Anaokulu dediğiniz gibi olabilir evet, sanırım”Erzieher(in)“ olarak eğitim alıyorlar Kindergarten için. Ama yine de direkt olarak öğretmen olarak başlayamıyorlar.(Almanya için belki farklı olabilir, İsviçre için konuşuyorum) Yardımcı öğretmen olarak başlıyorlar diye biliyorum.
Aynen ben de Türkiye’deki öğretmenlik diplomasıyla başvuru yapıp, alınan kimseyi duymadım, görmedim.
işte Lehrer ve Erzieher 2 farklı meslek
bizde her 2sine de öğretmen denildiği için ve aynı sistemle okuyup aynı sınavla atandıkları için farklı derken cidden elma armut gibi farklı, bunu anlamak zor olabiliyor, kafalar karışıyor.
Alman sisteminde bu 2si aynı meslek değil. Erzieher olmak gördüğüm kadarıyla baya kolay. çok bişey aramıyorlar yani. Lehrer olmak baya zor. Ama Almanyaya türkiyeden başvurup Erzieher olabiliniyor mu ona yine de emin değilim, hiç yapan görmedim.
"Yardımcı öğretmen olarak başlıyorlar diye biliyorum" ya onun da ayrı ayrı bir sürü statüsü filan varmış aslında. Mesela dili çok iyi olan bir kuzenim var alman vatandaşı, o kreşte Erzieher olarak da değil daha üstü bir pozisyonda çalışıyor.
belki doğru adıyla "meslek içi eğitim" süreci demek lazım (Erzieher de olsan Lehrer de olsan) bu daha apayrı bir şey
Lehrer olana kadar mesela okulda bi sürü kuruldan mülakattan geçiyormuşsun ve her okulda bile bu süreçleri tamamlayamıyormuşsun önce bu süreçten geçeceğin okulun seni alması ve sınavı yapacak kapasitesi filan olması gerekiyor -diye biliyorum.
Erzieher'liğin meslek içi eğitiminde bu kadar kapsamlı bir süreç yok diye biliyorum. çok kısa sürelerde Erzieher olarak çalışmaya başladı bildiğim kişiler, dili geçince tabi. ama işte bunlar zaten almanyadaydı kimse buradan iş bularak gitmedi.
mesela bizim sistemde de aslında sıkı olması gereken bu meslek içi eğitimler genelde pasta börek yenerek, goygoyla geçiyor,
mesela dosya doldurululuyor evrak angarya filan diye bakılıyor ama ayrıca bir sınavı, kurulu filan da yok ya
bizde atandın bitti aslında.
bunu da algılayamıyorlar o yüzden genelde öğretmenler (hele Lehrer için) epey ciddi bir meslek içi eğitim sürecinden bahsediliyor.