Arkadaslar burdaki herkes bebek sahibi olabilmek icin ugrasiyor, herkesin tek amaci bu.
Doktorlara guvenmekten baska caremiz yok bence, Fb li nin de dedigi gibi Kibrista donor olanlarin cogu ogrenci ve ayni bolumden birden fazla kisi donor olmak icin basvurmus olabilir.
ama bence donasyondan once bunlarla kafanizi bulandirmayin. Hazirliklarinizi tamamlayin ve dr unuza guvenin.
Arkadaşlar donör bilgisi verilmiyor dert...... veriliyor yine dert..... Ne istiyoruz biz???.............. Bebeklerimizi istiyoruz değil mi?

Donör bilgisi verilmeyen yerdeki uygulamalar nasıl? Onu da bilmiyoruz....

Ben şunu tahmin ediyordum: Biliyorsunuz donörlerin çoğu öğrenci...para için yapılıyor bu iş.... Ve aynı okuldan bir sürü öğrenci de donör olabiliyor.... Şimdi 2 arkadaş aynı okuldan ve kumral ala göz olamaz mı???
Pollyannanın yazısı 2 gündür akıl karıştırdıktan sonra bugün donör bilgisini net yazdı: 1.70 boyunda 22 yaşında ve kumral ela göz-eczacılık
Waltkrayburg ve alpilknur donör: 1.66 boy 23 yaş sarışın ela göz - eczacılık
Aynı şey mi allahaşkına?
Waltkrayburg ve alpilknur arkadaşımızın ki aynı idi. Ama ne dedik; paylaştırılacaktır veya Waltkrayburg sorun yaşadığı için onun donörünü öteki tarafa kanalize etmiş olabilir diye düşündük.... Zaten Waltkrayburg doktoru ile konuşmuş....

Ben de Firdevsle başka bir konu için konuşmuştum ve güldü aynı okuldan birçok kız gelebiliyor dedi...
Kadın bilgi veriyor daha ne yapsın? Kimisi o bilgiyi bile dilendiriyor ve siz merak etmeyin donörü diyor daha mı güzel? O zaman hepsini de aynı kefeye koyup doktora teslim olmaktan başka çare yok diyeceğiz....

Arkadaşım foruma hoşgeldin!.... Bir geldin pir geldin vallahi.... Bir yazınla bir çok arkadaşın kafası allak bullak oldu.... :))) Negatif sonucun için üzüntünü paylaşıyoruz ve en kısa sürede bebeğine kavuşmanı diliyoruz...

Bence senin donörünle bahsi geçen arkadaşların donörü aynı olamaz...
1- Zaten özellikler aynı değil ki... Saç göz ve okul dışında... Yaş farklı, boy farklı....muhtemel isim de farklı :)))))))))) Ayrıca Firdevsin ne zoru var ki,( böyle bir forumun varlığını da biliyor üstelik)... Eğer zannedildiği gibi bir şey yapsa, farklı bilgiler uyduruverir nerden bilinecek?
2-Sen Kıbrıstan henüz gelmişsin arkadaşım... Yani senin donör yeni yumurta verdi şu an mümkün değil ki yeniden verebilsin... Haa yumurta dondurma derseniz o da maliyetli bir iş... Neden dondursun ki elinde bir sürü donör var ve bu donörlerin masrafı bizim ödediğimiz paradan karşılanıyorzaten biliyorsun bu yüzden donasyon pahalı... Ama yumurtalarımı paylaştırdı dersen o daha mantıklı( ki Firdevs paylaştırmıyorum diyor ???)

Bir de bana garip gelen eşinin donörleri görüp bunlar Kıbrıslıya benziyor demesi... Benim bildiğim böyle bir karşılaşma olmuyor... Ayrıca sizin donör olduğu nereden belliydi? Kimbilir kimin donörü idi? Ayrıca eşiniz sperm verme aşamasında iken donör de yumurta verme hazırlığı yapıyor ya da yumurtası toplanıyor yani öyle koridorda salınarak gezemiyor:)) Malum iğne ilaç narkoz....
Ben de tlf. açıp sordum ve kesinlikle sperm veren kişi ile donörün karşılaşmadığı, o şekilde ayarlandığı söylendi. Ama başka biri ile karşılaşılmış olabilir dendi...

Ben senin canının yandığını düşünüyorum ve daha önceki yazında bahsettiğin gibi 'hamile olsam içim yanmazdı' sözünü destekliyorum...Evet arkadaşı hamile olsan belki böyle bir yazıyı hiç yazmayacaktın kimbilir...
Sana yeniden sağlıklı kocaman bir pozitif diliyorum.....

Canım dr. Firdevsle bence ne konuştuğunu da söyle istersen ki bütün sorular açıklık kazansın.....
Sevgiler...

Bunla ilgili daha önce yazzılmıştı.
0rh+ im ve donörümde aynı kan grubundan..
Ama bana farklı bir kan grubu da teklif edilmişti kabul etmedim. Çünkü tüm sülale 0RH + kan gerekse nasıl açıklayacaksın diye..

Kimseye söylemeyenler ve ileirde çocuğuna söylemeyecek olanlar lütfen kendi kan grubunuzdan seçin..

arkadaşım ;benim eşimle kan gruplarımız farklı ben brh - eşimde arh + yani ben kan grubumun zor bir kan olduğunu bildiğim için eşinin kan grubu bizim için önemli sizede doğumdan sonra 72 saat içerisinde iğne yapılacak başka bir problem olmayacak dediler ....

yani sonuç itibari ile kendi cocuğum olsada babasının kan grubunu alamaz mı kafam karıştı biraz bu konuda hiç bilgim yok...eğer öyle birşey olmuyorsa bende kendi kan grubumdan isteyeyim bu konuda biraz aydınlatırmısın beni ?

arkadaşım ;benim eşimle kan gruplarımız farklı ben brh - eşimde arh + yani ben kan grubumun zor bir kan olduğunu bildiğim için eşinin kan grubu bizim için önemli sizede doğumdan sonra 72 saat içerisinde iğne yapılacak başka bir problem olmayacak dediler ....

yani sonuç itibari ile kendi cocuğum olsada babasının kan grubunu alamaz mı kafam karıştı biraz bu konuda hiç bilgim yok...eğer öyle birşey olmuyorsa bende kendi kan grubumdan isteyeyim bu konuda biraz aydınlatırmısın beni ?

Normal koşullarda hamilelik döneminde anne ve bebeğin kanları birbirine karışmadan plasenta (eş) aracılığıyla oksijen, karbondioksit ve besi öğelerinin karşılıklı alışverişi gerçekleştirilir.
Anne Rh (-), bebek Rh (+) ise ilk gebelikte herhangi bir sorun olmaz. Bebek doğarken zedelenen damarlardan bir miktar bebek kanı, Rh (-) annenin kanına karışabilir.
Böylece annenin bağışıklık sistemi tamamen yabancısı olduğu bir proteinle, "D" proteini ile tanışır ve ona karşı tepki geliştirir. O maddeyi tanımadığı için yok etmek ister. Beyaz kan hücrelerinin D proteinini yok etmek üzere ürettiği -o maddeye özgü- sıvısal maddeleri (antikorlar) kullanarak hedefine ulaşır. Annenin kanında bir tane bile bebek kan hücresi kalmaz, tümü yok edilir.

Bu savaş sona erdiğinde geriye "anti-D antikorları" adı verilen sıvısal maddeler ve bunları gereksinim duyulduğunda her an yeniden üretebilecek akıllı beyaz kan hücreleri kalır.!!!!!

İkinci gebelikte çocuk eğer yine Rh (+) kana sahipse annenin kanında hazır bulunan bu sıvısal maddeler (antikorlar) kolayca plasenta (eş) engelini aşarak anne karnındaki bebeğin kanına karışırlar. Bebek kırmızı kan hücreleri yok edilmeye başlanır. Çocuğun kemik iliği, karaciğer ve dalağı yok edilen kırmızı kan hücrelerinin yenilerini üretir ve eksilen kanı yerine koyar. Bu aşırı kırmızı kan hücresi yıkımı ve yapımı sürecinde "bilirubin" adı verilen ve fazlası zararlı olan bir madde açığa çıkar, bebekten anneye geçer, annenin karaciğeri tarafından yok edilir. Bebeğin karaciğeri henüz bu maddenin tümünü zehirsizleştirebilecek kadar gelişmemiştir. Eğer üretilen kırmızı kan hücresi miktarı yok edilenden az olursa sonuçta bebek ağır bir kansızlığa maruz kalır, hatta ölebilir. Eğer arada bir denge varsa bebek bir ölçüde kansızlıkla doğar veya sağlıklı olarak dünyaya gelir.

Sorun asıl o zaman belirginleşir. Çünkü kan hücreleri hala parçalanmakta, yenileri yapılırken gereken maddeler anneden temin edilememekte, çocuk kendi depolarını kullanmaktadır. Üstelik açığa çıkan sarı boyar madde niteliğindeki "bilirubin" bebeğin karaciğeri tarafından yeterince vücuttan uzaklaştırılamamaktadır. Kanda belli bir düzeyi aşan "bilirubin" göz aklarına, cilde ve sonunda asıl zararını gösterdiği beyin ve sinir sistemine yerleşerek yaşamı tehdit etmektedir. Yenidoğan sarılığının ağır şekillerinde, tedavi edilmeyen çocuklarda adalelerin sertleşmesi, zeka geriliği gibi kimi geri dönüşümsüz sinir sistemi bozuklukları meydana gelmektedir.

Tesekkür ederim arkadasim hosbuldum diyecem ama biraz kafalarinizi karistirdim heralde!
Amacim kafa karistirmak flan degildi aslinda öyle gelisti sadece lütfen kusuruma bakmayin, bu zorlu sürecte kimseye köstek olmak istemem ki: basina gelen daha iyi bilir bende ayni yoldayim...

Ben sadece yasadiklarim dogrultusunda paylasimda bulundum, yalan yanlis hic bir sey yok, evt donör konusunda benzerlikler var sadece kesin olmadan pat diye girdim oda o anki psikolojimle, oda öyle bir denk geldiki benim siteye göz atmamla arkadaslarin donör bilgisi vermeleri bir anlik benzerlik, aaaa benim donörümün aynisi diye:))) Ama sonradan dedimki bunlarin bir önemi yok akliniz karismasin benzerlikler var yalnizca diye belirttim...

Hamile olsaydim ve bu siteye ugramis olsaydim o gördüklerim karsisinda gene yazardim emin olun cunku ben Firdevs hanimla cok konustum bu donör konusunu, kaz kez yumurta verilio, paylastiriliyomu vs gibi sizde taktir edersisinizki hassaa bir konu...

Esimin donörleri görmüs olmasi cok normaldi cunkü o gün cok yogundu, esimden önce kac kisi sperm vermeye cikmisti ve esim en sona kalmisti baya bekledik asagida, Firdevs hanim yumurta toplamis coktan inmisti. Sizde bilirsiniz Allah askina yumurta toplamadan sonra kac saat yatio bir hasta? Sabah 9 da alinio esimin yukardan indigi 12 gecmisti belkide ve onu asagida beklerken 2 tane genc bayan indiler yukardan. ha karistiriyormuyum bilemem ama altinci hissim cok kuvvetlidir onlarin olduguna inaniyorum, problemmi?
tabiki degil, yalnizca bana verilen bilgilerle pek alakasi yoktu o kadar...

Burda benim Firdevs hanima karsi herhangi bir ithamda bulunmadim, aksine cok iyi bir doktor oldugunu söylüyorum, kendimi maddi ve manevi toparladiktan sonra gene ona gidicem.

Ama hicbir donör bilgisi almadan, aklimi karistirmadan...

Merhaba canim, bomba gibi olmana cok sevindim ins bu defa hedefine ulasirsin.
Ayrica cok iyi yapmissin Firdevs hanimla konusmakla, icin rahatlamistir hic olmassa soru isareti kalmasin.

Allah, sana ve tüm isteyenlere versin, ins hersey gönlünce olur, anladigim kadariyla sende almanyadasin degilmi?
Arkadasim, negatiften sonra baska degisik test filan yaptirdinmi? Örnegin neden tutmadigina dair herhangi seyler istendimi?
Yaptirdiysanda Hausartzami gittin? Benide aydinlatirsan cok sevinirim...

Bende tekrar gitmeyi düsünüyorum, Firdevs hanimda devam edicem, daha önce herseyi yaptirdim ama bu sefer eksik birsey kalsin istemiyorum.
Allah büyük ins emeklerimiz bu sefer bosa cikmaz...

Selam kızlar bu bölüme ilkkez yazıyorum ara ara okuyorum ama ilk selamım sizlere çok kötüyüm arkadaşlarım geçen hfta 4.tüp 2 yumurta topladılar ama döllenme bile olmadı rezerve düşük çok morelim bozuk dönür olayı hakkında kafam karışık kıbrısta işlem ne kdarı buluyor arkadaşlar merak ediyorum şimdiden teşekkür ederim:15::15:

merhaba bende kendı yumurtamla denedım yumurtalarım yaslaNMIS OLMADI. AMH 0.16 DOKTOR BENCE ARTIK UGRASMAYALIM DEDI. SENIN DEGERLERIN KAC ACABA

Merhaba canim, bomba gibi olmana cok sevindim ins bu defa hedefine ulasirsin.
Ayrica cok iyi yapmissin Firdevs hanimla konusmakla, icin rahatlamistir hic olmassa soru isareti kalmasin.

Allah, sana ve tüm isteyenlere versin, ins hersey gönlünce olur, anladigim kadariyla sende almanyadasin degilmi?
Arkadasim, negatiften sonra baska degisik test filan yaptirdinmi? Örnegin neden tutmadigina dair herhangi seyler istendimi?
Yaptirdiysanda Hausartzami gittin? Benide aydinlatirsan cok sevinirim...

Bende tekrar gitmeyi düsünüyorum, Firdevs hanimda devam edicem, daha önce herseyi yaptirdim ama bu sefer eksik birsey kalsin istemiyorum.
Allah büyük ins emeklerimiz bu sefer bosa cikmaz...

selam canim Amin guzel dileklerin icin ben ilk negatifimden önce fazla bilgisiz gittigime inaniyorum negatiften sonra bir cok test yaptirdim örn kan pihtilasmasi troid vs ve troid bezlerimin gizli tembellik oldugu ortaya cikti tahliller sonucunda evet bende almanyada yasiyorum ve hausartzim yapiyor kontrollerimi ve bana dedigi troidler bu sekilde negatif alman normal pozitif alsan mucize olurdu demisti 50 mg thyrox la tedaviye basladik dün 2 . kez kontrle gittim az geldigini söyledi 75 mg cikardi ben ilk denememdeki dr a gitmiyorum 2. kez cunku zahmet Edip söyleseydi troidin hamilelik icin bu Kadar önemli oldugunu zaten yaptirirdimki yine olamazdi sanirim cunku Transfer esnasinda cok kanamam oldu bu sefer insallah hayirlisiyla olacagina tüm kalbimle inaniyorum firdevs hnma cok guveniyorum ALLAH hic birimizin umudunu bosa cikarmasin insallah sende en kisa zamanda tekrar gider bebislerini alip gelirsin ..

Canım dr. Firdevsle bence ne konuştuğunu da söyle istersen ki bütün sorular açıklık kazansın.....
Sevgiler...

selam canim ben aklimdan gecenleri kafamin karistigini acikca sordum ve zaten ne Zaman arasam irem hnma forumdan bahsediyorum iyi kotu ne varsa paylasiyoruz diyorum hatta bir ara uye olup bakayim demisti asla dondurulmus Yumi kullanmadiklarini firdevs hnmn donor konusunda cok titiz davrandigini söyledi yani beni rahatlatti acikcasi gercekten firdevs hnmda irem hnmda cok tatlilar ve sabirla dinliyorlar ...

Ben de bugün doğuşla konuştum. Anlaşılan taze dondurulmuş yumurta konusunda bir telefon trafiği yaşanmış bugün. Olsun bu da güzel çünkü donasyon öncesi hiçbir konuya zihnin takılı kalmaması açısından direk drla görüşmede fayda var.
Walltkrayburg canım benim şimdi daha için rahatladı doğrusunu söylemek gerekirse benim de öyle.
Pollyanna inanıyorum her yeni gün yeni başlangıçlara gebedir ay ne güzel söyledim tam formla ilgili :)) Ve bu yeni başlangıç hepimiz için güzel ve umut dolu olsun baharın tüm çiçeklerinin kokusunu ve renklerini kalplerimize salsın!
Efsune ben mühendis olduğunu düşünüyordum ama yazdıklarını okuyan dr olduğunu bile düşünebilir :)) Sağlıkla ilgili tavsiyelerini dr Efsune adlı bir klasörde topluyorum :))

Canım ben ilk denemede aldım cevabımı. Tüp bebekle falan oyalanmanın gereği olmadığını yani. Ha bazen zihin bunu bilir ama kalbe anlatamazsın işte o zaman maddi ve manevi kayıplar da gelir. Her dr tüp bebek yapmayın da demez hani olsun tek bir yumurta için bile deneyin der ve insanın içine bir umut düşerki bu umut insanı kanatlandırıp göğe yükseltmeye bile yeter ama sonucu zirvede aldığında kanatları açılmaz ve paraşütsüz çakılıverir. Gerçekle yere çakılmadan karşılaşmakta fayda var tabii :))

merhaba bende kendı yumurtamla denedım yumurtalarım yaslaNMIS OLMADI. AMH 0.16 DOKTOR BENCE ARTIK UGRASMAYALIM DEDI. SENIN DEGERLERIN KAC ACABA

Canım amh iki kere ayrı yere yaptırdım bitanesi 1.8 diger yaptırdıgım 0.38 çıktı ne bilim tatlım yaa aklım çook karışık bir kez daha denermiyim bilmem?:16::16::16:

Canım ben ilk denemede aldım cevabımı. Tüp bebekle falan oyalanmanın gereği olmadığını yani. Ha bazen zihin bunu bilir ama kalbe anlatamazsın işte o zaman maddi ve manevi kayıplar da gelir. Her dr tüp bebek yapmayın da demez hani olsun tek bir yumurta için bile deneyin der ve insanın içine bir umut düşerki bu umut insanı kanatlandırıp göğe yükseltmeye bile yeter ama sonucu zirvede aldığında kanatları açılmaz ve paraşütsüz çakılıverir. Gerçekle yere çakılmadan karşılaşmakta fayda var tabii :))

Sekam canım herşeyi çok güzel anltmıssın cnm ama tekra tüp denemek ile denemememk arasında kararsızım ilk denemende sonuc alman çok güzel arkadaşım negatif sonucumu 1 hafta önce aldım dr göeüşmemiz var haftay bakalım canım ne olucakk:16::16::16:

kızlar ya bebekden hiç ses soluk çıkmıyor...
inşallah kendi ve ikizleri iyidir...
ben özelden mesaj atamıyorum...hiç görüşen var mı aranızda...

rüzgarselin senin gebelik takvimini takip ediyorum...çok az kaldı ya büyük buluşmaya...
Allahım bizede nasip edermi gebelik takvimi hazırlamayı...inşallah..

Arkadaşlar,
Kliniklere bu forum hakkında bahsetmenin iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum.!!!!

Buradan klinikler haberdar olduktan sonra haklarıda yazılacak negatif yazıları KARALAMA olarak algılayıp forumu şikayet edebilirler.
Forum kapanabilir. Ve başımıza istemediğimiz şeyler gelebilir..

İşte o zman hepimiz türkiyede deşifre oluruz..bir gazeteinin eline bu yazışmaların geçtiğinide IP adresten hepimiz aşikarız.

Lütfen ben bu konuda uyarımı daha öncede yapmıştım ama bu son uyarı artık!!!

Bu son gelişmelerden biraz rahatsız ve tatsızım

Normal koşullarda hamilelik döneminde anne ve bebeğin kanları birbirine karışmadan plasenta (eş) aracılığıyla oksijen, karbondioksit ve besi öğelerinin karşılıklı alışverişi gerçekleştirilir.
Anne Rh (-), bebek Rh (+) ise ilk gebelikte herhangi bir sorun olmaz. Bebek doğarken zedelenen damarlardan bir miktar bebek kanı, Rh (-) annenin kanına karışabilir.
Böylece annenin bağışıklık sistemi tamamen yabancısı olduğu bir proteinle, "D" proteini ile tanışır ve ona karşı tepki geliştirir. O maddeyi tanımadığı için yok etmek ister. Beyaz kan hücrelerinin D proteinini yok etmek üzere ürettiği -o maddeye özgü- sıvısal maddeleri (antikorlar) kullanarak hedefine ulaşır. Annenin kanında bir tane bile bebek kan hücresi kalmaz, tümü yok edilir.

Bu savaş sona erdiğinde geriye "anti-D antikorları" adı verilen sıvısal maddeler ve bunları gereksinim duyulduğunda her an yeniden üretebilecek akıllı beyaz kan hücreleri kalır.!!!!!

İkinci gebelikte çocuk eğer yine Rh (+) kana sahipse annenin kanında hazır bulunan bu sıvısal maddeler (antikorlar) kolayca plasenta (eş) engelini aşarak anne karnındaki bebeğin kanına karışırlar. Bebek kırmızı kan hücreleri yok edilmeye başlanır. Çocuğun kemik iliği, karaciğer ve dalağı yok edilen kırmızı kan hücrelerinin yenilerini üretir ve eksilen kanı yerine koyar. Bu aşırı kırmızı kan hücresi yıkımı ve yapımı sürecinde "bilirubin" adı verilen ve fazlası zararlı olan bir madde açığa çıkar, bebekten anneye geçer, annenin karaciğeri tarafından yok edilir. Bebeğin karaciğeri henüz bu maddenin tümünü zehirsizleştirebilecek kadar gelişmemiştir. Eğer üretilen kırmızı kan hücresi miktarı yok edilenden az olursa sonuçta bebek ağır bir kansızlığa maruz kalır, hatta ölebilir. Eğer arada bir denge varsa bebek bir ölçüde kansızlıkla doğar veya sağlıklı olarak dünyaya gelir.

Sorun asıl o zaman belirginleşir. Çünkü kan hücreleri hala parçalanmakta, yenileri yapılırken gereken maddeler anneden temin edilememekte, çocuk kendi depolarını kullanmaktadır. Üstelik açığa çıkan sarı boyar madde niteliğindeki "bilirubin" bebeğin karaciğeri tarafından yeterince vücuttan uzaklaştırılamamaktadır. Kanda belli bir düzeyi aşan "bilirubin" göz aklarına, cilde ve sonunda asıl zararını gösterdiği beyin ve sinir sistemine yerleşerek yaşamı tehdit etmektedir. Yenidoğan sarılığının ağır şekillerinde, tedavi edilmeyen çocuklarda adalelerin sertleşmesi, zeka geriliği gibi kimi geri dönüşümsüz sinir sistemi bozuklukları meydana gelmektedir.

Benim yaşadığım sorun bu iştee O rh - ken hep A rh + donör kullanıldı en kolayı oydu hoop hazırda var kullandılar ve vücudum reddetti beni zehirledi acılar içinde kıvrandım
hatta şunu söyleyim ilk denememde de ikinci denememde de buraya yazmışım (((; ikincide de yaşayınca forumdan ilk denememde yazdıklarımı bulup okudum aynı sancılar
yani bence kan grubu önemli donörün...

Girit Tüp Merkezi Türkiye Koordinatörü Dr.Murat Varol’un meslaktaşlarını bilgilendirmek üzere yazdığı mektup :::

Değerli meslektaşlarım; Dün akşam NTV’de saat 20.00’da canlı yayında ‘Günlerin Getirdiği’ programında 6 mart 2010 tarihinde yürürlüğe giren yeni ÜYTE yasası kapsamında son günlerde yazılı ve görsel basında sıklıkla yer alan sperm ve yumurta donasyonuna getirilen kısıtlamalar,tedavi için yurt dışına gidecek hastalara getirilecek olası cezai müeyideler tartışılmıştır.Programa Girit Tüp Merkezi’ni temsilen ben,Marmara Üniversitesi Hukuk fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Özlem Yenerer Çakmut ve Ankara’dan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç.Dr.İrfan Şencan katılmışlardır.
Yürürlüğe giren yönetmenliğe göre sperm ve yumurta donasyonu için yurtdışına gidenlerin suçlu sayılabileceği konusunda basında yer alan iddiaları ceza hukuku açısından değerlendiren Doç.Dr.Özlem Yenerer Çakmut’un görüşleri özetle şöyledir.

1- Türk ceza hukukunda da,dünyada evrensel olarak kabul edilen bir ceza hukuku prensbi olan “MÜLKİLİK SİSTEMİ” geçerlidir.Mülkilik sisteminde ise;”suçun işlendiği yer”kriteri esastır.Yani Mülkilik sistemine göre BİR FİİLİN SUÇ OLARAK NİTELENEBİLMESİ İÇİN,O FİİLİN İŞLENDİĞİ YER KANUNU TARAFINDAN AÇIKÇA “SUÇ”OLARAK DÜZENLENMESİ GEREKİR.
Mesela,tüp bebek işleminin gerçekleştirildiği yer olan Yunanistan!a bağlı Girit kanuna göre,bu işlemin yapılması bir suç değil,aksine hukuka uygun bir işlemdir.
Yurtdışında işlenen ve işlendiği yer kanuna göre suç olmayan bir fiilden dolayı ise,Türkiye’de Türk hukukuna dayanarak işlem yapılamaz.Ancak hastalar yönetmenliklerinde donasyon işleminin T.C vatandaşlarına yasak olduğu bir ülkede ki merkeze giderlerse (İtalya,Kuzey Kıbrıs,Almanya) o zamn suç fiil gerçekleşir.

2- Çünkü ,Türk Ceza Kanunu’nun 11.maddesine göre “yurtdışında işlenen suç nedeniyle bir Türk vatandaşı hakkında kovuşturma yapılabilmesi için”diğer şartların yanı sıra,işlenen fiilin,FİİLİN İŞLENDİĞİ YER KANUNUNA GÖRE DE SUÇ OLUŞTURMASI GEREKİR.

3- Şu halde,işlendiği yer kanununa göre suç oluşturmayan bir fiilden dolayı,ne tüp bebek işlemini yaptırmak üzere Girit’teki veya benzer bir ülkede ki sağlık merkezine giden Türk vatandaşı çiftler hakkında ne de onlara iştirak ettiği gerekçesiyle onların seyahat işlemlerini yapan seyahat acentası hakkında TÜRKİYE’DE BİR CEZA DAVASI AÇILAMAZ VE CEZA VERİLEMEZ.

Bilgilerinize arz ederim.
Dr.Murat VURAL
Girit Tüp bebek merkezi

Son düzenleme:
Back
X