yoğurt neden tutmaz?

uyuzcan

♥ A-B-K ♥
Kayıtlı Üye
30 Kasım 2012
5.829
1.403
248
merhaba kızlar,anneler,benim gibi anne adayları yardımınıza ihtiyacım var.hamile olduğum için sağlıklı beslenmek istiyorum pazardan süt aldım 2 defadır mayalıyorum ama yoğurt tutmuyo soğuduğunda bile sıvı halde nerdeyse. çok sinirleniyorum yaa bunun püf noktası basit yapımı yok mudur hiç ?

Merhaba canım bende evde yoğurt mayalıyorum. Sen nasıl yapıyorsun bilmiyorum ama ben nasıl yaptığımı anlatayım:

Sütü tencereye koyup kaynatıyorum. Kaynamaya başlayınca 10 dk kadar kısık ateşte kaynatıyorum. Sonra altını kapatıp soğumaya alıyorum.
Sütün sıcaklığı öyle bi olmalı ki serçe parmağını sütün içine koyduğunda 7 sn dayanabilmelisin. Yani soğumamalı ama yakacak kadar da sıcak olmamalı. Belki bu sıcaklık denk gelmiyordur. Ama ben 7 sn bekleyebiliyorsam diyorum ki tamam mayalama vakti geldi.

Sonra 3 kiloya 2 kaşık, 5 kiloya 3 kaşık kadar yoğurdu eksik veya fazla olabiliyor bir kasede kaşıkla karıştırıp yavaş yavaş sütle açıp sütün içine döküyorum. karıştırıyorum güzelce.

Mayalama kabının üstüne temiz bi bez koyuyorum gergin bir şekilde kapatını da tam kapatmıyorum, bezin üstüne koyuyorum. Ama direk kapağını kapatsan da olur. Bir sofra bezini mayalama kabının altına koyup mmayalama kabını sarıyorum. 5-6 saat kadar mayalamaya bırakıyorum. Sonra kapağı açık bir şekilde 12 saat kadar buzdolabına koyuyorum.

Bu arada ilk başta hazır yoğurt ile mayalıyordum. Sonra sütçüden rica ettim bir sefer maya getirdi, şimdi daha güzel tutuyor

Ben cam kavanozda yapiyorum cokda guzel oluyor,sutu kaynattiktan sonra ilimaya birak kucuk serce parmaginin dayanabildigi sicakliktayken mayalamalisin parmagini icine sok ve 7 ye kadar say dayanabiliyorsa tanamdir bir kaseyede mayalayacagin yogurdunu koy uzerine 2 3 kasik sut eklekaristir ve kavanozun icine dok bir iki kere karistir agzini sikica kapat uzerinide sofrabezinle õrt 4 saat beklesin birgun dolapta beklettikten sonra acarsan dahada guzel oluyor,afiyet olsun.

kaynadıktan sonra ılık olunca çay kasıgıyla yogurt atarım kapatırım üstünü örterim...1 gun oda sıcaklıgında bir günde buzdolabında bekletirim.. taş gibi yogurt olur.. buarada süt aldıgınız yeri değiştirin bazı sütler iyi olmuyo yagsız oluyo sıvı oluyo bazı sütler yagı oluyo kalıp gibi oluyo yogurt.. inekten inege fark var yani

evet galiba süt sıcakkken mayalıyorum,yani ben parmağımı daldırıp yanmıyo diye hemen çıkartıp mayalıyorum.sütlerin ikiside farklı yerlerdendi,galiba sorun sütte değil bende artık biraz bekleyip öyle deneyeceğim,teşekkür ederim cevaplarınıza

Benim annem yıllardır kendi yoğurdunu evde mayalar bende annemden ögrendim yapmayı canım biz şöyle yapıyoruz sütü pişiriyoruz süt piştikten sonra kontrol ediyoruz çok sıcak olmıyacak çokta soğuk olmıyacak ılık olucak 5 kg süte 2 kaşık yoğurt katarız tencerinin üstüne delikli süzgeç kapatıyoruz onun üstünüde sofra bezi ile kapatıyoruz 3 saate mayalanıyor en fazla 4 saat,sonra yoğurt tuttuktan sonra 1 saat kadar mutfakta kalıyor daha sonra dolaba kaldırıp ertesi gün kullanıyoruz.

benimde annem yıllardır yapar ama ben nedense öğrenmemişim ondan ılık kelimesini mayalarken hatırlamak lazım, her defasında biraz daha beklerse soğuk olur diye mayalıyorum, sıcak oluyo o zaman demekki...

serçe parmağını yakacak dereceye geldimi söndür ocağın altını sütün dört noktasına yemek kaşığıyla yağurdu dök ve birkere karıştır sonra kapağını kapat ve iyice ört her yerini ben akşamdan yapıyorum sabah bakıyorum çok güzel olmuş sonra kapağını açıp dolaba koyuyorum birazda orda bekliyor..bir kere annem tarif etti serçe parmağını yakmayacak şekilde olacak diye ama tutmadı sonra bende denedim ve yakacak şekilde olması gerekiyormuş sürekli yaparım çok güzel olur.

Son düzenleme:

demek bi parmakla olay bitiyo hee. artık kesin öyle düünüyorum ben yoğurdun ısısını ayarlayamıyorum.söylediklerini uygulicam teşekür ederim canım

Yoğurdun ısısı çok önemli
Küçük parmağınızı ısıracak azıcık
Ek olarak anneannem regl dönemindeki kadın parmağını süte daldırırsa (sıcaklığına bakmak için) o süt mayalanmaz derdi
Acaba hamile hanımlarda da böyle bir şey olabilir mi malum hormonlar vs :)

iPad 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Aynen biz de regl zamanı denediğimizde hiç tutmaz:)

o zaman yandım desene parmağı az yaktı benim ama tutmadı yinede

Yoğurt yapmanın birçok püf noktası olabilir. Ancak ben bu işle de uğraştığım için size püf nokta değil, bilimsel bir bilgi vereyim.

Yoğurt 42 derecede mayalanır. parmakla bakarak falan anlaşılabilir ancak bu şekilde anlamıyorsanız, alkollü sıvı derecesi almanızı tavsiye ederim. 5 tl bişi.. pahalı değil, medikalcilerde satılıyor.

Ayrıca dışarıdan süt alıyorsanız, biliyorsunuz biz sütü kaynatırız. mikropları ölsün diye. halbuki bu iyi birşey değildir. siz zararlıların yanında faydalı m.organizmalarıda öldürmüş oluyorsunuz. onun için de sütü 72-75 dereceye kadar ısıtmanız gerekiyor. fazlası yarar değili zarar olur.

Ben başka bir yöntem söyleyeyim kızlar. Sütü kaynatıp ılımasını bekliyorum. Parmağı yakmayacak kadar ılıyınca mayalıyorum. Buraya kadar her şey aynı. Sonra kapak kapatmadan hiç bir şeye sarmadan fırının içine atıyorum. Kapağını kapatıyorum. İki saat sonra yoğurt hazııırrr...

ben dışardan almıyorum sütü . marketten günlük sütler var onlardan alıyorum . kaynatmıyorum başında duruyorum kabarınca süt altını kapatıyorum . 15 dakka bekletiyorum çok soğutmuyorum. maya olarak kullanacağım yoğurta sıcak kaynattığım sütten karıştırıp içine boşaltıyorum sarıyorum 6 saat bekletiyorum. taş gibi oluyor benim yoğurdum . regl falan farketmiyor. yoğurdun olduktan sonra en az bozmadan 12 saat buzdolabında beklet hemen yeme

evet bende nette okumuştum ölçüp öyle yapılır diye.alkollü sıvı derecesinede bakacağım.onu alırsak hem ne kadar ısıtacağımı hem mayalama zamanını da ayarlamış olacağım,çok sağolunn..

Pastörize sütse üstündeki tabaka olacak kadar ocaga koyuyoruz bu 2 3 dakika sürüyor ama günlük süt ise kaynayana kadar.Sonra küçük parmağı yakmayacak ısıyagelince 1 litre süt için 1 kaşık koyuyoruz buzdolabının yan tarafı genelde mutfakta en sıcak yerdir oraya koyuyoruz sofra bezine sarıp bekletiyoruz 1 gün sonrada buzdolabına kaldırıyoruz hazır gibi oluyor isteğe göre 1 çay kaşıgı şeker 1 çay kasıgı tuzda eklenebilir :)) -annemden inciler :)

fırınıda okudum ama soğuk olmuyor mu nasıl tutuyo acaba

bana kalsa bende almam nasıl olduğunu görmeden içmek yemek tuhaf geliyo ama eşim o konularda çok takıntılı illa organik olacak vs.. mayaladıktan sonra bayağı zaman geçmesi lazım anlaşılan.. teşekkürlerr

1 gün bekletiyosunuz demek,ben vala 2 saat geçmeden acaba tutmuşmudur diye açmak istiyorum şekerle tuzu ekleyince ne oluyo?

Valla nasıl olduğu konusunda hiç bir fikrim yok ama pek güzel tutuyor. Ben öyle sulu sulu yoğurdu sevmem, fırında yapınca kıvamı da iyi oluyor. Ve diğer arkadaşın da dediği gibi olduktan sonra hiç ellemeden buzdolabında tut. Ben 1 gün kadar tutuyorum dolapta.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…