Zor bir durumdayım ne yapmam gerek bilmiyorum

life without anxiety

Bir kedi annesi 🐈 29❤️
Pro Üye
16 Temmuz 2023
6.178
16.895
178
Merhaba arkadaşlar, 9 yaşına girmek üzere olan kız yeğenim var. Abim boşandığı için bizimle yaşıyorlar. Onun sorumluluğunu genel olarak ben üstleniyorum. Yeğenim bu aralar değişen arkadaş çevresi ile beraber yalanlar söylemeye,gizli saklı şeyler yapmaya başladı. Bizden habersiz yaz kursundan erkenden çıkıp 15 dk uzaklıkta olan markete arkadaşlarıyla gitmiş. Eve gelince bana anlatırken abim (babası) da duydu. Yeğenimi güzellikle uyardı. Gizlice bir yere gidersen başına bir şey gelebilir, kaza olabilir seni kaçırma tehlikeleri var. Seni biz kursta sanıyoruz ama sen başka yerdesin hiçbir şeyden haberimiz yok diye uyardı. Yeğenim de o gün söz verdi daha gizlice bir yere gitmicem diye. Aradan birkaç hafta geçti ve bugün tekrar aynı şeyi yapmış. Bana "parka gittik, sonra markete uğradık ama orda poşetimi eşyalarımı unuttum. Lütfen kimseye söyleme,beraber markete gidip o eşyaları alalım mı" dedi. Sinirlendim ama ona bağırmadım sakin kalmaya çalıştım.

Neyse aileme, abime söylemeden yeğenimle markete gittik unuttuğu eşyasını aldık. Yeğenim eve geçince ayağıma kapandı ağlamaya başladı lütfen söyleme dedi . Seni korumak için söylemem gerek deyince beni itmeye başladı elleriyle önümü kapattı bu odadan gitmeni istemiyorum kimseye söyleme dedi. Eğer söylersen seni sevmem diye beni manipüle etmeye çalışıyor.

Soylemen gerekir, bunların sırrı olmaz, saklatabilirse sana yapmaya da devam eder, anlatmanız lazım durumun yanlisligini ama şu evrede ters tepecektir sana cephe alacaktir, bi uzmanla falan mı görüşseniz, kız çocuğu ziyan olsun hiç istemem doğru yönlendirmek lazım

Son şansı olduğunu bir daha yalan söylediğini yakalarsanız babasıyla paylaşmak zorunda kalacağınızı söyleyin.Üçüncü defa yaparsa konuyu yeğeninizle tartışmadan abinizle paylaşmanız gerekir artık.
Kurs çıkışı yeğeniniz farketmeden takip edebilseniz kimlerle nereye gidiyor,ne yapıyor mesela.

Mutlaka babasına söyle, babası bunu bilmeli.

Aklını çelen bir arkadaşı olabilir mi? Ben olsam markete, parka gitme fikrinin kimden çıktığını bulmaya çalışırdım. Eğer bu fikir, bir arkadaşından çıkıyorsa onunla görüşmesin. Veya " parka veya markete arkadaşlarınla gidebilirsin ama mutlaka haberimiz olsun ve kurs bitmeden gitme" deyin.Bu 2. seçenek daha iyi olur gibi. Böylece çocuk hem sizden gizli iş yapmaz, hem de size her zaman güvenir.

Ben de onun iyiliği ve güvende olması için en doğru kararı vermeye çalışıyorum. Bekarım ama onu kendi kızım gibi gördüm ilgilendim hep. Yaptığı şeyin ne kadar yanlış olduğunu, markete gitmek istediğinde beraber gidebileceğimizi, tek ya da arkadaşlarıyla giderse tehlikeli durumlar olduğunu açıkladım. Şimdi abime anlatmazsam nasıl olsa halam söylemiyor yine gizli gizli giderim diye düşünebilir sanki.

Sordum teker teker anlattı kiminle gittiğini ve bu fikrin hangi arkadaştan çıktığını. Bundan sonra daha çok takip edicem onu gizlice.

Koluna bir akıllı saat takıp, gidebileceği sınırları biraz genişletseniz olmaz mı peki? Markete gitmesi her durumda yasak, sadece sizinle gidebilir ama o arkadaşlarıyla gitmek istiyor. Gizlice yapmaya devam edecektir bu şekilde. Bize haber verme koşulu ile şu arkadaşlarınla şuradaki markete gidebilirsin gibi bir esneklik sağlanabilir belki.

Çocuk böyle şeyler yapınca sürekli kızıp engelliyor musunuz? Yaşı küçük biraz onu tek markete vs gönderebilirsiniz.
Hayır kızıp engellemiyoruz aksine çok rahat, her istediği yapılan bir çocuk. Yani abim ya da annesi onu hiçbir zaman engellemedi. Başımıza 2. Kez geldi bu olay. Şaştım kaldım. Ama bir sınır koyulması gerek düzgünce.

Tam da öyle olacak, durumunu tabii ki biliyorum balım onu sevdiğini de biliyorum, iyiliği için böyle şeyler saklanmaz, sınırlar konulup konuşulur, kafasına göre habersiz gitmesindense arkadaşlarıyla da birşeyler yapsın ama herşey kurallar dahilinde ve takiple olsun, biz biliyoruz ki takip ettigimiz çocuğumuz değil, çevreden zarar gelmesin derdimiz ama onlar bunu anlayacak durumda değiller, inşallah anlamak zorunda da kalmazlar

İsyan etmek, yalan söylemek o yaşlara kadar düştü mü ya Neden ayağınıza kapanıp ağladı o kısma ayrı üzüldüm. Eğer kızarsanız size ve babasına güvenini yitirirse bir daha böyle şeyleri anlatmıycağını düşünüyorum. Babasıyla birlikte tatlı dille konuşsanız , yalanın ne kadar kötü bişey olduğunu , habersiz bişey yapmaması gerektiğini , ona güveninizin sarsıldığını anlatsanız. Sizinle gitmektense yasak olan arkadaşlarıyla gitmek daha cazip , eğlenceli geliyor sanırım. Siz de yine gözetim altında sınırlarını biraz gevşetseniz belki durum çözülür

Tamam siz merak ediyorsun bize haber vererek iznimiz dahilinde gidebilirsin yoksa harçlık yok deyin.

9 buçuk yaşında kızım var. Okuldan gizlice çıkacak oraya buraya gidecek yalan söyleyecek.. aklım almadı o kadar uzak ki şuan . Yaşından öte hareketler bunlar. Abinize söyleyin ama onun haberi olmasın. Ayrıca psikolojik destek alması da iyi olur gibi. Anne baba ayrılığından etkilenmiş olabilir. Bu yaşta bu şekilde davranması normal gelmedi bana.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…