Erkek İnfertilitesi Yüksek ateş erkekte kısırlığa yol açar mı?

Erkek Faktörü / Erkek İnfertilitesi

Mihmandar_34

Rabbime şükür 🤲
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2012
5.761
5.078
198
35
Bilginiz var mı kızlar?
Yüksek ateş erkekte sperm kalitesini ve sayısını düşürür kısırlığa yol açar diye biliyorum.
Ne kadar doğru?.

İnfertilite hem erkeği hem de kadını birlikte ilgilendiren bir sorun. Ancak buna rağmen söz konusu infertilite olduğunda akla ilk kadın geliyor.

İnfertilite hem erkeği hem de kadını birlikte ilgilendiren bir sorun. Ancak buna rağmen söz konusu infertilite olduğunda akla ilk kadın geliyor. Kadın sorunlarını daha rahat paylaşıp konuşabiliyor. Aslında infertilite sorununu ortaya çıkaran nedenlere bakıldığında kadına ve erkeğe ait etkenlerin eşit olduğu görülüyor. Belki de daha az konuşulmasından, konuşulabilmesinden dolayı erkek infertilitesi ile ilgi zaman içinde doğru olduğunu zannettiğimiz pek çok yanlış söylemler sözkonusu olabiliyor. Biz de bu doğru zannettiğimiz bu yanlışları sizler için derledik. Doğru bilgileri Bahçeci Sağlık Grubu Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu anlattı...

Fazla sıcak kısırlık yapar.

Bu bilgiyi kesin olarak doğru ya da yanlış olarak tanımlamak çok doğru olmaz. Çünkü aşırı sıcak direkt olarak kısırlığa yol açmıyor. Ancak uzun süre maruziyet sperm kalitesini bozduğu için dolayısıyla infertiliteye neden oluyor. Bu nedenle fırıncılar, yüksek ısılı fırınların karşısında çalışmak zorunda kalanlar gibi aşırı sıcakla çalışmak zorunda kalınan meslekler risk altında. Ayrıca, hamam, sauna, jakuzi gibi ortamlarda haftada bir iki defa uzun süreli kalmak da sperm kalitesini bozuyor. Sıcak özellikle sperm sayısı düşüklüğü gibi erkekte sperm kalitesinin düşmesine neden olan farklı etkenlerin olması durumunda daha büyük bir risk oluşturabiliyor ve azospermiye kadar gidebilen sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Diz üstü bilgisayar kullanımı kısırlık yapar.

Bu da en fazla konuşulan ve tartışılan konuların başında geliyor. Bu bilgi de kısmen doğrudur. Diz üstü bilgisayarların uzun süre kullanımı durumunda ortaya çıkaracağı ısı sperm kalitesini olumsuz yönde etkileyeceği için uzun dönemde kısırlıkla ilişkilendirmek mümkün. Ancak bilgisayarı bu şekilde kullanımın yaratacağı olumsuz etkileri erkeğin farkına varması güç. Sadece infertilite sorunu gündeme geldiğinde yapılacak incelemeler ve hastanın hikayesinin alınmasıyla tespit edilebilir. Bu nedenle de diz üstü bilgisayarların uzun süre bu şekilde kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda mutlaka bacakların üzerinden uzaklaştırılmasında yarar var.

Bitkisel bazı ürünlerle ya da ürünlerle sperm sayısını artırmak mümkündür.

Kullanılan bazı bitkisel ürenler spermin sayısına değil ama kalitesi üzerinde etkili olabilir. Ama bilimsel kaynaklara dayalı olarak konuşmak gerekirse, bu alanda yapılmış ve etkinliği gösterilmiş bilimsel bir çalışma ne yazık ki yok. Sağlıklı beslenmenin sperm kalitesi üzerinde de olumlu etkisi olduğu bir gerçek. Biz diyoruz ki aslında; kalbiniz için ne gerekiyorsa spermleriniz için de o gerekiyor

Yüksek ateş sperm sayısını düşürür ve kısırlık yapar.

Yüksek ateş de yine direkt olarak kısırlık yapar diye kesin kanıya ulaşmak doğru değil. Ancak, sperm kalitesini etkilediği bilinen bir gerçek. Özellikle de sperm parametreleri normalin altında olan erkeklerin etkilenme düzeyi daha fazla olacaktır. Bu nedenle tüp bebek tedavisi öncesinde yakın zamanda uzun süreli ve yüksek ateşli bir hastalık geçirdiniz mi diye erkekte araştırmaya gidilir.

Kısırlık babadan oğula geçer

Bu da doğru olduğu düşünülen yanlış inanışlardan bir tanesidir. Kısırlık yaşayan erkeklerin çocuklarında da bu sorunu yaşayacak diye kesin bir kural yoktur. Ancak şu biliniyor ki; Y kromozomu üzerinde bulunan bazı genler var. Ve bunlar kuşaktan kuşağa aktarılırken belki daha fazla hasara uğrayıp ya da kaybolup babada spermle ilgili hafif düzeyde problem yaratmışken çocukta azospermik bir durum ortaya çıkabilir. Ya da azospermi gördüğümüz erkeklerde eğer Y kromozomu ile ilgili bir sıkıntı varsa bunun mutlaka erkek çocuğa de geçeceğini ve aynı durumu erkek çocuğun da yaşayabileceğini söyleyebiliyoruz.

Sıkı iç çamaşırı giymek spermleri etkiler.

Toplumda erkek kısırlığı ile ilişkili en yaygın mitlerden biri de budur. Ancak bilinen bilginin aksine, dar ya da streç tarzdaki iç çamaşırların sperm kalitesini olumsuz yönde etkilediği doğru değildir.

Uzun süre bisiklet kullanmak kısırlık yapar

Bu bilgi de aslında doğru zannedilen ama erkek kısırlığı ile ilgili yanlış bilgilerden. Çünkü bisiklet sporu ile uğraşan gibi uzun süre bisiklet kullananlar için sorun spermler üzerinde değildir. Penise giden damarların ve sinirlerin sıkışması, peniste ereksiyonla ilgili problemlere yol açabiliyor.
http://m.t24.com.tr/haber/erkek-infertilitesi-uzerine-dogru-bilinen-yanlislar,261024
alintidir

Doğru. Benim eşimde küçükken ateşli bir hastalık geçirmiş ve testislerde hasar bırakmış ne yazıkki. Sayımızı 7 ayda ml de 1,5 milyondan 10 milyona kadar yükseltebildik. 8. ay 4 milyona düşmüştü tekrar ama ben 10 milyon sayıyla hamile kalmışım 4 milyonluk testin ertesi günü öğrendik. Yani ateşli hastalık etkilemişse ve hasar bırakmışsa sayı belli bir yere kadar çıkıyor beslenme ve ilaç takviyesiyle.

Doğru. Benim eşimde küçükken ateşli bir hastalık geçirmiş ve testislerde hasar bırakmış ne yazıkki. Sayımızı 7 ayda ml de 1,5 milyondan 10 milyona kadar yükseltebildik. 8. ay 4 milyona düşmüştü tekrar ama ben 10 milyon sayıyla hamile kalmışım 4 milyonluk testin ertesi günü öğrendik. Yani ateşli hastalık etkilemişse ve hasar bırakmışsa sayı belli bir yere kadar çıkıyor beslenme ve ilaç takviyesiyle.
simdi benim de aklima geldi benim de esim verikosel amaliyati oldu sayi 30 milyon kusurdu haraket azdi benim ki de atesli hastalil gecirmis olabilir ozaman

simdi benim de aklima geldi benim de esim verikosel amaliyati oldu sayi 30 milyon kusurdu haraket azdi benim ki de atesli hastalil gecirmis olabilir ozaman
Benim eşim doplere girdiğinde hasarlı alanı tespit etmişlerdi o yüzden kesin konuşuyorum ben. Renkli doplere girmişti ultrason kağıdında gördük hasarlı alanı. Annesine sorduk evet çok ateşli bir hastalık geçirmişti küçükken dedi. Bizde de 1. derece varikosel vardı ama ameliyat yaptırmadık. 1. dereceye pek önermiyorlar ameliyatı.

bize 1 derece 2 derece falan demediler sadece ultroson cekildi amaliyat olmasi gerekiyo dendi amaliyat oldu

Benim erkek arkadasim da atesli bir rahatsizlik gecirmis kucukken. Bunu bile bile evlilik nasil dusunurum ki ben :/

Back
X