolaylıklar diliyorum ve enerjinizi hiçbir şeyin düşürmesine izin vermeyin ne olursa olsun. Hayat bir gün, o da bugün...
Gerçekten kimse anlamıyor. Herkes ay Lady ne şanslısın bir de şikayet ediyorsun diyor ama bana ait hiçbir fikir hakkım yok ki. Ne yiceğime, ne zaman yatacağıma, ne zaman dışarı çıkacağıma, paramı neye harcayacağıma ailem karar veriyor. Boğuyor beni. Kimse anlamıyor belki burda anlaşılırım diye yazmak istedim. Teşekkür ederim yorumunuz için.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X