yoğurdum tutmuyor yardım..

kesin katıyorlar eminim,kaç sütçü değiştirdiysem aynı..e tabiii ben de kötünün iyisini alıyorum..aynen dediğin gibi ama çok kaynatmak da iyi değil diye bi yerde okumuştum.akçaya gideyim de ben de o sütçünün sütünü alıp yoğurt yapayım diyorum:)
vanda da varmış bi abla alıyodu ama ben son zamanlara yetiştim alamadım adamın sütü taş gibi olyodu

Derdin bu olsun :) zamanla yaptıkça alışırsın sanırım sen tam mayalanmadan açıyorsun yada çok sıcak mayalıyorsundur..

İlkim biraz sıcaktı ama hafif de olsa tuttu. İkinciyi ılık bıraktım o hiç tutmadı. Acaba ortam sıcak mı değildi? Ya da mayasını mı az koydum? Güvenilir köy sütü bulmama imkan yok şu ara. Günlük 1 şişe süte ne kadar maya koymak gerek? Dert değil de işte insan sinir oluyor yapamayınca :)

günlük market sütüne tutmuyor,normal ınek sutu tutuyor..

pazardan falan bulabılırsın..

Günlük sütte tutar ama dediğin gibi sulu tutar, mayan direk süzme yoğurt olsun, onunla biraz daha katı olur, süzme yoğurdu mayalayacağın sütle biraz incelt, 1 kilo süte 1 çorba kaşığı ölçüler..

Son düzenleyen: Moderatör:
günlük market sütüne tutmuyor,normal ınek sutu tutuyor..

pazardan falan bulabılırsın..

Ya aslında var satanlar ama güvenemiyorum. İçine su katıyorlar diye..

çok teşekkür ederim.

Yoğurtta en önemli püf derece öyle bir kiloya bir kaşık falan hikayedir cnm .. Bende mayalarken derece kullanıyorum ve 50 derecede mayalıyorum. 4 Saat dışarıda bekletiyorum. Ve hiç sallmadan titretmeden buzdolabına kaldırıp bir gün bekletiyorum. Ağzı açık tabi uyuturum.

Annem yoğurtu sulanmasın diye üzerine beyaz tülbent serer suyunu çeksin diye kullandıkça tülbenti sıkar tekrar serer.

Ben suyunuda seviyorum gerçi çokta sulu olmuyor. Aldığımda kaşık izi çıkıyor. Öyle bir iki mayalamaylada ev yoğurdu olmaz o daha uzun sürede daha koyu yoğurt tutar.

Birde çömleğe mayalıyorum. Yoğurt daha kuru kalıyor.

Paket sütle hiç denemedim. Haftalık sütçümden evime 5 lt süt girer yarısını mayalarım. Kaşık ölçüsüde yapmam artık eski mayaladığımdan ne kaldıysa dökerim içine bazende fazla gelir maya birde ekşi olurmu ımmhh harika olur :)

Bu konuda derin araştırmaya girdim karınca yumurtasından bile mayalanabildiğini okumuştum :)

nohutla denediniz mi arkadaşlar
ev yapımı maya için nohutu deneyebiliriz.
mesela 1 kase nohutu haşlayıp oda ısısında beklettim.2 gün
maya niyetine bu nohutun suyunu koydum yoğurt oldu..
mayası olmayan arkadşlar hazır yoğurt yerine fikir olabilir..tamamen doğal.

evet işte dediğin gibi mayayı çok koyunca ekşi oluyr.zaten uzun bekletirsen de ekşir..biz ekşi sevmediğimizden ölçülü koyuyorum.karınca yumurtas..ı ilk kez okuyrm doğrusu.:)

merhaba arkadaşlar,
yazılanların hepsini okuyamadım, ama ben de aynı dertten muzdariptim bir aralar. şimdi artık benim için sıradan bir iş oldu, o kadar yani:)

ben hazır sütle yapmıyorum ve ev mayası edinebiliyorum şükür. ama hazırlardan da olsa farketmez sanki.

önceden mayalardım, 2 gün geçse bile sütüm şeklinden ya hiç taviz vermiyordu ya da işte azıcık sertleşiyordu ama tadı gene süt süttü. bir sürü ziyanlık ziyanlık.... azıcık tuz koyup peynirleştiriyordum ben de

sonunda çözümü buldum: efendim işin püf noktası sütü doğru ısıtmakmış!
ben sütü tencereye bırakıyordum ısınsın diye, hiç yanına uğramıyordum 15 dk. arada serçe parmağımın ucunu sokup azıcık ısırıyor mu ( şu klasik test) diye kontrol ediyordum. ama bi türlü ısırmıyordu. sonra bir yerde okudum ki(Allah yazandan razı olsun) beynimde ışıklar yandı. meğer süt ısınıyormuş da alttan alttan alttan ben yukardan anlamıyormuşum. süt aşırı sıcak olunca da tutmuyormuş yoğurdum. sütü sık sık karıştırarak, alttan üste havalandırarark ısıtmak lazım vesselam. parmak testi bence gayet uygun. azıcık ısıracak yani parmağı. mesela ben 5 lt süt mayalıyorum 2 kaşık falan yoğurdu alıp karıştırıyorum dirak. bazen de kasede azıcık sütle karıştırıp sonra mayalayacağım kaplara koyuyorum. kavanozda süper tutuyor, ama ağzını buhar yapmasın diye az aralık bırakıyorum, üzerine temiz bez, havlu peçete koyup kapağı az açık bırakıp kapatıyorum i sulanmasın diye.
son işlem etrafını sarıyorum temiz havlu, masa örtüsü, battaniye vs ile.
süper yoğurt oluyor. öyle değişik eklere, nişasta falan gerek olmuyor.
deneyin olur mu?

eklemeyi unutmuşum. bu mayalama işini genelde yatmadan öce yapıyorum. yani gece 23.00 civarı. arkadaşların bazıları 45 dk kaynatıyorum diyor ama, kaynadıktan sonra 6-10 dk daha kısık ateşte kaynaması yeterli. fazlası sütün besleyiciliğinden götürüyor.
süte mayasını koyup, üzerini kapadıktan sonra ben sabaha kadar bekletiyorum, yani 7 -8 saat falan kadar, sabah 7 de kalkıyorum işe gitmeden önce ağzı açık şekilde buzdolabına koyuyorum. ağzına kapattığınız bez/havlu sırılsıklam oluyor göreceksiniz. o sular yoğunlaşıp tekrar kaba dökülmüyor, yoğurt da sulanmıyor. bir gün dolapta bekleyince pek bir güzel oluyor yoğurt. sonra "seni ben yaptım ben yaptım!!!" diye kendinizle gurur duyuyorsunuz.
ilk becerebildiğimde görmemişler gibi her gördüğüme eve her gelene, her telefonda konuştuğuma anlatmıştım başarımı. artık ne kadar sevindiysem:)

darısı başına darısı başına...

merhaba bir sitede okumuştum kaynatıp soğutmak yerine yoğurt için yeterli ısıya gelince mayalayın yazmıştı.. böylece kaynayarak yararlı bakterileri ölmezmiş.. bunu duydnuz mu ben bu yöntemle defalarca yaptım tutmadı kaynatmadığım için mi sizce

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…