Arkadaşlar çoğu kişi pek bi olumsuz yaklaşmış yıkanabilir bezlere ancak bunların kullanımı konusunda kendimi zorlayacağım ben,bakalım ne derece başaracağım bilemiyorum ama aldığım bezleri kullanınca olumlu/olumsuz yorumlarımı ve kullanıp kullanmadığımı yine yazarım buraya.
Bu gün yurtdışından sipariş ettiğim 20 adet bez(200tl) geldi.kullanmak konusunda ne kadar ısrarcı olduğumu şu sebeplerden açıklayayım.öğretmen olmam dolayısıyla maaşımdan her ay kalan 5o tl ile her ay ailemi yemeğe çıkaracağım ya da yarım gün ev temizliği yaptıracağım.şimdiden ayarladım bile karımla ne yapacağımı:)
şimdi gelelim kullanılabilirliğe;
1-zaman:her hafta markete gidip gelmek yerine,banyoya kadar gidip(kakalı ise)günde 1-2 kez kakayı sıyırıp kirli bez sepetine atacağım.sadece sidikli ise de 3 yaşındaki kızıma iş çıktı:) koşa koşa götürüp atar.evet biraz daha zahmetli hazır beze göre ama bebğimin popişi bilmediğim ve ilerde kısırlığa vs sebep olabileceği olası bezlerden çok çok daha sağlıklı olacağı için katlanması zor gözükmüyor bana.sonuçta her gün elinde bez yıkayıp kaynatan annelerimizi de hatırlayalım lütfen:)
2-hijyen:çok şükür yakında 2 küçük çocuğa sahip olacak bir anne olarak bu konuda pimpirikli olursam vay halime.eskiden annelerimiz bezleri ellerinde yıkarken hijyenik değiller miydi?hijyen sadece hazır bezlerde varsa biz kirli mi bezlendik? komik.ayrıca temiz olmak tamam güzel bişey ama yeterli,hijyeni sadece hastane ve ameliyathanelerde beklerim.yani sağlık için gerekli olan bişey değil,hatta zararlı bile diyebilirim.mesela ilk bebğimde eşime devamlı hijyenden bahsederken eşim bana köyde patlamış lağımların üzerinde çamurda elinde ekmek burnunda çamurlu sümük...büyüyen çocuklardan bahsetttikten sonra,çalıştığım köyü tekrar bir tetkik ettim ve durumu- bu yüzyılda bile gördüm.soğukta ayaklar çorapsız,yerde yuvarlanıyorlar tozun içinde,eldeki ekmeği hiç bırakmıyor ama çocuk;çünkü akşama kadar onunla doyuyor.anne koyun güdüyor,akşam gelecek eve.....demekki çocuk pislik içinde bile sağlıklı olabiliyorsa çamaşırda bezlerle iç çamaşırları makinaya beraber atmamız sadece biz annelerin hijyen pimpiriğinden ileri geliyor.dediğim gibi ben de el havlusu ve iç çamaşırları beraber atmam makinaya ancak türk milleti olarak ta fazla hijyeniğiz diye düşünüyorum.gereksiz yani.
3-çevre-tasarruf:düşünebiliyormusunuz arkadaşlar;bir mahalledeki 10 bebğin bez atığını toplasanız 500yılda erimeyecek bir pislik dağı oluşuyor ve biz de dünyanın kirlenmesine sebep oluyoruz.bu bence çok üzücü.danimarka hollanda amerika gibi ülkelerdeki (bknz greenpeece)çevre bilinci ile kendimizi kıyaslarsak ne kadar geride olduğumuzu farkederiz.ha burada amacım milletimizi karalamak değil,biz kültürümüz ve çocuk bakımımız ve çocuklarımıza verdiğimiz maneviyatla diğer milletlere 10 basarız,bunda çok ciddiyim ancak eksik yönlerimize düzeltmemiz için bilmemiz gerek öyle değil mi?yıkanabilir bezleri haftada 2 ya da 3 kez sabun tozu ile makinaya atarsak çok masraflı olacağını düşünmüyorum.mesela ben dedemin kendi bahçesindeki zeytinlerinden çıkardığı yağla yaptığı sabunları rendeleyip koydum şimdiden,2kg kadar.elbette piyasadaki ucuz sabunlar da bu işi görür,böylece pahalı deterjanlara da son vermiş oluruz.nerdeyse 2 yıldır bu şekilde epey karlı ve doğal bir yöntem oldu benim için,tüm çamaşırlarım mis gibi sabun kokuyor ve sabunun içindeki soda ayesinde çamaşırlarımın kiri tamamen çıkıyor.neyse fazla dağılmayayım.evdeki temizliğe de marc ve cif değil de sirke ve tuz kullandığımı anladınız sanırım.1-ekonomilk 2-doğal(kendi açımdan değil sadece,çevreye de çözünmeyen atık bırakmıyorum nerdeyse 2 yıldır.mutluyum,gururluyum.
bir de kullanayım bakayım arkadaşlar,kendime güveniyorum dersem sizlerin hakkını yemiş olurum arkadaşlar,sanki deneyen arkadaşlar becerememiş gibi...ne bileyim hijyen ve zaman konusu benim için çok önemşli değil,şartlarım uygun ve yardımcım da olacak çalıştığım için...gerçi ben evdeki yardımcıya pek iş bırakan biri değilim malesef
ha, bu arada yazılarını okuduğum arkadaşlar bezlerin çok kalın kullanışsız ayrıca pahalı olduğundan bahsetmişler.ben alvabeby sitesinden aldım ve 20 tanesi 200e geldi.belki bir 10 tane daha alırım ve haftada 1-2 kez makineye atsam yeter diye düşündüm,tekrar söyleyeyim beceribilirsem tabi.3 yılda 3000 tl yerine 300tl+elektrik faturasına yansıyan fark+sabun tozu 200tl=500 kar farkı ise=2500tl=1 haftalık tatil.eheuheuhee.herşeyden ziyade çevre bilinci kazandığımız için çok mutlu olabiliriiiizzz.ha şunu da söyleyeyim edindiğim bu uygun fiyatlı bezlerden almak isteyen olursa sitedeki ingilizce çeviri aşamasında yardımcı olabilirim.site çok karışık bir ingilizce içeriyor.kızımın doğmasını nasıl iştahla bekliyorum....sevgiler.