Arkadaslar karmasik duygular ile okudum.. Ben saniyordumki.. Yurtdisi özlemi seksenli yillarda kaldi.. Ama 90% yurtdisina giderim diyor.. Ben almanya icin konusabilirim sadece.. Senenin 9 ayi soguk (nankörlük etmeyim, iki senedir güzel yazi var) insanlari saygili diyorsunuz.. Almanlarin büyük bir kismi yabancilara karsi.. Fakat bunu acik acik dile getiremeyen de bir o kadar cok.. Ev is muracaatinda yabanci oldugunu anliyorsun.. Yüzüne gülümseyerek bir baskasini tercih ettik dediginde.. Biliyorsunki yabancisin, ve o yüzden tercih edilmedin..
Surda iki senedir suriyeli mülteciler almanya ya Akin ettiki.. Yerli yabancilar onlarin sayesinde bir kademe üste ciktilar.. Burda okumus, meslek yapmis ama yinede isi olmayan cok insan var.. Türkiyeden gelip, bir iki sene dil kursuna gideceksin.. Cogu arkadaslar cocuk icin git diyor.. Eger kiziniz okulda herhangi bir haksizliga ugradiginda, onu savunamayacak kadar aciz olursun. Buda insanin zoruna gider.. Kizin cok cabul dili kavrayacak okula baslayacak.. Inan hicbir dersine yardimci olamayacaksin.. Cünkü onun kadar almanca bildiginde, o okulu bitirmis olacak.. Ha ac kalmazsiniz issiz olsaniz bile, devlet bakiyor.. Fakat ölmek icin cok fazla para, yasamak icinde cok az bi para.. Herkesin fikrine saygim sonsuz.. Ben sadece birde bu bakis acisindan durumu degerlendirmek istedim..