Merhabalar bizim kamptan ornek vereyim: save the children bir saglik merkezi isletiyor (baya bildiginiz gunde bilmemkac hastaya bakan saglik merkezi) ve cocuk koruma/ cinsel siddet vaka yonetimi yapiyor. 17 tane cocuk merkezi var. Burada cocuklara yonelik tablet egitimleri, oyunlar, kutuphane, ingilizce egitimi, muzik, resim etkinlikleri vs yapiyorlar, refakatsiz cocuklara koruyucu aile bulma, surekli ziyaret etme... Bence etkili seyler yapiyorlar. Insani yardim alaninda arada yolsuzluk elbette yapiliyor ama genel olarak benim gozlemim (en azindan burda) denetimler siki. Ben sadece insani yardim alaninda cogu paranin multecilere degil de insan kaynaklarina idari butceye filan gittigini dusunuyorum malesef. Ben BM'de calisiyorum oyle yolsuzluk fakirin fukaranin parasini yeme, yan gelip yatma gibi seyler gormedim esek gibi calisiyoruz aslinda ama programlama olarak etkisiz buluyorum malesef. Hic surdurulebilir seyler gibi gelmiyor ve bazen kendimi bu yuzden ahlaksiz ve ikiyuzlu hissediyorum ve isi birakmayi dusunuyorum bir sure sonra. Ben bagis yapan biri olsam Give directly gibi parasi dogrudan multecilere giden kuruluslari secerdim galiba. Biliyorum cok kisisel bir cevap oldu