Tanıdıklarımın çoğu emekli olup Türkiye’ye yerleşti. Sadece döviz kuru dolayısı ile değil. Yurtdışında da rahat yaşayabilirlerdi ama tercih etmediler. Bu arada, insan kendi ülkesindeki insanların sinir bozucu laflarına daha az sinirleniyor, yurtdışında tanımadığı insanların laflarına daha çok sinir oluyor. Ben yurtdışında gereken lafı söyleyemedim diye bazen aylar sonra hala kendime kızıyorum, Türkiye’de daha kolay yatışıyorum bu konuda. Ama bunlar ayrıntı tabii ki. Olumlu olumsuz şeyler hep bulunur. Önemli olan şu: detayları iyi planladınız mı, işiniz var mı (ki var anladığım kadarıyla), yenilikler sizi mutlu ediyor mu, dilini çok iyi bilmiyorsanız azimle öğrenebilecek misiniz yoksa orada bir Türk grubu bularak sadece onlarla mı zaman geçireceksiniz vs..Beklentiye bağlı aslında. Bence gezmek için bir süre durmak para biriktirmek için iyi ama ömürlük yerleşmek için iyi değil. İnsanın hep bir yanı eksik kalıyor. Ben bitkiye benzetiyorum,alırsın başka bir toprağa ekersin,kurur gider o hesap . Kendi toprağının havası,suyu başka oluyor.
Yurtdışına çocuklarımız için gidiyoruz diyen aileler tanıyorum, aynı aile içinde bir çocuğun başarılı diğeri başarısız olduğu durumlar gördüm. Planlamamışlar tesadüfen gelişmiş olaylar. Yani çok iyi planlamak lazım. Çocuğunuzun iyi bir okula gitmesini sağlamak, bulunduğu okula uygun bir mahalleye yerleşmek önemli.