yurtdışında yeni bir hayat kurmak

Geçen yaz Almanya'dayken ilk defa huzursuz hissettim. Ben başka ülkede yaşıyorum ama arkadaşımın düğünü için gitmiştim. Almanya için daha ucuz uçak bileti olduğu için genelde bileti Münih ya da Stuttgart üzerinden alırız, trenle de İsviçre'ye geçeriz. İstasyonda bilet alırken hemen arkamdaki mülteci beni korkutmuştu. Nakit bilet alınca makineye düşen bozuk paraları topluyorlarmış. Vermedim tabi duymazdan geldim ama eskiden böyle bir şey olmazdı değil olamazdı. Adam el kol hareketi yaptı. İstasyonda devamlı devriye gezen polisler falan görürdük. Yani kimse kimseye böyle şeyler yapmazdı.

Gidecekseniz büyük şehir seçmeyin, mecbur orada iş bulduysanız da süper güvenli bir şey olmaz demeyin, temkinli olun. eskidendi o. Eşimin anne babası Almanya'dan emekliler, aldıkları kuş kadar emekli maaşının 2-3 katını bir mülteci için harcıyor hükümet. Kayınpeder Türk gazetelerinden çok Almanya haberlerini takip eder. Ben de ondan biliyorum.

İsviçre daha güvenlidir ama Almanya'dan daha pahalıdır. Kira yiyecek içecek fark barizdir. Şöyle örnek vereyim sınırda Almanya tarafında aynı hamburger 1€, İsviçre tarafında 2,5 Frank. Yani arabayla kilometrelerce değil, yürüyerek geçiyorsun sınırı üstelik. Ortalama %30-40 daha pahalıdır İsviçre. O yüzden herkes trene biner Almanya'ya gider alış veriş yapar.

Vize konusuna gelince, evlendikten sonra eşiniz iş bulup çalışma izni çıkartacak, sonra da sizin için aile birleşim vizesi başvurusu yapacak. Turist olarak gideyim orada başvurayım vizeyi hallederim demeyin. Çoğu ülke bunu kabul etmiyor. İşveren zaten hemen soruyor çalışma izniniz var mı diye. Bankacıymışsınız ama orada bu işi yapabileceğinizi sanmıyorum. Şanslısınız hem İngilizce hem Almanca biliyorsunuz. Adaptasyon sorunu yaşamazsınız. Şunu söyleyeyim oralarda her iş kutsaldır. Süper manken gibi kızlar işçi tulumu giyer inşaatta çalışır, boya sıva yapar. Aynı şekilde erkekler de. Herkesin işine saygısı vardır. Mesai bitince de şıkır şıkır giyinir yemeye eğlenmeye giderler.

Nasıl zorlami alıyor bozuk paraları alahala ne münasebet. Eg mültecilere para odeniyorda, bu mültecilerin ülkenin kaçta kaçına isabet ediyor ,oran ne ordaki nüfusa oranı.tr gibi deniliyor ama onlar acaba orda azinlikmi ,biz çünkü tr de azınlık oluyoruz olduk Güneydoğu'da resmen azınlık olduk. Ve en önemlisi bunlar kafalarına göre davranabilir mu orda,en klasiktir ya denize sahillere her yere kafalarına göre gidip yatıp kalkıp sapıklık vs yapabiliyor mu.( Siz orda deilmisiniz ama yazarken öle birden aktı yazdım,genel bir şikayet söz konusu olunca)

Yok zorla değil, bazıları bileti aldıktan sonra bozuk parayı unutuyor. Bu tipler de herkesin arkasında bekliyor, paranın üstünü alana sövüp sayıyor kendi dilinde. Parayı makinede bırakacaksın bunlara göre. Dokunamaz, çok iyi biliyor başına geleceği de sözle taciz ediyor. Mesela bu dediğim Münih ana tren istasyonunda oldu. Dilenci falan bile görmezdik eskiden şimdi şehir merkezi tren istasyonları bunların yuvası olmuş. Gece sabaha karşı çok rahat trene otobüse biner eve dönerdim şimdi yapamam. Sağda solda tek tek görüyorsunuz gece karanlık çökünce gruplaşıveriyorlar.

Bu dediklerim büyük şehirlerde oluyor çünkü nüfus karışık ve kalabalık. Küçük şehirlere veya köylere kırsala gidemezler barındırmazlar oralarda. Şimdilik halk tam uyanmış sayılmaz. Kiralar yeme içme sağlık her şeyin fiyatı yükseldi azıcık söylenmeye başladılar. Almanlar malesef geçmişlerinden dolayı çok sert aksiyon alamıyorlar. Sığınmacılara karşı ciddi tedbirler almak isteseler nazisiniz diyen hümanist tayfa çıkıveriyor ortaya. Onlar sığınmacı, ülkeleri yok oldu, fırsat eşitsizliği, gelir adaletsizliği... Yakında kendileri kiraları ödeyemeyip sokaklara düşünce anlayacaklar neyin ne olduğunu. Onlar da azınlığa düşecek çünkü çocuk yardımı diye bir şey var. Adamlar çalışacağına 5-6 çocuk yapıp çocuk yardımı parası + sosyal yardım parası alıyor. Avrupalı'da ikinci çocuğu yapsam mı yapmasam mı diye düşünüyor.

Aslında aynı bizim gibi olmaya başladı Avrupalılar.

Valla şaşırıyorum açıkçası hem sizin hem diğer arkadaşların anlattıkları nerden bahsediliyor burası tr herhalde yanlış yazıyorlar (!)vb düşünceler uyandırıyor insanda .çünkü aynen tr anlatiliyor.
Bı önceki yorumda belirttim ordakilerde yakında uyanicak şimdi farkında değiller diyorsunuz ya işte öle bir durumda halk bunu nasil karşılar uyandığında, hak hukuk adalet dedim işte tam bu noktada bunlar hala var diye düşünüyorum Almanya'da Avrupa'da. İnsanlar daha bilinçli buna göre bir seçim,bir karar, bir uygulama olacaktır,bizim burdaki en büyük fark bu herkez burda bir rüyada çünkü,bana dokunmayan yılan bin yaşasın moodundalar

Şimdi bunları yazarken televizyonda gördüm hemen yazayım dedim Suriyeli kiracı birikmiş kirayı isteyen dükkan sahibine toplanıp saldırmışlar . Demir çubuklarla dükkan sahibine saldırmışlar işte en basiti misal böyle bir şey oluyor mu Almanya'da Avrupa'da?? Yoksa mülteciler maalesef her ülkenin soruna ama Türkiye'de neredeyse ülke nüfusuna eşit işte Avrupa'da ne kadar sığınmacı var ya da ne yapabiliyorlar. Ya da misal Kanada en geniş topluluğa sahip ülke en büyük göçmen orada var ama bir olay oluyor mu hayır çok az sayılı, hiçbir şey olmuyor kurallar şartlar her şey belli çünkü. Burada ise her gün mültecilerle ilgili suriyelilerle ilgili her gün bir olay çıkıyor her gün.

Sizin direk mesleginizi yapmasaniz bile bir meslek edinebilmeniz onemli. Sonucta calisan birisiniz. Birden yabanci bir ulkede esiniz de olsa baska birine bagimli olmak sizi uzecektir.

Sosyal hayat onemli.

Dil ogrenme sureci minimum 5 yil, o 3 5 ayda ogrendim diyenlere bakma, tarzancadan bahsetmiyorum, bir tiyatroya gidip bir sinemaya gidip keyif alabiliyor olmaktan bahsediyorum. Bunlar bence yetiskin bir insan icin gereklilik.

Velhasili surec zor.
Ama keyifli de, yeni bir kulture adapte olmak, yeni bil dil ogrenmek, yeni sosyal cevrelere girmek gayet keyifli.

Açıklayabilirseniz çok sevinirim. Türkiyedeki yaşamdan ne kadar kötü olabilir ki?

Yorumunuz için teşekkür ederim. Benim kardeşim İsviçre şirketinde çalışıyor, 2 senedir ev bulamadığı için Belçikadaki evinden gidiş geliş yapıyor. İsviçre zor bir yer. Bir kere ev yok yani. Ki kardeşim yıllardır AB vatandaşı, 12 senedir yurtdışında, en büyük firmalarda çalışmış bir mühendis. O bile ev bulamadı düşünün.

Ben artık illa bankacılık vs yapayım demiyorum. Hatta bahsettiğiniz tarzda yarım gün çalışılabilen iş, evden çalışma vb de yapabilirim, çünkü çocuk istiyorum ve çocuğuma bakacak kimsem olmayacak. Annem gelse yanıma demanslı gibi çocuk bakamaz. Kv kp tam zamanlı gelemez vb vb

Dil biliyorum, tabi konuşma dili zaman alır ama kısa sürede hallederim.

Önemli olan burdan gidip hayat standardımı yükseltmek. Yoksa bunca sıkıntıya niye değsin.

Dil biliyorum, tabi konuşma dili zaman alır ama kısa sürede hallederim.

Önemli olan burdan gidip hayat standardımı yükseltmek. Yoksa bunca sıkıntıya niye değsin.

Daha gideceginiz ulke belli degil diye okudum, tum dilleri biliyor musunuz

Neyse saka bir yana ingilizce tabi ki buyuk kurtarici.
Iste demek sitedigim o, tabi ki daha gelismis ulkeleri hedefliyorsunuzdur. Ama o gelismisligi sizin yasayabilmeniz ve faydalanabilmeniz icin yol uzun. Bu bilincle yola cikmak onemli.

Yoksa burada bir arkadas vardi, isranbuldan bursaya tasindim, alisamiyorum diyip her gun aglayan

Biz de eşimle eğer becerebilirsek gitmeyi düşünüyoruz. Fikri hayata gecirebilirsek tabi bakalım. Zor olacaktır illa ki. Aslında ben Türkiye'yi çok seviyorum. Ülkeme canı gönülden bağlıyım. Ömrümün sonuna kadar da burada üretip burada yaşamak istiyorum. Ama bu sığınmacı sorunu artık bizi de yıpratmaya başladı. Yaşadığım çevrede yolda yürürken dahi zorbaliklara maruz kalıyoruz. Hatta inanmasi zor belki ama sığınmacı kadınlar tarafından bile... daha geçenlerde eşimi calistigi yerde bıçak gostererek tehdit eden Suriyeliler oldu. Kontrolsüz şekilde gelmeleri, geldikleri yere uyum sağlayamamalari cidden azımsanmayacak bir sorun. Yani cihangirden çıkmayan bir vatandaş olsaydım ben de ülkemizin halini güllük gulistanlik sanabilirdim elbet ama durumlar öyle değil. İlk kez gitme fikri mantıklı gelmeye başladı. Yorumları okumaya geldim.

İngilizce ve Almanca biliyorum sadece :) Ama diğer dillerin konuşulduğu ülkeleri düşünmüyorum açıkçası, çünkü kardeşimle de görüştük, dünyanın bir çok yerine gitti, arkadaşları vb de var , bana tavsiye ettiği bir kaç ülke oldu, oralarda da İngilizce ya da Almanca konuşuluyor.

Bırakın ülkeyi, gidip gidemeyeceğimiz bile belli değil Şu an sadece araştırma yapıyorum. Yani düzen bozmaya değer mi diye. Valla bende Ankara'ya taşındım alışmak zaman alıyor :)

Ya da Katar Dubai ye 1-2 sene gidip para biriktirmek mi mesela ?

Dur konu açayım :)

Bence gidecekseniz yasamaya gidin, gezin tozun.
2 yil sonra alisamazaaniz donersiniz. Hem acele karar vermezsiniz. Memurlukta 2 yil izin hakki var dimi, kullanin o hakki, duruma gore bakin.
Ama para biriktirmeyi bosverip cocuk falan yokken bol bol gezmeli

Memur değilim ben sözleşmeliyim, erkek arkadaşım memur. Ama aynı kurumdayız. Benim normalde izin hakkım yok, savaş vermem gerekecek yada istifa ya da çocuk :)

Çocuk içinde artık yaş 35, daha da ertelemek istemiyorum çünkü eskisi kadar dinç ve enerjik değilim ,25 yaşındaki halim gibi değilim mesela

Eşinizin mesleği nedir ? Yani kamuda memur onu okudum asıl merak ettiğim müdihendis falan mı?

Bu ara herkesin hayali buradan gitmek. Umarım hakkınızda hayırlısı olur

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…