Eger kendi embriyomuzla, dondurma, rahim kalinlastirma vs.. tekniklerini denedigimiz halde yine de basarisiz olursak, donor programlarina geceriz.
En temel sorulardan basladik bu konuda:
- Basari orani nedir?: %68'lik basari orani (pozitif test sonucu), ancak klinik gebelik (yani kalp atisi) basarisi yaklasik %10 daha dusukmus. (Diger klinikteki oran: %58-65 pozitif test, %45 klinik gebelik). Kendi basari oranlarinin neden daha yuksek olduguna bizi tatmin eden bir yanit alamadik. Gelen hasta yasi ve sorunu farkli oldugundan (yani sans eseri) dediler.
- Bekleme listesi?: Bekleme listesi yok, hemen baslanabilir. Ancak donor ile benim hormonal takvimlerimin ayarlanmasi icin sure gerekli.
- Donor kriterleri - yasalara gore: Cek yasalarina gore
1) hem sperm hem de yumurta donorleri anonim olmali (sac ve goz rengi, boy ve kilo bilgileri verilebilir),
2) 50 yasina kadar olan kadinlar donor programindan yararlanarak hamile kalabilirler,
3) Esi veya partneri olmayan kadinlar programa giremezler,
4) Donorler 18-32 yas arasi olmalidir,
5) Cek vatandasi olmalidir.
- Donor kriterleri - klinik kurallari: 18-32 yas araligi, BMI 25'in altinda olmasi, kesinlikle sigara kullanmamasi, lise diplomasi, bagimlilik gecmisi olmamasi, devamli bir ilac kullanmak zorunda olmamasi, kendi ve aile gecmisinde akil hastaligi veya agir depresyon olmamasi, genetik hastaligi olmamasi
- Donorler bilgileri: Sac, goz rengi, kilo, boy, kan grubu haricinde, yasi ve egitim durumu bilgisini de bize vereceklerini soylediler. Donorlerin hepsi zaten en az lise mezunuymus. Esim kumral ancak ben koyu kahve sac ve goze sahibim. Bunun sorun olmadigini, Cekler arasinda her turlu rengin mevcut oldugunu teyit ettiler.
- Donor testleri: Psikolog ile mulakat ve test, ultrasound test, check-up, STD testleri (HIV, HBsAG, CMV, syphilis), hormon analizi, kan grubu ve genetik testler (karyotype, gene mutation and cystic fibrosis) yapiliyor. Biz ayrica, ailede veya kendisinde epilepsi veya derin psikolojik bozukluk (manik depresif, sizofreni vs) olup olmadigini nasil anlayacagimizi sorduk. Bu noktada beyana guvenmemiz gerekiyor, bunlarin testi yokmus. Farkli testler istersek yapabilirlermis, ancak extra ucret ile.
- Taze mi donmus mu?: Bazi kliniklerin hem dondurulmus yumurta bankasi, hem de taze donor alternatifleri var. Bu klinik ise 25-32 yas arasinda donorler ile, taze yumurta presibiyle calisiyor cunku taze olunca basari yuzdesi daha fazla.
- Kac embriyo?: Donorden en az 6-8 yumurta alinir. Embriyolardan, yasalara gore 3 adeti transfer edilebilir, ancak 2 adet yapilmasini tavsiye ediyorlar. Kalan embriyolar dondurulur ve basarisiz olunursa bir sonraki donemde kullanilir.
- Destek teknik varmi?: Cek'te yeni olan Embriyo Monitoring (embriyo takibi) ile 24 saat takip.
- Programin adimlari: Program soyle: Donor secimi, benim vucudumun hazirlanmasi (uterus genisligi ve endometrium kalinligi), donorun hazirlanmasi, donor ile olusan embriyonun ve daha once kendi yumurtamla dondurulan embriyonun yerlestirilmesi. Transfer 5. gunde yapiliyor. Gun gun acikladilar, ancak o kadar detaya girmeyeyim.
- Fiyat: 4.500Euro + istege bagli 500Euro Embriyo Monitoring
- Shared Risk Program: Ilk ve ikinci donor tedavileri tam olarak odenir. Basari saglanamadigi taktirde, ucuncu tedavinin sadece bir kismi hasta tarafindan odenir. Klinik embriyoloji islemlerini ( ICSI, prolonged cultivation and assisted hatching) ve Embriyo Monitoring'i karsilar. Ciftlerin %90'i ilk uc tadavide gebelige ulasirlar.