- 23 Ağustos 2012
- 52.302
- En iyi cevaplar
- 1
- 244.057
- 898
- Konu Sahibi Hellohappiness
Ben sizin yerinizde olsam gitmezdim. Iyi bir is bulmak cok zor. Ben berlindeyim. esim is buldugu icin geldik. Iki oda bir salon olan evimizin kirasi 1000 euro, onu da 4 ay baka baka zor bulduk. Esimle ben ikimizde turkiyedeki basta gelen bir universiteden mezun olduk, ingilizcemiz iyi, almanca az biliyoruz, doktoramiz var. O gelmeden is bulmustu. Ayda 4000 euro aliyor sozde ama maasinin yarisi vergiye gidiyor. 2200 euro kaliyor elinde. Ben de cok ugrastim is bulabilmek icin ama gecici pozisyon buldum 2000 euro aliyorum ama cogu kesilecekmis yine. O yuzden de memnun degilim. Daha da onemlisi gelecegim cok belirsiz. Esim is bulur burda her zaman ama ben kendime uzun sureli is bulamam o yuzden de ileride turkiyeye donmeyi dusunuyorum. Tek maasla almanyada gecinmeniz zor. Bir de almanyanin duzeni baska ulkelerden gelen insanlari somurmeye yonelik. Gecinebileceginiz miktarda para kazaniliyor genelde, fazlasi degil. Siz burada istediginiz gibi bir is bulamazsiniz. Kocaniza bagli kalirsiniz. Saglik sistemi de vergi sistemi de cok kotu burda. Bir de cocuklari dusundugunuzu soylemissiniz ama burada o cocuklar irkcilik da gorebilirler. Almanyada yetisen turk cocuklari cok nadiren basarili oluyor. Cogu ogrenci hocalarinin irkciligina ugruyor aptal muamelesi goruyor turk diye. Bir arkadasim amerikaya gitti kocasi is buldu once. O da orada bulurum diye gitti ama bulamadi. Bu arkadasimin turkiyenin en iyi universitesinden dereceyle mezun oldugunu, akademik ve is olarak cok iyi tecrubeleri oldugunu ve ulkeyi terketmeden once de cok iyi bir kurumda calistigini da soyleyeyim. Esi de iyi bir is buldu amerikada (iyi bir universitede doktora yapmisti turkiyede). Ama tek maasla gecinemiyorlar eski birikmis paralarini yiyorlar. Kiz bunalimda kimsesi yok orda ev hanimi oldu. Yillarin birikimi egitimi cope gitti. Dusun ki kocasi birden ayrilmaya karar verse ne yapacak o kiz? Yurtdisina cikmayi dusunuyorsaniz hakikaten turkiyedeki hayat kosullarinizin size dayanilmaz gelmesi lazim ki buradaki hayati gorunce pisman olmayin.
Vergi işleri gerçekten berbat. 400Euro gene üst bantta, ünv mezunları genelde 2000-3000euro civarına çalışıyor sizin eyalette. Vergi kesilince cücük kadar para kalıyor bu insanlar nasıl geçiniyor hep merak etmişimdir

Ben de 5000euro kazanırken elime 3000 euro geçiyordu. 6000euroya geçtiğimde , 3400e çıktım. En son 9000euro alırken elime 5000 euro geçiyordu, nerdeyse paranın yarısı kadar vergi kesiliyor. Ne kadar çok kazanırsan o kadar çok kesiliyor, ne yaparsan yap eline 5000eurodan fazlasına geçmek imkansız %50sini kesiyorlar başka şeyler kesiyorlar kalıyorsun. Huzuru ABD şirketinde buldum, Türkiye'ye taşınıp vergi işlerimi de taşicam böylece bu berbat sistemden kurtuluyorum sonunda. Çalıştığım kazandığım her şeyi 8 yıldır vergiye veriyorum, her ay en az 2000euro ödüyorum 8 yıldır uc uca eklesem bir ev parası, 1 Porsche parası yapıyor.
Gşç dalgasıyla gelenler neyle geçiniyor onu da bilmiyorum, kadın var çocuk var ele geçiyor cücük kadar para, büyük şehirlerde 2 odalı ev bulmak çok zor varsa da şehrin dışında zebellahında. Onun da kirası ne kadar Allah bilir. Burda insanlar nasıl geçiniyor 8 yıldır çözemedim