yiyecek alışverişini beceremiyorum

fahri konsolos

Ben giderim adım kalır mı acaba :)
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Aralık 2010
8.367
5.409
248
2 yılı aşkındır evliyim, yemek yapmak için haftalık, aylık alışverişi beceremiyorum, illaki 2 günde bir pişireceğim şey için eksiklerim oluyor markete gitmem gerekiyor.

özellikle sebze ve et konusu, kuru baklagiller, soğan, patates zaten dolapta duruyorlar. Ama sebze ve eti hep pişirmeye karar verdiğimde alıyorum. bu işi nasıl yapıyorsunuz arkadaşlar?

alışverişe çıktığımda sadece 1-2 gün pişirecek kadar sebze almam normal mi? Evde şu an pişirecek birşeyim yok, alışverişe çıkacağım, ama yarın yine çıkmam gerekecek :26:

Menü hazırlayıp ona göre liste oluşturabilrsin.
Ben perşembe günleri pazara çıkarım.
Haftalık yemeklik eksiklerimi alırım.
Ayda bi kere de market akışverişimi yaparım toptan.
Unutmamak için de liste yaparım

2 yılı aşkındır evliyim, yemek yapmak için haftalık, aylık alışverişi beceremiyorum, illaki 2 günde bir pişireceğim şey için eksiklerim oluyor markete gitmem gerekiyor.

özellikle sebze ve et konusu, kuru baklagiller, soğan, patates zaten dolapta duruyorlar. Ama sebze ve eti hep pişirmeye karar verdiğimde alıyorum. bu işi nasıl yapıyorsunuz arkadaşlar?

alışverişe çıktığımda sadece 1-2 gün pişirecek kadar sebze almam normal mi? Evde şu an pişirecek birşeyim yok, alışverişe çıkacağım, ama yarın yine çıkmam gerekecek :26:

Sebzeyi haftalık alırsan elinin altında hazır olur,ne pişireceksen ona göre karar verirsin..
Eti ise ne kadar alacaksan birer yemeklik olacak şeklide hazırla at buzluğa hazır olur..
Aylık alışverişlerde genelde uzun sürede kullanacağın şeyleri alırsın.t.kağıdı peçete sıvıyağ margarin gibi ..

Ben pazara çıkıyorum haftalık alıtorum sebzemi kolay oluyor..

Valla canım annem haftalık alır sebzesini meyvesini pazardan :31: ben pek mutfağa karışmasam da :) etimiz de hep buzlukta bulunur yani. Aslında annem et yapmaya karar verirse evde ne çeşit et varsa onu yapıyor, pek görmedim evde olan etten farklı et yemeği yaptığını. Etimiz de kurbandan olan et olur ya da senede 1 kez falan köydeki halamlardan et alırız söyle atıyorum 50 kilo falan. Bir de kıymayı kurban etinden yaptırırız, çoğu kurban eti kıyma oluyor bizde. Biraz da kuşbaşı ve kemikli et kalıyor sanırım. :26:

aynı durum bende de var.250 liralık alışveriş yaparız,eve gelirim tuz yok,soğan almayı unutmuşum...

başka zaman derimn ki bu sefer alacakllarım biraz idare etsin,sürekli aluışveriş yapmayım.

1 hafta geçmeden dolaptaki ıspanak çürür.

nasıl çözülecek bu konu bilmiyorum.

hangi sebzeleri alacağınıza nasıl karar veriyorsunuz? önce haftalık menünüzü yapıp mı alıyorsunuz, yoksa evde olan malzemeye göre mi yemek yapıyorsunuz, bir de yurtdışındayım, helal et heryerde bulunmuyor, o yüzden evimde olmaması sıkıntı oluyor, ani misafir geldiğinde yapacak malzemem olmuyor :50:

aynı durum bende de var.250 liralık alışveriş yaparız,eve gelirim tuz yok,soğan almayı unutmuşum...

başka zaman derimn ki bu sefer alacakllarım biraz idare etsin,sürekli aluışveriş yapmayım.

Isapanağı alınca pişirme önceliği onda olsun bekleyince vtamin değeride kalmıyor çünkü,yemeğini yada yumurtalısını yapın güzel olur ..

Alışverişe çıkmadan önce kesin bir liste yapın yoksa bunların hep dışına çıkılıyor..

o tarz şeyleri unutmuyorum, soğan tuz vs bunlar demirbaş evde, ama demirbaş olmayanlar ıspanak vs. çürür diye almıyorum işte ben de, illaki almam için pişirmeye karar vermem lazım.
bugün ıspanak alıyım bari uzun zamandır yapmadım :1:

ben de haftalık yaparım sebze alışverişimi.
cumartesi günleri pazara çıkarız.
ayda 1 market alışverişi yapılır. toptan alıyorum hepsini.
çıkmışken et gibi şeyleri de alıyorum. dondurucuda bulundururum muhakkak. misafir gelir, yada çıkamam belki diye.
arada unuttuklarım oluyordu, haftalık menü hazırladım. ona göre alıyorum eksiklerimi.
arada ekstradan kek,pasta yapıyorum. malzeme eksikse eşim gider markete.
haftalık menü hazırlarsanız ne eksik, ne gerekir görürsünüz.
hem de bebeğinizle hergün yorulmamış olursunuz.

Son düzenleme:
haftalık kafamda plan yapıyorum haftanın bir günü pazara gidip alışverişimi yapıyorum yetişemezsem pazara marketlerin sebze reyonlarından hallediyorum. zaten bir gün balık günüm oluyo pazara gittiğim gün alıp o gün balığı yapıyorum, 2 akşam sebze yapıyorum, bir akşam et yada tavuk bir akşam kuru fasülye yada nohut yapıyorum bir günde dışardan yiyoruz değişiklik olsun diye , öyle döndürmeye çalışıyorum kendi çapımda 2 aylık evliyim ama düzen oturmaya başladı sanırım, annem hep şikayetlenirdi akşama ne yapsam diye şimdi onu daha iyi anlıyorum

hangi sebzeleri alacağınıza nasıl karar veriyorsunuz? önce haftalık menünüzü yapıp mı alıyorsunuz, yoksa evde olan malzemeye göre mi yemek yapıyorsunuz, bir de yurtdışındayım, helal et heryerde bulunmuyor, o yüzden evimde olmaması sıkıntı oluyor, ani misafir geldiğinde yapacak malzemem olmuyor :50:

Alacağım sebze evde varsa almıyorum zaten olmayanları alıp haftalık kullanıyorum..Yurt dışında etin bulunması zor mu oluyor,büyük marketlerde filan yokmu hiç satılmıyormu ..

ben aylık alışverişimde yağ, tuz, un, şeker gibi temel malzemeleri alırım, sebze ve etlerimi haftalık alırım böyle hem haftalık menümü belirlemiş oluyorum hem de taze tüketiyorum. Aylık alışverişimi de sanalmarketten yapıyorum böylece kafam karışmıyor listemin dışına çıkmıyorum tavsiye ederim, sebzeleri de alışverişte seçiyorum mevsim sebzelerinden önceden karar vermiyorum hangisi gözüme taze görünürse alıyorum

Son düzenleme:
kafamda oluşmaya başladı arkadaşlar çok teşekkür ederim, keşke konuyu daha önceden açsaymışım.

Alacağım sebze evde varsa almıyorum zaten olmayanları alıp haftalık kullanıyorum..Yurt dışında etin bulunması zor mu oluyor,büyük marketlerde filan yokmu hiç satılmıyormu ..

et var da helal kesim heryerde yok.
evden otobüsle yarım saatlik bi yere gitmem gerekiyor almak için.

Ben evde ne varsa onu yapıyorum :1:

Aldığın şeyler neyse ona göre yemek yap sende

Az geliyosa bi dahakine 1 ya da 2 çeşit fazla yemeklik şey alırsın , yeter 1 hafta.. Evdeki yağ ve salça ile bi kavurursun olur biter yemeklik malzemeni..

2 kişiyiz öyle çarşı pazara da gitmiyoruz, Cumartesi öğlen işten çıktığımız için haftalık alışverişi o gün marketten yapıyoruz

temel malzemeleri evde bulunduruyorum
salca
tuz
sogan
makarna
baklıyat gibisebzeyide taze almayı tercih ediyorum 2 kişi oldugumuz için çok ısraf oluyor.bozuluyor cürüyor.

Ben bu işi haftalık yapıyorum. Sebzeyi sadece ama taze kalması açısından. O hafta aşağı yukarı kafamda bellidir gün olarak neler yapacağım ya da alış veriş esnasında belirlerim . ona göre alırım sebzelerimi. Ama bakliyat vs bunlar zaten uzan vadede saklandığı için genelde stok tutulur. Et de en çok 15 günlük işimi görecek şekilde alırım. Çok fazla yemek yapmıyor musun sen? Elin alışır zamanla.

Buzdolabı magnetleri var böyle not alabileceğin ya da not-it'ler.
Onlardan mutfakta elinin altında bulundur. Benim not-it'lerim küçük.
Haftalık pazar listesi yazıyorum birine. Pazara giderken yanıma alıyorum
onu, gelirken atıyorum. Genelde 3 çeşit sebze, yeşillik,patates, soğan,
limon ve meyve oluyor o listede. 2 çeşit sebze ile 2 akşam yemek. 1 sebze
ile börek yapıyorum. 1 akşam kurubaklagil,1 akşam balık, 1 akşam da et
ya da tavuk yapıyorum.

Bir başka not-it'e market listesi yapıyorum. Ayda 1 de market alışverişi
yapıyoruz topluca. Eti biz de toplu alışverişte alıyoruz. Tek yemeklik
olacak şekilde kaplara ayırıp dondurucuya atıyorum bende. Ama unutmamak
için en iyisi not almak. Hemen aklıma gelince yazıyorum, sonra yazarım dediğimde
mutlaka unutuyorum. Çözümü bunda buldum.

o tarz şeyleri unutmuyorum, soğan tuz vs bunlar demirbaş evde, ama demirbaş olmayanlar ıspanak vs. çürür diye almıyorum işte ben de, illaki almam için pişirmeye karar vermem lazım.
bugün ıspanak alıyım bari uzun zamandır yapmadım :1:

aynı bende sizin gıbıyım..mesala pazarda oluyoruz,karsımda bır ton sebze var ama elım gıtmıyor dıyorum kesın bozulur almayım dıyorum..sonra 2 gun sonra keske alsaydım şimdi ne yemek yapacagım dıyorum:/

evdeki kişi sayısına göre az alın sebzenizi...
mesela yarım kilo ıspanak iki kişi için yeterli...
çürüme meselesine gelinceipazarda zaten kışın çıkan sebzeler belli şimdi
ıspanak pırasa karnıbahar filan..
bunları hafta içi kafanızda plan yapın ona göre azar azar alın..
pişirme önceliğinide çabuk çürüyene verin.
ben her pazara çıkınca domates,patates,soğan,biber alırım az da olsa..
bunlar genelede çok kullanılıyor..
et işine gelince haftanın bazı günlerinde de etli yemek için alın ama falza alın et dondurucuda bozulmaz..birde tavuk alıp atın(parça)..

Back
X