Yurtdışına Göçmek

Eksik/yanlis bir bilgiyi duzeltmek istiyorum. Esiniz expat olarak gelince, esinizin maasi cok iyi olsa bile, sizin almanca kursunuzun masraflari arbeitsagentur tarafindan odenecek.
Simdi "ayyyy ne yani, job centerda degil ki bunlar, maasi da iyi niye odesinler ki" diye saldiranlar olacak. Ben haklarinizi bilin, iyi arastirin demek icin yazdim.

son 1 yildir benim esim de pek cok sirketle gorustu. uzun yillar uluslararasi bir sirkette calisti suan da iyi bir kurumda. insallah sizin ki olur ama hep son noktada (hatta ev arastirmasi yaptigimiz noktada) olumsuz sonuclandi. malesef turkiyeye sanki suriye muamelesi yapiliyor.
benim de kucuk iki cocugum var. burada kariyerime geri donme firsatim var ama orada hicbisey yapamam buna ragmen dusunduk eger gideceksek en uygun zaman bu zaman diye cunku cocuklar buyudukce adaptasyon surecleri uzayacakti. biz bu fikirden giderek vazgeciyoruz.
sizin ingilizceniz nasil almanca ogrenebilecek misiniz? bunlar da onemli mevzular.

Ben almanyayi seviyorum ama
evet, kiralar cok cok yüksek. Sağlık sistemi berbat ( 2,5 aydir jinekolog randevusu bekliyorum)
Büyük şehirlerde insana rahat yok, hava soğuk, güneşsiz ve irkcilik var AMA ben burda rahatim. Zaten burda büyüdüm yani nereye gidersem gidim 3-5 hafta sonra özlüyorum buralari.
Sosyal aktivite bana göre cok var (AVM bence sosyal hayat değil)
Yani yelkencilik, fotoğraf kursu, salsa vs. Yapmadığım denemediğim aktivite kalmadi.

Gelirler orta seviye, ne yaşatıyor ne öldürüyor. Okul kalitesi yüksek değil (pisa testlerine bakin) ama yuvarlanip gidiyoruz.

Yeme icme konusunda ben rahatim. Yok yok. Daha dün suriname restoranında yemek yedim. Yani her damak tadina göre yiyecek var ve dünya standartına göre yüksek kalitede (nisanlim gida sektöründe- almanya her ürünün A sinifini import yapiyor, b, c, d sinif ürün yerliye sunuluyor).

Şimdi diyeceksin bukadar negatif konuşup nasil seviyorsun bu ülkeyi. Hemen anlatım...
Yüksek gelirle bir bankada avukatim, almanca zaten ana dilim, haklarimi dibine kadar biliyorum ve kullaniyorum. Irkçılık sezdigim saniye karşımdakini pişman edene kadar (yasal yollarla) rahat bırakmıyorum. Kağıt kürek işlerim birikmiyor...
Vergi ödüyorum (yüksek) ama sene sonu catir çatır geri aliyorum.

Doktorluk işim olunca özel doktora gidiyorum sadece rutin kontrolleri sigortadan (yukarda yazdığım jinekolog gibi) yaptiriyorum.

Baktım havalar bunaltı cart diye yurtdışına tatile atiyorum kendimi ( güneşli bölgeye)

Bu böyle devam eder...
Tabiki maddi acidan sıkıntı ceken bir insan rahat edemez burda, dil, yol yordam bilmek cok önemli (her ülkede olduğu gibi) AMA ne olursa olsun almanyayi kötü gören insan bence nankörlük yapıyordur.
1. Gelecek kaygimiz yok( devletin yardimi yüksek değil ama yeter)
2. Fakir bile olsan çocuğun okur (ben yetim ve öksüz olarak 3 uni bitirdim)
3. Acil durumda hastane doktor var ve tedavin yapiliyor
4. Kadin olarak korkusuz hayat yaşamak mümkün
5. Evet almanlar soğuklar ama adamlarin giki cikmiyor

Liste böyle uzar gider...önemli olan sizin hayatdan beklentiniz ve cabaniz.
Ayrica yaşınız küçükse (40in altinda) küçük bir "ausbildung" yapip hemşire olabilirisiniz- benim ablam 30 yaşına yakin meslek yapip hemşire oldu.

Herkes yurtdışında yaşamayı sevmek zorundamı ,gelsin görsünler insanlara cazip geliyor ,yurtdışı olayı iklimi havası ,asosyal ortamı monoton robot insanları ben de sevemedim ,siz kendi fikrinizi sunduğunuz için bir takım insanlar hemen atak yapmış ,açıkcası şaşırdım ,çok hevesli olan yaşamaya devam etsin ,fakat yurtdışını bilmeyen yaşamaya karar vermek isteyen bu konuyla alakalı biri soru sormuş ,sizde fikir beyan etmişsiniz ,ne var bunda, herkes” aaaa “hemen gel burası cennet diyecek halde değil ,işin olumsuz taraflarını da söylemek gerekir .

Yuksek kademelere getirilme/getirilmeme olayinin sadece irkciliga dayandigini dusunmuyorum. Su an universiteden tanidigim 3 kisi, Munih merkezli, dunya devi firmalarin cok cok iyi pozisyonlarindalar. Bir baskasi, ceo'dan sonra gelen pozisyona kadar yukseldi. Konusunda uzman Alman bir avukat tanidigima bunun nedenini nasilini sordugumda soyle demisti "her olayin, iyi ya da kotu, %90i iletisimdir, tabularin ayrimciligin bile onundedir iletisim" demisti.
Isyerimdeki tek yabanci benim. Ilk zamanlar buzdolabi gibi soguk duranlar da olduysa da, kendimi geri cekmedim. Onlardan tek farkimin dogdugum memleketin farkli oldugunu, full entegre oldugumu gordukleri zaman, yerini bambaska bir kabullenise birakti.
Buraya gelip de ayrimcilik yasadiginizi dusundugunuz anda, aynayi kendinize cevirip sorgulamanizi siddetle tavsiye ederim.
Not: o burnu buyukluk tavirlari da, sizi aralarina aldiklari anda kalmiyor. Tecrubeme dayanarak diyorum

Bizim basimiza geldiginden yazmistim
Ortalama bir egitimle basimiza gelenler bunlar
Tam tersi görümcemin basina hic gelmemistir, yazdiginiz gibi seylerle karsilasir
Ne kadar egitimli tayfayla ic ice olursaniz o kadar irkcilik azaliyor bizim düsüncemizde
Irkcilik yapan daha cok kendini bilmez, benim gözümde cahil kimselerden geliyor, tabi istisnalar disinda
Arkadasim ukraynadan gelip evlenmisti, ona komsulari git buradan seni sevmiyoruz diye bagirip duruyormus ilk zamanlar
Bana zorla bira icirmeye calisip saygisizlik edenler mi dersin türlü türlü yasiyoruz
Full entegreden kastin nedir?
Misal ben hayatta alkol almadim, almayacagim da en sana entegre olmayiz onlarin gözünde, farkli yasam tarzlari, hadi en basitinden kadin erkek iliskileri bile bizim icin fark
Fazla laubali olmaktan hoslanmiyoruz cift olarak ama ortama girince bazi seylerden ödün de vermek gerekiyor
Biz ödün vermiyoruz bu nedende asla onlarin gözünde entegre olamayagiz
Saygisizliga tahammülüm yok, sacma sapan ne kültür ne tarih bilen insanlar geliyor bana müslümanim diye geri kafalilik muamelesi yapiyor
En gicik oldugum da sen modern bir kadinsin demeleri, ne olacakti, neden yani neden modern oldugumu vurguluyorsun, o bile sasilacak birsey gözlerinde, sadece basim acik diye bile tabulari yikmisin aferin sana demedikleri kaliyor
Bu sacmaliklarla daha az karsilasmak icin asosyal olmayi tercih ediyoruz
Kimseye bu saatten sonra su söyledir bu böyledir diye aciklama yapmak istemiyorum, kendimi ispat etme cabasina hic girmek istemiyorum
Yani tercih meselesi, biz cift olarak böyle yasiyoruz
Sanssizligim bir akli basinda insanla karsilasamamam, kücük bir köyde yasiyorum imkanim da olmuyor
Türkiye de olsam bile asagi yukari ayni yasardik o ayri, biz fazla samimiyet sevmiyoruz, kendimizden ödün vermekten de hoslanmiyoruz
Ama sosyal iliskilerde bu mümkün degil, en basidinden plan yapilir ona uymak zorunda kalirsin diye düsünüyorum
Yani kastettigim irkcilik ve arti olarak bizim karakterimiz bu sonucu doguruyor
Evimde neden agac yok bu mevsimlerde evime gelen elektirikciye dert olmustu mesela, ya ben bayram dahi sevmem, bir de kendi kültürümden olmayan bir süs esyasini neden alayim
Cocuklar icin hallowen gibi eglenceli etkinliklere gidiyoruz, sirf istedi diye kizima kücük yilbasi agaci alip orasina da koydum, ama onlarin istedigi entegre olayi bizde malesef tutmuyor, ha cok mu kati kurallarimiz var, cok mu önyargiliz , kesinlikle degil
Hassas insanlariz sadece

Tabi ki herkesin kendi hayati, kendi secimleri. Boyle mutluysaniz sorun yok. Tabi kucuk yerde yasiyorsaniz olmanizin da farki var.
Entegrasyona gelince: ben de alkol kullanmiyorum, ama icmesini bilen arkadaslarimizla, esimle beraber yaz aksamlari bira bahcelerindeydik, ben su ictim, ama ortami da bozmadim. Noellerinin onemini bildigimiz icin, noel aksami hediyemizi alip ziyarete gidip sofralarinda oturduk. Paskalyada keyifli etkinliklerine katildik. Belki benim cevremden ya da yetisme/buyume tarzimdandir, ne kadin/erkek iliskileri, ne de aile yasantilari acisindan hic yabancilik cekecegim bir durum olmadi (belki de ben sansliyimdir, bilmiyorun)
Onlarin ozel gunlerine deger verince karsiliginda ne oldu dersiniz? Is yerinde, bir sohbet sirasinda "benim icin bayramin ilk gunu cok ozeldir, aileyle yapilan kocaman kahvaltilardir, ve esimle burda yalniziz, en cok bunu ozledim" demistim. Ve seker bayraminda cok surpriz yaparak, is yerinde kocaman bir kahvalti duzenlediler. Tabi sevincten gozyaslarim sel oldu (bizdeki buyuklerin el opup para alindigini da araya ilave etseymisim keske )
Dedigim gibi, belki de ben dogru yerde dogru kisilerle tanistim, bilmiyorum. Ama gordugunuz gibi, iyi iletisim: iyi iliskiler.
Herkesin hakkinda hayirlisi olsun, Allah herkese bulundugu ulkede/sehirde huzurlu hayat nasip etsin

Ortami bozmayip su icince de takilmalar oluyor, bizde oldu
Yani vegan olsam ne olacak yine neden domuz eti yemiyormusun diye soracak misin? Hadisizlige tahammülüm yok
En son dügüne katilmistim orada esimin malesef ki ergenlikten cikamamis is arkadaslari ictikce sapittilar sacmaladilar, beni rahatsiz ettiler
Onlarin özel günlerine bayramlarina ben deger veririm
Ben saygisizlik yapmam ama benim evimde olanlara ya da benim hayat tarzima saygi duyarlar mi orasi muamma
Simdi cogunlugun yaptigi seyi yapmayinca illa ki bir dislanirsin bu cok normal

Simdi bu 2 mesajda 2 farkli bakis acisi var. bana gore durum apayri konu saygidan cok cok farkli bir yerde benim icin.

Mesele bence hosgoru vb degil, kultur farkinadan dogan ayni seylerden zevk almamak.
Misal Noel bana hicbir sey ifade etmiyor, Noel diyince kafamda hicbir imgelem uyanmiyor. Cunku Noele deger veren bir kulturden degilim. Ha Noel zamani marketten cikolata alirim, evimde yilbasi agaci da var, Noel panayirina gezmeye vakit gecirmeye de giderim, suslemelerden keyif alirim o kadar yani hosca vakit geciririm ama duygulanmam, bir seyler hissetmem.

Ote yandan bayram diyince anilar var, yasanmislik var, maneviyat var, anne babamin elini opmem var beraber akraba gezmesi yapmamiz var, bayramlik giymem var, dedemsiz gecen kurban bayraminda anneannemin boynunun bukuk olmasi var....var da var.

Simdi siz karsi tarafin geleneklerine saygili olsaniz bile, onlar size saygili olsa bile kulturel veya manevi olarak paylasilan bir sey yok. Turkiye'deki bayrami Alman birine sozle aciklayabilirsiniz ama icinde hicbir duygu uyanmaz. Ayni sekilde Alman arkadasim cocukken yaptigi Noel ziyaretini anlatir ama bu bende hicbir hissiyat uyandirmaz. Bu yonden bakinca kulturel farkin bariz oldugu yerlerde istediginiz kadar saygi ve hosgoru olsun gercek bir paylasim olmuyor.

Valla bunlarin hepsi Turkleri barbar olarak gormekten, asagi gormekten, onyargilardan kaynaklaniyor kim ne derse desin.
Misal, ex isyerimde ust pozisyondaydim. Bir gun biri sinitzel getirdi ortaya herkes yesin diye. Ust yonetimden biri hemen bana sen de yiyorsun degil mi, Islam islerinde degilsin degil mi tarzi bir sey dedi. Ben de domuz yemiyorum aliskanligim yok dedim. Ayni sekilde icki sevme durumu olmayan insanlara da hemen igneleyici laflar/bakislar geliyor, gelmese bile kafalarindan asagilayici seyler geciriyorlar kimse kendini kandirmasin. Yine isyemeginde, PhDdeyken icki almadim herkes neden neden dedi Turk oldugun icin mi dediler ben de normalde icerim ama bugun midem kotu dedim. Yani Almanlar dillerine 3 sey dolamislar, 1. basortusu, 2.icki, 3.domuz. Yuzune bir sey soylemeseler bile kafalarindan Turklere olan onyargilar geciyor. gayet yuksek egitimli bir Alman da toplumsal onyargilari/kaliplari gayet tasiyor emin olun.

Simdi iste irkcilik yok diyenlere ne diyelim
Ben bir Almana aa sizler de cok gav.t oluyorsunuz, Alman oldugunuz icin dimi desem olur mu?
Iste ben bütün bu durumu aslinda kabul ettim, kendimi kabul ettirmeye calismiyorum da ama bana saygisizlik da edilmesinden rahatsiz oluyorum
Kimileri icin de isrkcilik yok, tamam yok ne diyeyim
Sana yok bana var o zaman, dur bir kendimden kaynakli mi bakiyorum. Aa benden kaynakliymis, pardon mu diyelim ne diyelim

Iste ben bütün bu durumu aslinda kabul ettim, kendimi kabul ettirmeye calismiyorum da ama bana saygisizlik da edilmesinden rahatsiz oluyorum

Eeee tabi ki olursunuz. Baska biri gelmis abuk subuk konusuyor, basortusu de basortusu Turkler soyle islam boyle kafa utuluyor kim rahatsiz olmaz, bu ne zirvalik demez? ister istemez bu ne zirva yahu diyor insan.

Surekli ayni muhabbet, Turkler Ermenileri oldurdu, Turkler onu oldurdu, bunu oldurdu..ben de cevap veriyorum sizin millet savasta kimseyi oldurmedi degil mi kardesim, Avrupalilar da sevgi poncigi, engizisyon olmadi, Yahudilere zulum olmadi, cadi mahkemeleri olmadi, Afrikalilara zulum olmadi, Amerika yerlileri katledilmedi diyorum. Ne diyeyim yani sacmalik dinlemekten usaniyor insan bir noktadan sonra.

Son düzenleme:

Zaten orasi ortada da yine de ortak norktada bulusup medenice, bel alti vurmadan anlasmak da zor
Herkesin hayat tarzi farkli, biz zaten genel anlamda sürüye ayak uyduramayangillerdeniz o da ayri bir konu
Ama her sucu bize atmak da yanlis, neymis oraya gitmisler hala ayak uyduramamis medeniyetsizler diye gömüyorlar gurbetcileri sözlüklerde
Neyse ya yine geldi chrismas zamani
Ben artik süslemeleri, o evleri donatan isiklari ve tarcin kokusunu cok sever oldum
Alkolsuz punc alip isitip iciyoruz mis gibi, baska bir huzur geliyor bu mevsimde

Aynen acikla acikla nereye kadar, gidin bi kitap okuyun tarih arastirin
Hem o gömdükleri orta doguda asil kimlerin parmaklari var
Ya ben hic hoslanmiyorum dünyada baska biri asagilansin, bunlara kalsa orta dogu tü kaka
Ya bana sizin kocalar da 4, 5 kadin aliyor ama demiyti bir rus kadin, he anam he develerle geziyoruz
Ne anlatacaksin, ne ispatlayacaksin, entegresiz entegresiz yasiyoruz iste napalim

Ben bir Almana aa sizler de cok gav.t oluyorsunuz, Alman oldugunuz icin dimi desem olur mu?

Bu konu icin ayrica bir mesaj yazmak istedim, maalesef bu cumleye ben de katiliyorum gorduklerimi yazsam hikaye cikar
G.vatlik var ama erkeklerde ozellikle baska turlu midesizlikler de var. Benim cok garipsedigim bir durum, burda arkadasinin eski sevglisi/karisi ile olmak erkekler icin gayet normal??? Yani bizim kulturde bu ahlaki olarak cok asagi bir durum ve de buyuk bir karaktersizlik. Bu karakterde bir erkekle hicbir kadin olmak istemez asla. Bizim ulkede bir erkek icin olabilecek en asagi yer 1. g.vat olmak 2. yengeye :) goz dikmekken ikisi de burda normal cok acaip hic bizlere gore degil.

Yüzlerine diyor muyuz? Demiyoruz
Ya bir gün cocuk parkida bulustum, esim isten geliyordu yanimiza gec geldi gelmeden önce de aradim biz parktayiz diye iste buraya gel
Bana diyorlar ki kiskaniyor dimi seni, yani hep bir beni kisitladigi vurgusu
Yani nasil aciklasam tutucu bireyleriz gibisine
Bakiyorum yüzlerine ne desem diye
Ya esime parkta oldugumu haber veriyorum artik kasmayin bir anlam cikaracagim diye ya
Abarttikca abartiyorlar, kafalarinda var bir cizgi, ona uydurmaya calisiyorlar
Hem kiskanir da sana mi kalmis, sana bir zarari mi var
Ama iste ataerkiliz, kiskaniyor ooo, cok hoslarina gidiyor bu seneryo galiba
Egolarini ya da iclerinde ne varsa onu besliyorlar böyle düsündükce
He gülüm diyorum geciyorum artik
Sürekli esim beni kisitliyor ben de ev haniyim ya ooo meze oluyorum agizlarina
Yani az kaldi ben de onlara uyup saclarimi esimin eline verip sürükle beni yigidim diyecegim, icleri rahatlasin

Şimdi bu mesajıma çemkirenler olacak ama yinede yazmadan duramadım. şimdi bizdede birsürü suriyeli oldu son yıllarda evet tabiki Almanya'daki türkülerle kıyaslanamaz durumları amma velakin tanıdığım 10 türkten 9 u Suriyelilere ırkçılık yapıyor kimi evini vermez kimi belli kalıplara sokar kimi dışlar.. ne kadar çok benziyor dimi alman ırkçılığına? hoş bide Suriyeliler din kardeşimiz kültürlerimiz arasında uçurumda yok. Yani ben garipsenmeyi tuhaf bulunmayı belirli kalıplara sokulmayı bekliyorm zaten. Ama ben inanıyormki alman kültürüne veyahut Avrupa kültürüne kolay entegre olabilirim. Bu arada Müslüman değilim.

sevgili Mune konuyu kilitlersen sevinirim. bir ülkenin gitmeden kültürünü vs öğrenemeyiz bana kötü gelen şeyler size iyi tam tersi size iyi gelenler bana kötü gelebilir sosyal ve kültürel olarak. Ben sadece ekonomik durumu genel durumu kreş durumunu vs öğrenmek istedim cevaplarımı aldm tüm cevap veren arkadaşlara teşekkür ederm

Ya bi de rahat rahat nasıl sorabiliyorlar bunları o da ilginç. Ben olsam kafamda ön yargılar olsa bile ayıp mı olur kabalık mı ederim acaba diye düşünür sormam yani. Pervasız ırkçılık bunlarınki

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…