Yurtdışına Göçmek

Demek olayları duyurmuyorlar. ülke markalaşma derdinde desenize, gerçi zaten öyleler de. imaj kaybetmemek için sanırım

Dediğiniz gibi insanlar 80% hasta olsalardi eger bunu acaba kendilerine yarattıkları ortamdan olmasın. Mesela ben burdaki türklerin dayanismasindan cok birbirlerinin dedikodusunu ve kuyularini kazdiklairna sahit oluyorum. Bizim babamiza zamanında baskı yapıldı "kızlarını sakın okutma.. Neye okutuyorsun" gibi. Yani burda bir cok yabancı hayatı kendi kendine de zorlastiriyor. 30 sene burda yaşayıp 3 almanca kelimeyi bir araya getirememenin sırf ırkçılarin sucu degil. Ha ırkçı öğretmenler de var.ama çoğu zaman.cocuklarini bütün gün sokağa salan derslerle zerre ilgilenmeyen ebenveynler bunları ortaya atıyor. Cocuk zerre ders çalışmaz ama kötü not alinca "ahhh öğretmen ırkçı". Birazda aynayı kendimize doğru tutalım.

1000 € kiraya gitse diğer masraflar için 1000 € geriye 1000€ birikim yapılabilir ama dediğiniz gibi 1000 € ya ev bulmak çok zor

1 odali ferah studiolar 1500Eurodan basliyordu. 1000Euroluk evler ev degildi yani, 20m2ydi. Studyo yazmislar ama 20m2ye Amerikan mutfak koymuslar, giysi dolabini kapinin kenarina sIkIstIrmIslar, yatak kapi girisinden 1 m sonra...ancak boyle 20m2ye "ev" sigdirmislar :)

Cocugunuzun gelecegi açısından düşüneblirisniz, ama ne zaman ne olacagi hic belli olmuyor ki.Bence cok sıkıntı çekmiyorsanız tr de kalin.Almanya da vergilet inanılmaz yuksek yani aldigin misal 4.000 € ise sana kaliyor 2.900 - 3.100 vs. Sonra buralar oyle gunluk güneşlik degil arada bir gubes cikiyor bir kac gun sonra tekrar yagmur soğuk hava geliyor.Pazar günleri hic biryer acik degil.dolayisiyla cmt günleri her yer kalabalik oluyor.Bununda yaninda 8 e kadar her yer kapanıyor.Canım sıkıldı su cafeye, yemege gideyim diyemeyeceksiniz.Guzel yanlari da var kotu yanlarida dogru karari yine siz vereceksiniz

Sadece 1 haftada bunu gözlemledim. Kruezberg diye bir yer varmış berlinde minik istanbul gidin vs dediler bizde turistiz sonuçta gittik. Aman allahım her şey türkçe, türkiyede ne varsa orada var. Karpuz türkiye 1.5 tl, orada 1 euro falan. Herkes türkçe konuşuyor, en fazla 10 kişi almanca konuşarak geçti yanımızdan. Dönerler bizimkilerin 2 katı boyutunda ve 5 euro. Memleket hasreti çekmek çok zor orada.
Kiminle muhabbet etsek almanya çok kötü, Türkiye çok iyi. Adam 20 yıldır orada seviye1 almancası var yok. Ama almanya kötü.
Hatta amsterdamda bir türk bakkala denk gelmiştik. Sigara fiyatına göre türkiyenin ne kadar ucuz olduğunu iddia ediyordu. Orada 8 euroydu sigara, türkiyede 12 tl. Ama anlatamadık ona.

Irkçılar her yerde vardır dünyada. Ama dediğiniz gibi Kreuzberg de bir kelime almanca bilmeden yaşayıp ölebilirsiniz. Doktora bir kere bir Türk kadın geldi. Yanında 4 tane cocugu. Almanca si yok. Tercüman gerekli oldu. Ben yardımci oldum. Hic dil bilmeden o kadına da eziyet, o çocuklara da. Ne haklarını doğru dürüst arastirabilir ne çocuklara yardım edebilir. Yani biz sadece dönüp "ahhh ırkçı Almanya" diyemeyiz. Herkes ırkçı olsaydı burda nasıl yaşıyor insanlar o zaman.

Evet ırkçı birine denk gelebiliriz. Türkiyede bile denk gelebiliriz. Aynı ülke vatandaşı olsak da etnik kimlik olarak çok bölünüyoruz çünkü. Bu demek değil ki tüm ülke ırkçı dolu. Senin gayretinle de önyargı yıkmak gerçekleşebilir. Bu da uzak bir ihtimal değil.
Ancak hiç emek sarfetmemek, o ülkenin kültürüne tamamen yabancı olmak, nefret etmek, kendi çevrende kavrulmak bir süre sonra sorunlara yol açıyor.
Ben kendimi almanların yerine koyuyorum, türkiyeye gelip türk vatandaşı olmak isteyen yabancılardan türkçe öğrenmelerini beklerim. 10 senede hiç türkçe bilmeyip, türk kültürüne uymayan davranışlar sergilese ben rahatsız olurdum.

Ilk gelenler neyisede onlar aslında geri dönecekti. Ama en basit örneği veriyim: Benim oğlum almanca konuşuyor. Türkçeyi babası ile öğreniyor, ama ben evde omunla Almanca konuşuyorum. Kreşe başlarken oğlum sorun çekmedi mesela. Bir kac Türk tanıdık ve akraba buna acayip bozuluyor. Vay efendim neden Türkçe konuşmuyormusum. Oglum okuldada Almanca öğrenirmis. Ya cocuk niye 1-0 geride başlasın ki? Türkçeyi de öğrenir. İngilizceyi de. Sonuçta almanyada yaşıyor. Simdi Allah korusun burda kaybolsa derdini anlatabilir. Yani böyle konularda aslında kendi kendine ayırım yapıyorlar. Birde kreste ve okuldaki çalışanlara yazik. Kaç ırktan cocuk var. Kime ne zaman dil dersi versin? Bu annenin babanin görevi bir kere

Ooo Almanya mi, alirim bir dal
Tamamdir, ben yedi yildir Münihte yasiyorum gelelim kuru fasulyenin faydalarina
Artilari eksileri var tabiki de herkes yazmis
Bir de su var kimisi irkciligi algilayamiyor bile ama burda canim misscherrynin de dedigi gibi Almanlar kusura bakmayin ama mal oluyorlar. Tuhaf olan kendilerini mükemmel sanarak yapiyorlar bir de bunu.
Renksiz ve mal olarak ölecekler orasi beni ilgilendirmiyor.
Ama o cevreye hic girmedim, girdigim gibi zaten asagilayici tavirlari olacak arkamdan konusacaklar, ki zaten aralarina yabanci almak da istemiyorlar
Türkleri sosyallesemiyor diye gömenler bunlari da bir düsünsün
Civil civil bir kadinim om parmagimda on marifet ama sifir sosyal ortam
Ha Türklerden cok mu yüzüm güldü, aynisinin lacivertiler, sanssizligim yasadigim yerdeki Türkler belki de
Cogu kendini gelistirmemis, gelistirmeye hevesi olayan tipler
Burada benim sanssizligim söz konusu, yoksa her milletten iyi insan mevcut fakat denk gelmesi sansa kaliyor
Maddi acidan kücük yerlerde yasamak sizi rahat ettirir
cocuklar icin kyö ortamlar benim icin mükemmel
Asla sehir ici düsünemiyorum
Kiralar hali yüksek ama dogayla ic ice yasiyoruz, kafamiz atar ormana yürüyüse
Güzel yanlari mevcut
Ha bir de Türkiyede gözle tacizler burada hic yok
Türkiye de gercekten kadina yaklasimlari cok kaba insanlarin
Daha dönüp bakan olmadi bana, laf atan olsu o daTürktü düsün
irkcilikla taciz arasinda secim yapacak olursam galiba tacizsiz bir hayati sececegim
Kadinlara mal gözüyle bakmiyor kimse, öyle kadinlar var ki adam dövecek gibiler, kimse bir Alman kadina höt diyemez gibi bir imajlari var
Bunlarla kenidmi oyaliyorum iste
Gelirsen bana da ugra cay iceriz
Ben gitmiyorum daha buradayim, söyle bir 30 sene daha

Evet de iste cok burunlari yüksekten geliyor
Bavyeradayim aynen cocuklari mis gibi dogada yetistiriyorum
basit yasiyorum, o konuda sakinlikten yana cok memnunum
Ama irkcilar da cok, tabi kimisi bunu anlamiyor, ben cok hassasim bu konularda, esim dogma büyüme burali hatta o da aynisini düsünüyor
Yüksek kademelere seni beni getirmemek icin yirtarlar kendilerini
Ne yapalim, idare ediyoruz, para biriktiriyoruz, cocuklarimizi icimiz rahat yetistiriyoruz

Asla vatan olmayacak o diyarlar. Sadece cocuklarimizin gelecegi icin.

Ben olsam gidemezdim bazı arkadaşların heleki yorumlarından sonra ..kasvet verici ,sosyal hayatın olmadığı, sevdiklerimden vatanımdan uzakta sıkıcı bi yerde yaşamak bana göre değil:) Yabancı dil sıkıntısı da ayrı sorun oraların yaşam şekli vs herşeye ayak uydurmak zor..Dünyaya bi kere gelmişiz ömrümü oralarda geçirmek istemem. Başkalarına belki cazip gelebilir tabi tercih meselesi. Hakkınızda hayırlısı olsun

Pazar gunleri tum dukkanlar kapali evet dogru. Bu da demek oluyor ki, alisveris merkezi gezmek disinda yapilacak cookkk aktivite var. En basitinden, anne baba cocuk, bisikletine atlayip, hava guzelse göle piknige, hava iyiyse de bir guzel havuza gidip, hic de pahali olmayan bir sekilde tum gun yuzebilir. Yurumeyi cok seviyorsaniz da, sirt cantalari alinir, dogru trekkinge. Sosyal hayati sadece alisveris merkezi gezmekten ibaret olmadigini, ailenizle ve/veya yeni tanisacaklarinizla cok keyifli aktiviteler yapmak icin cokkkk firsatiniz oldugunu kesfettikce, inatla turk mahallesinde takilmak yerine, kulturlerine adapte oldukca da, o soguk denilen kisilerle de ne kadar keyifli ahbaplik kurulacagini kesfedersiniz. Benim de is yeri dilim ingilizce, buna ragmen almancami belirli bir seviyenin uzerine getirdim, her ortama rahatlikla adapte olabiliyorum.
Memleket hasretine gelince....gözlerinizin doldugu anlar da olacak elbet, iyisiyle kotusuyle o bizim memleketimiz. Ve sadece 3 saat uzaklikta.
Firsatlara acik olun.

araya Belçikayı da sıkıştırsam olur mu??
Belçika da yaşayan arkadaşlar tavsiye eder misiniz?
Evet ben tavsiye ederim, ama kesinlekle Bruksel, Antwerpen ve Genti tavsiye etmem. Buyuk sehirlerde kendinizi orta doguda ki gibi hissedersiniz, benden soylemesi. Bosuna dememisler nerde cokluk orda b...k. Biz iki sene once Antwerpene geldik tam sehir merkezinden 700euroya ev tuttuk. Sehir merkezi cok kalabalik, multecilerin yogun oldugu bir yer. Uc ay once ev satin aldik, kiraya verecegim parayla evimi oderim aylik 730eu taksidimiz var. Burada 1 yil yasayinca ve geriye donuk 9ay maas bordrosu verince sosyal konut kredisi cekebiliyorsunuz.Belcikada Hollanda daki yillik cop vs vergisi yok.Hollandada 1500eu civari diye biliyorum bu vergiyi.Ayrica cocuk parasi Belcikada aylik odeniyor ve miktari diger ulkelerden daha fazla. Her sehirde turk marketi ve turk restoranti bulabilirsiniz.Aktiviteler diger ulkelerde ki gibi cok var.Entegrasyon kurslari cok ucuz , sozlesme imzalarsaniz kurslar bedava yok ben imza atmam derseniz 64euro ya bir seviye tamamliyorsunuz. Almanya ve Hollandanin kati kurallari burada kesinlikle yok, hem avrupai hem rahat takiliyorsunuz:)).

Esiniz yazilimci oldugu icin Amerika'yi oneririm, Avrupa'dan bircok konuda iyi oldugunu dusunuyorum (tabi bu benim fikrim), iyi bir yazilimci yillik 100k uzerinde kazanir. Tabi Turkiye'den cok uzak olmasi da buyuk bir dezavantaj.

Ben olsam giderdim.
Belki ilk seneler zor olabilir ama ozellikle cocugunuz icin guzel olasiliklar var kesinlikle.
Ben hollandada yasiyorum ve turkiyeye gittigimde ne kadar duzensiz/ kuralsiz bi ulke oldgundan sikayetciyim dogruya dogru.
Avrupa cok daha sistematik ve duzenli.

Burada herkes tecrubesini paylasmis, belli bir yastan sonra yabanci bir ulkede sifirdan baslayinca herkes esit olamaz.O ulkede dogup buyuyenle , sonradan gelenin standardinin.esitlenmesi zaman alir. Ayrica herkes is konusunda sansli olmayabilir. Genel olarak burada yazilan yalnizlik ve aidiyet duygusuna, ayrica havanin surekli kapali olmasina katiliyorum. 1 eylulden beri her gun yagmur yagiyor 48 gunun icinde 5 tam gunesli gun gormemisizdir.Ayrica cokta soguk 15 -17 derece gidiyor.Bunlarin disinda her hafta antrikot yersiniz, haftada bir gun balik, bir gun kusbasi et bir gunde kiymali yemek yersiniz.Markete gidince ihtiyaciniz olan tum gidayi alirsiniz.Bebek bezi hic sorun degil aylik 60 lik paket 35euro.Bezlerde surekli promosyon oluyor zaten. Evdeki yeme icmede sorun olmaz.Fakat disarda restoranda pek yenmez 4 kisi ortalama 50euro bir yemek.Etin kilosu 7 euro olunca disarda yemek yemek gercekten pahali geliyor.Kiyafetler ucuz fakat genelde herkes indirimleri bekliyor.Bu soylediklerim 2000 maas ve tek calisan icin gecerli, ayrica kira elektr ve diger giderler dahil.Belcika ortalama maaslarin en iyi oldugu ulke.Kiralar 700eu , ayrica cocuk parasi var ve yillik vergi var.Orta halli kisilere devlet vergi iadesi yapiyor.Yani hop diye hesabiniza 3000euro geliyor.Cok kazanandan aliyor , az kazanana veriyor.Yillik izniniz belli ve o ayki maasinizi devlet oduyor.Ayrica okula giden cocuklar eylul.ayinda ayrimsiz yardim.aliyor 180euro.Yil sonu primini neredeyse her isyeri veriyor.Ev alimlarinda cok kolaylik sagliyorlar.Sifir pesinat ile kredi cekebiliyorsunuz.Burada yazilanin coguna anlam veremedim.Almanya ekonomik imkanlar anlaminda bukadar zor mu bilemedim.Belcika gercekten iyi, ufacik devlet yabanci dolu.Entegrasyon kursundaki hocam Belcikanin.sosyal anlamda en iyi avrupa ulkesi oldugunu soylemisti.Burada ayrimcilikta yok,Belcikalilar her milletten insana.alismis.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…