- Konu Sahibi nymphedoraa
-
Demek olayları duyurmuyorlar. ülke markalaşma derdinde desenize, gerçi zaten öyleler de. imaj kaybetmemek için sanırımBir yabancı olarak buranın vatandaşlığına geçmenin 2 tane yararı var 1 oy kullana biliyorsunuz. 2 başka ulkelere giderken vize gerekmiyor.
Güvenilir ve olaysız kısmı yine tartışılır çünkü İsviçre olayların sadece %30nu medyaya verir. Rüşvet burda da var. İsviçre vatandaşlığını denk getirirseniz rüşvetle alabilirsiniz tabi fazladan 50-60 bin frankiniz varsa... Banka güvenilirliği vs deniliyor ya bu biz ölümlüler için geçerli değil eğer 10milyon franktan az paranız varsa İsviçre bunun her kutusunun nerden geldiginin takibini yapar yeri geldiğinde de tepenize binmekten çekinmez.
Hanımefendi tuzum kuru olsaydı emin olun burnumun dibinde market varken 3km öteye alışverişe gitmezdim.
Avrupa'da yaşamayı dusunuyorsaniz öncelikle çelik gibi sinir sisteminiz olmalı!
Tek maaşla asla evinize her hafta antrikot alamicaksiniz. A101 bim gibi marketlerin Almanya versiyonundan alışveriş yapmaya devam ediceksiniz. Yabancı diliniz olmadığı için herşeyde ama herşeyde problem yasicaksiniz. Avrupa'da bürokrasi tam bir kabus bütün iletişim mektupla sağlanıyor eve sürekli mektup gelicek onu tercüme ettirmeye insan aricaksiniz cevap yazmaya insan aricaksiniz vs vs.
Mesleğiniz olmadığı için temizlik işinde çalışmak zorunda kalicaksiniz en kötü ihtimalle Türkiye'de evinize her bayram temizlikçi kadın getirtirken Almanya'da siz temizliğe gidiceksiniz. Ailenizi, arkadaşlarınızı özliceksiniz hatta sevmediginiz apartman komsularinizi bile özliceksiniz. Akşam 6-7den sonra bütün dükkanların kapalı olması pazar heryerin kapalı olmasina anlam veremiceksiniz. Akşamları saat 22den sonra duş alıp evde azıcık bile gürültü yapamicaksiniz çünkü apartman yönetiminden şikayet gelicek. Yabancı olduğunuz için ev ararken iş ararken hep son tercih edilen olucaksiniz. Evet Avrupa da siz ev secemezsiniz ev sahibi sizi seçer! Eşiniz işteyken çocuğunuz hastalandığında eşinizi arayıp çocuğu doktora götürelim diye cagiramazsiniz. Kendiniz hastalansaniz bı bardak su getiricek kimse olmucak. İş yerine asla 5 dakika geç kalamazsanız 3cude işinize son verirler. Çocuk yetiştirmek için büyük şehirlerin yakınlarındaki köyler harika minicik veletler bütün sınıf el ele tutuşup ormana parka gidiyor çok tatlı gözüküyorlar. Fakat çocuğunuzu da ırkçı bı öğretmene denk gelmiceginin garantisi yok. Biraz hareketli olsa ya da biraz durgun olsa bu çocukta problem var diyip çocuğu algılama problemi olan çocukların gittiği sinifa gönderirler sonra o çocuk mühendis öğretmen avukat vs olamaz.
Oturun bunları bi düşünün, araştırın...
Avrupa'da yaşayan göçmenlerin % 80nin psikolojik olarak hasta olduğunu unutmayın.
1000 € kiraya gitse diğer masraflar için 1000 € geriye 1000€ birikim yapılabilir ama dediğiniz gibi 1000 € ya ev bulmak çok zor
Sadece 1 haftada bunu gözlemledim. Kruezberg diye bir yer varmış berlinde minik istanbul gidin vs dediler bizde turistiz sonuçta gittik. Aman allahım her şey türkçe, türkiyede ne varsa orada var. Karpuz türkiye 1.5 tl, orada 1 euro falan. Herkes türkçe konuşuyor, en fazla 10 kişi almanca konuşarak geçti yanımızdan. Dönerler bizimkilerin 2 katı boyutunda ve 5 euro. Memleket hasreti çekmek çok zor orada.Dediğiniz gibi insanlar 80% hasta olsalardi eger bunu acaba kendilerine yarattıkları ortamdan olmasın. Mesela ben burdaki türklerin dayanismasindan cok birbirlerinin dedikodusunu ve kuyularini kazdiklairna sahit oluyorum. Bizim babamiza zamanında baskı yapıldı "kızlarını sakın okutma.. Neye okutuyorsun" gibi. Yani burda bir cok yabancı hayatı kendi kendine de zorlastiriyor. 30 sene burda yaşayıp 3 almanca kelimeyi bir araya getirememenin sırf ırkçılarin sucu degil. Ha ırkçı öğretmenler de var.ama çoğu zaman.cocuklarini bütün gün sokağa salan derslerle zerre ilgilenmeyen ebenveynler bunları ortaya atıyor. Cocuk zerre ders çalışmaz ama kötü not alinca "ahhh öğretmen ırkçı". Birazda aynayı kendimize doğru tutalım.
Sadece 1 haftada bunu gözlemledim. Kruezberg diye bir yer varmış berlinde minik istanbul gidin vs dediler bizde turistiz sonuçta gittik. Aman allahım her şey türkçe, türkiyede ne varsa orada var. Karpuz türkiye 1.5 tl, orada 1 euro falan. Herkes türkçe konuşuyor, en fazla 10 kişi almanca konuşarak geçti yanımızdan. Dönerler bizimkilerin 2 katı boyutunda ve 5 euro. Memleket hasreti çekmek çok zor orada.
Kiminle muhabbet etsek almanya çok kötü, Türkiye çok iyi. Adam 20 yıldır orada seviye1 almancası var yok. Ama almanya kötü.
Hatta amsterdamda bir türk bakkala denk gelmiştik. Sigara fiyatına göre türkiyenin ne kadar ucuz olduğunu iddia ediyordu. Orada 8 euroydu sigara, türkiyede 12 tl. Ama anlatamadık ona.
Evet ırkçı birine denk gelebiliriz. Türkiyede bile denk gelebiliriz. Aynı ülke vatandaşı olsak da etnik kimlik olarak çok bölünüyoruz çünkü. Bu demek değil ki tüm ülke ırkçı dolu. Senin gayretinle de önyargı yıkmak gerçekleşebilir. Bu da uzak bir ihtimal değil.Irkçılar her yerde vardır dünyada. Ama dediğiniz gibi Kreuzberg de bir kelime almanca bilmeden yaşayıp ölebilirsiniz. Doktora bir kere bir Türk kadın geldi. Yanında 4 tane cocugu. Almanca si yok. Tercüman gerekli oldu. Ben yardımci oldum. Hic dil bilmeden o kadına da eziyet, o çocuklara da. Ne haklarını doğru dürüst arastirabilir ne çocuklara yardım edebilir. Yani biz sadece dönüp "ahhh ırkçı Almanya" diyemeyiz. Herkes ırkçı olsaydı burda nasıl yaşıyor insanlar o zaman.
Evet ırkçı birine denk gelebiliriz. Türkiyede bile denk gelebiliriz. Aynı ülke vatandaşı olsak da etnik kimlik olarak çok bölünüyoruz çünkü. Bu demek değil ki tüm ülke ırkçı dolu. Senin gayretinle de önyargı yıkmak gerçekleşebilir. Bu da uzak bir ihtimal değil.
Ancak hiç emek sarfetmemek, o ülkenin kültürüne tamamen yabancı olmak, nefret etmek, kendi çevrende kavrulmak bir süre sonra sorunlara yol açıyor.
Ben kendimi almanların yerine koyuyorum, türkiyeye gelip türk vatandaşı olmak isteyen yabancılardan türkçe öğrenmelerini beklerim. 10 senede hiç türkçe bilmeyip, türk kültürüne uymayan davranışlar sergilese ben rahatsız olurdum.
Bavyerada hala aklim kaldi, okadarini diyeyim. Munih okumus ve zengin kesim olarak degerlendiriliyor. Doktor,avukat,muhendis gibi. Bavyeranin kendine has dogasi var. Insanlari kibar. Ingilizce bilen fazla. Kisa sureli bulundum ama ilk intibam ile orada yasayan Turklerin de fikirleri benzerdi. Cocuk yetistirmek icin ideal. Hakkinizda hayirlisi olsun.
Asla vatan olmayacak o diyarlar. Sadece cocuklarimizin gelecegi icin.Evet de iste cok burunlari yüksekten geliyor
Bavyeradayim aynen cocuklari mis gibi dogada yetistiriyorum
basit yasiyorum, o konuda sakinlikten yana cok memnunum
Ama irkcilar da cok, tabi kimisi bunu anlamiyor, ben cok hassasim bu konularda, esim dogma büyüme burali hatta o da aynisini düsünüyor
Yüksek kademelere seni beni getirmemek icin yirtarlar kendilerini
Ne yapalim, idare ediyoruz, para biriktiriyoruz, cocuklarimizi icimiz rahat yetistiriyoruz
Evet ben tavsiye ederim, ama kesinlekle Bruksel, Antwerpen ve Genti tavsiye etmem. Buyuk sehirlerde kendinizi orta doguda ki gibi hissedersiniz, benden soylemesi. Bosuna dememisler nerde cokluk orda b...k. Biz iki sene once Antwerpene geldik tam sehir merkezinden 700euroya ev tuttuk. Sehir merkezi cok kalabalik, multecilerin yogun oldugu bir yer. Uc ay once ev satin aldik, kiraya verecegim parayla evimi oderim aylik 730eu taksidimiz var. Burada 1 yil yasayinca ve geriye donuk 9ay maas bordrosu verince sosyal konut kredisi cekebiliyorsunuz.Belcikada Hollanda daki yillik cop vs vergisi yok.Hollandada 1500eu civari diye biliyorum bu vergiyi.Ayrica cocuk parasi Belcikada aylik odeniyor ve miktari diger ulkelerden daha fazla. Her sehirde turk marketi ve turk restoranti bulabilirsiniz.Aktiviteler diger ulkelerde ki gibi cok var.Entegrasyon kurslari cok ucuz , sozlesme imzalarsaniz kurslar bedava yok ben imza atmam derseniz 64euro ya bir seviye tamamliyorsunuz. Almanya ve Hollandanin kati kurallari burada kesinlikle yok, hem avrupai hem rahat takiliyorsunuz:)).araya Belçikayı da sıkıştırsam olur mu??
Belçika da yaşayan arkadaşlar tavsiye eder misiniz?
Burada herkes tecrubesini paylasmis, belli bir yastan sonra yabanci bir ulkede sifirdan baslayinca herkes esit olamaz.O ulkede dogup buyuyenle , sonradan gelenin standardinin.esitlenmesi zaman alir. Ayrica herkes is konusunda sansli olmayabilir. Genel olarak burada yazilan yalnizlik ve aidiyet duygusuna, ayrica havanin surekli kapali olmasina katiliyorum. 1 eylulden beri her gun yagmur yagiyor 48 gunun icinde 5 tam gunesli gun gormemisizdir.Ayrica cokta soguk 15 -17 derece gidiyor.Bunlarin disinda her hafta antrikot yersiniz, haftada bir gun balik, bir gun kusbasi et bir gunde kiymali yemek yersiniz.Markete gidince ihtiyaciniz olan tum gidayi alirsiniz.Bebek bezi hic sorun degil aylik 60 lik paket 35euro.Bezlerde surekli promosyon oluyor zaten. Evdeki yeme icmede sorun olmaz.Fakat disarda restoranda pek yenmez 4 kisi ortalama 50euro bir yemek.Etin kilosu 7 euro olunca disarda yemek yemek gercekten pahali geliyor.Kiyafetler ucuz fakat genelde herkes indirimleri bekliyor.Bu soylediklerim 2000 maas ve tek calisan icin gecerli, ayrica kira elektr ve diger giderler dahil.Belcika ortalama maaslarin en iyi oldugu ulke.Kiralar 700eu , ayrica cocuk parasi var ve yillik vergi var.Orta halli kisilere devlet vergi iadesi yapiyor.Yani hop diye hesabiniza 3000euro geliyor.Cok kazanandan aliyor , az kazanana veriyor.Yillik izniniz belli ve o ayki maasinizi devlet oduyor.Ayrica okula giden cocuklar eylul.ayinda ayrimsiz yardim.aliyor 180euro.Yil sonu primini neredeyse her isyeri veriyor.Ev alimlarinda cok kolaylik sagliyorlar.Sifir pesinat ile kredi cekebiliyorsunuz.Burada yazilanin coguna anlam veremedim.Almanya ekonomik imkanlar anlaminda bukadar zor mu bilemedim.Belcika gercekten iyi, ufacik devlet yabanci dolu.Entegrasyon kursundaki hocam Belcikanin.sosyal anlamda en iyi avrupa ulkesi oldugunu soylemisti.Burada ayrimcilikta yok,Belcikalilar her milletten insana.alismis.dünyanın en yaşanılası , en güvenilir, olaysız ve hatta doğrudan demokrası ile yönetilen tek ülkesi böyle ise; göçmen olarak macera aramanın bir anlamı yok biz Türkler için. oranın vatandaşı olunmadığı sürece yine sıkıntı yine sıkıntı.doğarken şanslı olmak gerek
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?