yoğurt yapmaya çalışıyorum ancak marketten aldığım yoğurttan maya kullandığımda tutuyor ama o yoğurttan maya kullandığımda asla tutmuyor, geçen sefer buğday nişastası kullandım gerçekten katı oldu ikinci mayaladığım 3. kez yapmak için o yoğurttan maya kullandım gene tutmadı her seferinde nişasta mı koyucaz yoğurda anlamadım? neden tutmuyor? sizler nasıl yapıyorsunuz?
Benim ilk denememdi sulu tuttu ama tadı hiç yoğurda benzememişti sütümsüydü daha çok. İkinci denememde de hiç tutmadıdöktüm bidaha dener miyim bilmem anneme yaptırayım diyorum ama bir yandan da kendim becermek istiyorum. Poff
Bu benim en sevdiğim iştir, garanti mayalanır yoğurdum..sütü yaklaşık 1 saate yakın kaynat, bu köy sütü olsun, hazır sütlerin içindeki mineralleri ölüyomuş ondan dolayı tutmazmış maya. Kaynarken arada bir temiz tahta kaşıkla (yani üzerinde yemek kalntı yada kokusu olmayan) 8 yazar gibi karıştır ( bu yöntem sütün içindeki mineraller spiral şekli olduğu içinmiş ) arada karıştır. Kaynayınca kaymak tutar onu tahta kaşıkla karıştır veya kaymağı istemezsen üzerinden sıyır.. kaynadıktan sonra sütün sıcaklığı 40-45 derece eğer derecen yoksa temiz serçe parmağını süte batır 10 a kadar say, bu dayanma noktasıdır.. eğer parmak dayanırsa mayalamaya hazırdır. Maya olarak aldığın yoğurdunu mtlaka 1 saat önceden buz dolabından çıkar oda ısısında olsun, mümkünse bnm tercihim kendi yoğurdumda olsa ki taş gibi tutar yinede temiz tülbentten süzdür 1 saat kadar.. Sonra her 1 kg a 1 çorba kaşığı yoğurt mayala, mayayı kenarından dök, eğer mayan koyuysa kıvamı sütten az alıp mayala sadece açacak kadar. kenarından döktüğün mayayı tahta kaşıkla mayaladığın kabın ortasına doğru yavaş hareketlerle yoğurdu yay. Mayalanmasının püf noktası süt kaynayınca sıcakken mayalayacağın kaba sütünü aktar (böylece kabın ve sütün ısısı eşitlenir) ve yoğurdu uyutacağın yere kabı yerleştir, böylece yeride ısınır, tercihen altına 1 örtü ser, ılıyıp mayalayınca üzerine kabın kapak değil temiz beyaz havlu kapat, örtüyle sar, oda ısısna göre en az 6 saat mayalanmaya bırak.. mayalanma sırasında asla yoğurdu kıpırdatma ki biliosundur bunu, eğer maya gelmemişse üzerini kapat 2-3 saat daha bekle ve tutunca buz dolabına kaldır, üzerine bişey örtme kapaksız kalsın mutlaka 1 gün beklesin yani gecelesin..
karakedicim çok güzel yazmışsın
sana bi şey sorcam senin yoğurdun da sulu oluyor mu?benimki oluyr malesefgeçen kv e mayalattım onunki de sulu olmuş..ama şimdi akçaya gitti orda da süt almış.istanbuldakiler gelsinler de görsünler bi karış kaymak tuttu bu yoğurt dedi..
herşey yapıyorum.delikli kepçe ile savurarak karıştırma süzgeç ile kapatma
buzdolabına kapaksız atma..sulu oluyor dediysem o kadar da değil..ama ben daha katı istiyorum..sen ne yapıyorsun canım
bence bu sütçüler su katıyr süte yüzde yüz.dürüst sütçü var mıdır acaba?:)
kesın budur nedenı dıyemem ama deneyımıne gre eskıden gunluk sut alıp mayalıyordum yogurdu ( sek) sulu oluyordu nedense.şimdi kutu sutle mayalamaya basladım.tam tutturuyrum.kızıma yaptıgım için mınık hero babay kavanozlarına yapıyorum sut kaynayınca 18-19 dakıka tutuyorum tam gelıyo çok guzel tutuyo
yanı sutle alakası olabılır
karakedicim çok güzel yazmışsın
sana bi şey sorcam senin yoğurdun da sulu oluyor mu?benimki oluyr malesefgeçen kv e mayalattım onunki de sulu olmuş..ama şimdi akçaya gitti orda da süt almış.istanbuldakiler gelsinler de görsünler bi karış kaymak tuttu bu yoğurt dedi..
herşey yapıyorum.delikli kepçe ile savurarak karıştırma süzgeç ile kapatma
buzdolabına kapaksız atma..sulu oluyor dediysem o kadar da değil..ama ben daha katı istiyorum..sen ne yapıyorsun canım
bence bu sütçüler su katıyr süte yüzde yüz.dürüst sütçü var mıdır acaba?:)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?