• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yurt dışına yerleşmek ne kadar doğrubir karar olur?

teşekkürler bilgi için :) benimde eş durumundan çalışma iznim oluyor onun ülkesinde gösterecek evde var. Benim aklıma takılan en büyük soru belirli bir süre ülke içinde olmamıza gerek var mı? yani o ülkede yaşamayacağım için sorun olur mu ona emin olamıyorum
bunun için size w8 w9 doldurturlar
freelance mi olacaksınız remote employer mı ona göre vergi durumunuz değişir

aslında temel olarak şu:
iş sözleşmenizde "employer/employee" ilişkisi tesis ediliyor mu edilmiyor mu?

burada iyi eğitim almıyor..sadece normalde gidemeyeceği okula bedavadan gidiyor....

YÖS'e giriyor o çocuklar. onlar için belli okullarda ayrı kontenjan var.
bizim zamanımızda Boğaziçi işletmenin bile YÖS kontenjanı vardı.(belki hala vardır kontrol etmediğim için iddia etmiyorum) benim gayet de türk bir arkadaşım liseyi bile türkiyede okumasına rağmen YÖS'le boğaziçi işletme okudu. YÖS normal ünversite sınavına göre 10 kat kolay bi sınav herkes eşşek gibi türev intregral çalışırken o havuz problemi çözerek boğaziçi kazandı.

benim Almancı yengemler filan da var öyle
Alman vatandaşı
tesettürlü çoluk çocuğu olan insanlar
Almanyada ....sen üniversite okuyamazlardı
geldiler Alman dili debiyatı öğretmenlik gibi bölümler okudular
yavv zaten 18 20 senedir almanyada bu insan..Almanca daha ne okuyacak? işte üniversite okumuş olmak için okudurlar. sınıf arkadaşları almancayı daha yeni öğreniyorken onlar zaten bildikleri için yata yata okudular...

TR'de iş bulmalarına zaten imkan yok. olsa bile burada çalışamazlarki haftada 6 gün günde 2 (düzeltme 12 saat) saat hangi almancı çalışacak burada?
almanyada yine lise mezunu insanların yaptığı işleri yapıyorlar.
Yösle girmedi ama okula bizim girdiğimiz sınavla girdi öss idi o zaman. Yösle olmuyordu diye biliyorum zaten. Alman edebiyatı vs gibi bir bölüm değildi. Almanyada o kadar çok akrabam var ki bu arkadaşımın dışında hiç biri üniversite okumadı. Hepsi meslek yaptı. He meslek yapıp iyi kazanıyorlarmış bildiğim kadarıyla . Ama konu sahibinin isteği eğitim öncelikli olduğu için burada iyi bir kolej eğitimi ile belki yurtdışında bile çok daha güzel bir üniversite kazanma imkanı olabilir. Dil eğitimi de olur.

Yösle girmedi ama okula bizim girdiğimiz sınavla girdi öss idi o zaman. Yösle olmuyordu diye biliyorum zaten. Alman edebiyatı vs gibi bir bölüm değildi. Almanyada o kadar çok akrabam var ki bu arkadaşımın dışında hiç biri üniversite okumadı. Hepsi meslek yaptı. He meslek yapıp iyi kazanıyorlarmış bildiğim kadarıyla . Ama konu sahibinin isteği eğitim öncelikli olduğu için burada iyi bir kolej eğitimi ile belki yurtdışında bile çok daha güzel bir üniversite kazanma imkanı olabilir. Dil eğitimi de olur.

o istisnaymış YÖSle girmediyse. YÖS kontenjanı olmayan bir bölümü okumak istemişse demek.

almanyada normal üniversite eğitimi zorlu bir süreç.
burada sınava girip, orada merkezi bir sınav olmadığı için, neredeyse nereye başvursanız gel okuyabiliyorsan oku dedikleri için ben mimarlık okuycam yok aachen'de mühendislik okuycam (nah okursun) diye gelen çok biliyorum ben..2-3 sene uğraşıp olmuyor diye bırakan çok oldu. burada ankara fen/KOÇ kapasitesinde olmayan bir çocuk orada hem dili öğrenip hem top 10 bir okulu biraz zor okur. orada üniversiteye girmek çok kolay bitirmek çok zor. bizde sınav hakları büt'ler bilmem neler eşşek bağlasan mezun olduğu için çok kolay bitiriliyor okullar...

ama "iyi bir kolej eğitimi" dediğiniz şey robert kolej ayarı okullar onlar da milyon liralar. herhangi bir özel okulla olacak şey değil. bankacı da olsa hanımefendinin 2 cocuk için ortaokul-lise 8 senede en az 2 milyon lira dökecek parası olduğunu sanmıyorum. ilkokulu filan saymıyorum zaten.

almanyada en rahat edenler benim gördüğüm izmir bornova anadolu, istanbul erkek lisesi gibi almanca anadolu lisesi çıkışlılar. o da benim bu dediklerim en az 20 en çok 60 sene önce mezun olmuş olanlar bilgilerim son 10 yılı fazla kapsamıyor.

şu son yıllarda mesela benim bir arkadaşım alman büyükelçiliğinin okuluna çocuğunu yolladı muhtemelen üniversiteyi almanyada okur bu çocuk..ama babası almanyada çalışıyor :) tr'de çalışsa o da yollayamazdı çocuğu o okula. çalışan bir anne etüde bırakıyor çünkü çocukları mecbur servis, etüd, okul ücreti, o okuldaki çevreye göre yemesi içmesi gezmesi ayda 15 bin lira demek...babası bin euro yolluyor hallediyor, tr'de çalışsa nasıl olacak o iş?

ya ama olumlu olumsuz yonlerini soylemek lazim.

bazen bu tarz konularda, oyle bir anlatiliyor ki, sanki cennet kosesi bir yer,
o durumda zorluklarini, olumsuz yonlerini anlatmak sorumlulugu duyuyorsun.

Ben cok mutluyum mesela tasindigim icin, ama depresyona giren arkadaslarim var.
Bunlari da soylemek lazim ki, karar verecek kisi kendi kriterlerine gore degerlendirsin.

Maddi olarak da genelde goruyorum bu tarz konularda, garsonluk yapsan gecinirsin.
Ya gercekten nasil gecinebilir garsonlukla buyuk sehirde bir insan, nerede olursan ol.
Direk asgari ucret uzerinden hesaplama yapiyor, onu da sonra TL ye ceviriyor,oooo bu kadar parayla gecinilmez mi,
e gecinilmiyor iste ki devlet yardimlari vs ler var.

Bir de genelde kadina tum kariyerini cope at, esine tabi ol deniyor.
Ben bunu da dogru bulmuyorum, sosyallige alismis, calisma hayatina alismis bir insan, dilini de bilmedigi bir ulkede eve tikanirsa cok buyuk depresyona girebilir. Yani ilk yillar hep bir caba gerektiriyor, bunun bilincinde olmak lazim.

Yine de ekleyeyim, ben cok mutluyum :) Gelin hadi :nazar:
E burda nasıl geçiniyor insanlar garsonlukla?

Neresinden tutarsanız tutun çoğu ülkede yaşam standartları Türkiyeden daha yüksek. Almanyada yaşayan biri maaşının onda birini gıda alışverişine harcarken Türkiyede yaşayan biri maaşının en az %25’ini gıdaya ayırmak zorunda ki o da dengeli beslenmeye yeten bir miktar değil.

Herkese merhaba. Eşim ülkemizdeki en iyi üniversitelerden birinden mezun mühendis. Arkadaşları çeşitli avrupa ülkelerine yerleşti. Ülkemizin ekonomik ve sosyal çöküşü ve eğitimin giderek kalitesizleşmesi nedeniyle en cok da çocuklarımız için biz de gitmeyi düşünüyoruz. Eşim mesleğini yapabilecek ancak ben ne iş yaparım, tek maaşla hayat standardımız nasıl olur bilemiyorum. Ben 15 yıldır bankacıyım. Burada evimiz, arabamız, ortalama bir hayat standardımız var. Aramızda benzer durumda olan var mı? Özellikle Avrupa ülkelerine gidenler tecrübelerini paylaşabilir mi? Bu arada eşim iyi derecede ingilizce biliyor. Ben de orta diyebilirim, gelistirmeye çalisiyorum.
Gideceğiniz ülkeye bağlı ama çoğu avrupa ülkesinde tek maaşla refah seviyeniz türkiyedeki çift maaştan iyi olacaktır bence. Ben almanyada yaşıyorum eşim de ben de part time çalışıyoruz öğrenciyiz ve ikimizin toplam geliri asgari ücreti biraz geçiyor ama refah düzeyimiz türkiyede iki maaşlı kardeşimin ailesine göre ya da doktor ablama göre bile daha iyi gibi görünüyor. Siz ingilizcenizi geliştirdikten sonra bankacılık tecrübenizle avrupada özel sektörde iş bulabilirsiniz, bir sene dil kursu yapmanıza bakar. Ben imkanı olan göçsün diyorum artık

Bir kaç yıl önce olsa gidin derdim ama şimdi eğitimli insanlara asla gidin demem. Çünkü çok giden oldu, başta Almanya olmak üzere göç eden insanların dahil olduğu sistem kolay değil. Konut kiraları, vergi yükleri, değişim süreci vs... Daha da ötesi kalbimin bir yeri kırılıyor ,evet insanlar geleceklerini düşünüyor, ülkede şu an durum çok sıkıntılı ama burası da bizim... Bu düzenin böyle gideceğine inanmıyorum, elbet değişecek, eğitimli insanlara ihtiyacı var bu ülkenin, beyin göçü sonuçları uzun vadede korkunç bir olay bu ülke için. Bu benim gönlümden geçen tabi ki, bireysel çabalarla ne kadar olur diye düşünenler olabilir ancak fikrim eğitimli, düzgün insanlar azaldıkça meydan daha çok cahillere kalacak, bu da inanın çok zoruma gidiyor😔
Söylediklerinize kesinlikle katiliyorum ve ben de bunun icin üzgünüm. Keske egitimli insanlar gitmek zorunda kalmasa, keske fütursuzca ülkemize dolusan göcmenler de ülkemize yarar saglayacak kesim olsa.. Ülkemi cok seviyorum. Bir seyler degisir diye hep umut ettim. Ama maalesef her gecen gün daha da kötüye gidiyor. Zaten cocuklarimiz olmasa esim de ben de asla gitmek istemeyiz. Ama onlarin geleceginden endise ediyoruz😢

Herkese merhaba. Eşim ülkemizdeki en iyi üniversitelerden birinden mezun mühendis. Arkadaşları çeşitli avrupa ülkelerine yerleşti. Ülkemizin ekonomik ve sosyal çöküşü ve eğitimin giderek kalitesizleşmesi nedeniyle en cok da çocuklarımız için biz de gitmeyi düşünüyoruz. Eşim mesleğini yapabilecek ancak ben ne iş yaparım, tek maaşla hayat standardımız nasıl olur bilemiyorum. Ben 15 yıldır bankacıyım. Burada evimiz, arabamız, ortalama bir hayat standardımız var. Aramızda benzer durumda olan var mı? Özellikle Avrupa ülkelerine gidenler tecrübelerini paylaşabilir mi? Bu arada eşim iyi derecede ingilizce biliyor. Ben de orta diyebilirim, gelistirmeye çalisiyorum.
Ben çalışmayı çok isterim ama önce dil öğrenmem lazım tabi. Çocuklar da küçük nasıl olacak bilmiyorum 🤷‍♀️
bu arada onceki mesajıma sunu da ekleyeyim, ben de esim de sonradan geldik Almanya'ya. berlinde yaşıyorum ve almanca bilmiyorum, artık yerleşmeye karar verdigim icin öğreneceğim ama iki senedir dil bilmemenin neredeyse hiç eksikliğini yaşamadım diyebilirim çünkü avrupada bakkalından doktoruna herkes İngilizce biliyor neredeyse. zaten siz birkaç turk yeri birkaç İngilizce bilen bulduktan sonra hep oralara gidersiniz. yani dil icin aceleye gerek yok bence. yavaşlar yavaşlar olur. ama çocuğunuzun gelecegi olsun, adaletli bir yerde buyusun, torpilsiz de hayatta kalabilsin istiyorsanız bence imkanınız varken tasının.

bi de kimseyi alındırmak istemem ama hayatında hiç turkiyede uzun donem yasamamış tl ile geçinmemiş, okula son yılların turkiyesinde gitmemiş, turkiye cennet canim siz vatani bırakıyorsunuz buralar çok kotu diyen gurbetçileri asla ama asla dikkate almayın, euroyla kazandibini tatilde turkiyede yiyen insanlar icin turkiye elbette mükemmel. ben size turkiyede 24 yaşına kadar yasamış, en iyi üniversitesinden mezun olup torpilsizlikten issiz kalmış biri olarak diyorum ki cikin, hiç pişman olmazsınız. kucuk sehirlere degil büyük sehirlere giderseniz adaptasyonunuz çok daha kolay olur.

Bir kaç yıl önce olsa gidin derdim ama şimdi eğitimli insanlara asla gidin demem. Çünkü çok giden oldu, başta Almanya olmak üzere göç eden insanların dahil olduğu sistem kolay değil. Konut kiraları, vergi yükleri, değişim süreci vs... Daha da ötesi kalbimin bir yeri kırılıyor ,evet insanlar geleceklerini düşünüyor, ülkede şu an durum çok sıkıntılı ama burası da bizim... Bu düzenin böyle gideceğine inanmıyorum, elbet değişecek, eğitimli insanlara ihtiyacı var bu ülkenin, beyin göçü sonuçları uzun vadede korkunç bir olay bu ülke için. Bu benim gönlümden geçen tabi ki, bireysel çabalarla ne kadar olur diye düşünenler olabilir ancak fikrim eğitimli, düzgün insanlar azaldıkça meydan daha çok cahillere kalacak, bu da inanın çok zoruma gidiyor😔
1 2ay öncesine kadar eşim ülkenin durumundan şikayet ettiğinde hep eşimi sustururdum. Olsun burada yaşıyoruz derdim.Ne olursa olsun gitmeyi düşünmüyordum.Son haftalarda benimde canıma tak etti.Eve yaklaşık 10bin TL giriyor. Ancak son zamanlarda hiç birikim yapamıyoruz.Karar verdim dişimi geliştirip, yüksek lisansını tamamlayıp gitmek istiyorum.Canımıza tak etti maalesef. Eger düzelme olursa kalırım, olmazsa gitmek için elimden geleni yapacagım. 😔Bende gitmek istemiyordum. Son zamanlarda pahalılık aşırı canımı sıkıyor. Ben bu ülkede iki iş yapsamda açlık sınırında yaşayacağım.Sosyal medyada şükür eden insanları gördükçe deliriyorum. Bu insanlar artık psikolojimi bozuyor. Burada durmak ruhsal olarak ciddi rahatsızlık vermeye başladı.Ben bile gitmeyi düşünüyorsam kimse kalmak istemez bence

bu arada onceki mesajıma sunu da ekleyeyim, ben de esim de sonradan geldik Almanya'ya. berlinde yaşıyorum ve almanca bilmiyorum, artık yerleşmeye karar verdigim icin öğreneceğim ama iki senedir dil bilmemenin neredeyse hiç eksikliğini yaşamadım diyebilirim çünkü avrupada bakkalından doktoruna herkes İngilizce biliyor neredeyse. zaten siz birkaç turk yeri birkaç İngilizce bilen bulduktan sonra hep oralara gidersiniz. yani dil icin aceleye gerek yok bence. yavaşlar yavaşlar olur. ama çocuğunuzun gelecegi olsun, adaletli bir yerde buyusun, torpilsiz de hayatta kalabilsin istiyorsanız bence imkanınız varken tasının.

bi de kimseyi alındırmak istemem ama hayatında hiç turkiyede uzun donem yasamamış tl ile geçinmemiş, okula son yılların turkiyesinde gitmemiş, turkiye cennet canim siz vatani bırakıyorsunuz buralar çok kotu diyen gurbetçileri asla ama asla dikkate almayın, euroyla kazandibini tatilde turkiyede yiyen insanlar icin turkiye elbette mükemmel. ben size turkiyede 24 yaşına kadar yasamış, en iyi üniversitesinden mezun olup torpilsizlikten issiz kalmış biri olarak diyorum ki cikin, hiç pişman olmazsınız. kucuk sehirlere degil büyük sehirlere giderseniz adaptasyonunuz çok daha kolay olur.
Almanyaya gitmek için sanırım diploma denkliği istiyor. Amerika falan araştırdığıma göre denklik istemiyor. Ben Almanya degilde Amerikaya gitmek istiyorum.

Çok çok doğru bir karar

Ama hangi yolla gideceksiniz ?

Ve eşiniz çalışırken sizde çalışın mutlaka
Ev hanımı olmayın yurtdışına gidip asla

Almanyaya gitmek için sanırım diploma denkliği istiyor. Amerika falan araştırdığıma göre denklik istemiyor. Ben Almanya degilde Amerikaya gitmek istiyorum.
olabilir bolumunuze gore değişiyor aslında ama bence kimin nereye imkanı varsa oraya gitsin :) ben yüksek lisans icin gelmiştim almanya o konuda çok kolay gelinebilecek bir yer. birden fazla alternatif varsa tabii okul durumuna Saglik sistemine falan bakılıp ona gore tercih yapılabilir. almanyada kendini hep garantide hissediyorsun sosyal devlet, Saglik konusunda her seyi karsiliyor, cocuk yardimi, issiz kalınca issizlik maaşı kira yardimi vs vs ama amerikada da calisarak yükselmekte daha kolay. almanyada ekstra calisarak ekstra kazanmıyorsunuz herkes yaklaşık ayni seviyede yaşıyor, o noktada amerikada maddi olarak büyümekt sanırım daha kolay. neticede bence farketmez ya cidden nereye gideriliyorsanız amerika almanya hollanda

1 2ay öncesine kadar eşim ülkenin durumundan şikayet ettiğinde hep eşimi sustururdum. Olsun burada yaşıyoruz derdim.Ne olursa olsun gitmeyi düşünmüyordum.Son haftalarda benimde canıma tak etti.Eve yaklaşık 10bin TL giriyor. Ancak son zamanlarda hiç birikim yapamıyoruz.Karar verdim dişimi geliştirip, yüksek lisansını tamamlayıp gitmek istiyorum.Canımıza tak etti maalesef. Eger düzelme olursa kalırım, olmazsa gitmek için elimden geleni yapacagım. 😔Bende gitmek istemiyordum. Son zamanlarda pahalılık aşırı canımı sıkıyor. Ben bu ülkede iki iş yapsamda açlık sınırında yaşayacağım.Sosyal medyada şükür eden insanları gördükçe deliriyorum. Bu insanlar artık psikolojimi bozuyor. Burada durmak ruhsal olarak ciddi rahatsızlık vermeye başladı.Ben bile gitmeyi düşünüyorsam kimse kalmak istemez bence
Hepimiz aynı sıkıntıdayız, iki kişi çalışıyoruz ama ay sonu zor geliyor, insan çok bunalıyor haklısınız😔

orada şartlarınız ne olur bilmiyorum ama biraz imkanım olsa birgün düşünmem giderim ,

yıllar önce küçücük bir ihtimal vardı ki gidilecek yer cezayirdi , inan bana eşime hiç düşünmeden ok dedim ,

ama kısmet değilmiş

Valla sizin bu ülkede bankacı olmanızın hiç bir önemi ve önemli getirisi yok

Yabancı ülkeye gidince eşiniz bırakın tam günü yarım gün çalışsa sonra sizinle evde otursa bile hayat standardınız buraya göre harika olur

Bence başlık Türkiye'de yaşamak ne kadar doğru bir karar olabilir olmalıydı
Yurtdisinin sorgulanacak bı tarafı yok çünkü Paraguay da yasamayacaksaniz 😅

olabilir bolumunuze gore değişiyor aslında ama bence kimin nereye imkanı varsa oraya gitsin :) ben yüksek lisans icin gelmiştim almanya o konuda çok kolay gelinebilecek bir yer. birden fazla alternatif varsa tabii okul durumuna Saglik sistemine falan bakılıp ona gore tercih yapılabilir. almanyada kendini hep garantide hissediyorsun sosyal devlet, Saglik konusunda her seyi karsiliyor, cocuk yardimi, issiz kalınca issizlik maaşı kira yardimi vs vs ama amerikada da calisarak yükselmekte daha kolay. almanyada ekstra calisarak ekstra kazanmıyorsunuz herkes yaklaşık ayni seviyede yaşıyor, o noktada amerikada maddi olarak büyümekt sanırım daha kolay. neticede bence farketmez ya cidden nereye gideriliyorsanız amerika almanya hollanda
Sanırım şuan hepsi Türkiyeden daha iyi. Şöyle birşey de var. Ben Almanyaya gitsem, tüm akrabalar bizde gelelim der.Kaynım işsiz, ailesi onu da bizle göndermeye çalışır.2kişiyken sorumluluk 3 e çıkar. Amerikaya gidince herkes hem gelmek istemez. Hem benim için gidiş daha kolay gibi. Almanca bana kaba geliyor. Ögrenmekte çok zorlanırım. İngilizce temelim var. O yüzden Amerika ilk tercihim.

Son zamanlarda Almanyadaki arkadaşımızla daha çok konuşuyoruz bu konuyu. Ancak İngiltere bağlantılı bir iş de söz konusu. Benim gönlüm Almanyadan yana şimdilik.
Almanca ogrenmek daha kolay geliosa almanyayi düşünün. Orta seviye İngilizcesi olan biri niye ingiltereyi düşünmez ilk etapta ilginc. Almancaniz yoksa is bulmaniz hic kolay degil biliosunuz dimi.

Ben resmi görevle yurtdışına taşındım. Hayatımın büyük bir kısmı yurtdışında farklı farklı ülkelerde geçecek. Yaşam standartlarım çok iyi ama eşim çalışamıyor mesela. Parasal olarak sıkıntı olmasa da ruhsal olarak bir miktar etkiliyor bizi. Sonuçta ben kariyerimi ilerletirken adam eve mahkum kaldı. Bulaşık çamaşır spor dil kursu hep aynı hep aynı. Siz de iş bulmadan giderseniz benzer bir durumda ruhsal bunalım yaşayabilirsiniz.

Ekonomik özgürlük de önemli bir husus bence. Şahsen ben bundan vazgeçmek istemezdim. Dünyanın bin bir türlü hali var. Eşimi de aldım sürükledim buralara ama üzülüyorum da bir yandan.

Eğitim vs konusunda çok çok haklısınız. En büyük tesellim çocuk sahibi olursam istediğim eğitimi verebilecek olmam.

Bir de aklıma şöyle bir seçenek geldi: yurtdışına kapak atmaksa maksat türk yatırımlarının olduğu bir yeri seçip oralarda iş bulmaya çalışabilirsiniz.
Hangi ulkedesiniz. Her gun camasir bulasik yerine bigun köpek gezdirse harclik cikartir. Ben anlamiorum insanlar kendi cemberinin dışına neden bu denli çıkamaz. Yeni bir alana yonelmek hic zor degil 3-5 ayda giris seviyesinde bi ise hazir hale gelinir.

Mesela ingilterede kimse size diploma sormaz doktor dis hekimi falan degilseniz. Ozellikle yazılım sektorunde dünku tir şoförü bir ay sonra .Net developerim dese kimse him bi cikar diplomani demez. Turkiyede senin 15 senedir ne yaptigini ne bilecekler yaz cv ne finans sektorunde analiz yapiodum cart curt ertesi gun bulursun kendini bir işte, işi yapabiliosan kimse background sorgusu yapmaz.

Back
X