İlk ebeveynlik deneyiminizde çok fazla yeni bilgi ile karşılaşacağınız konusunda sizi temin edebiliriz. Bebeklerin tırnak kesimi de bunların en önemlilerinden biridir. Doğduğu andan itibaren tırnakları hızla uzayan bebeklerin, en az haftada bir kez tırnakları kesilmeli. Tırnak içlerinde biriken bakterilerden bebeğinizi korumak ve onun istem dışı bir şekilde yüzünü tırmalamasını önlemek için bu bir gereklilik. Peki, tırnaklar nasıl kesilebilir? Sizin için araştırdık.

Bebeğe Özel Bir Tırnak Makası

Bebekler için özel olarak üretilen tırnak makaslarını kullanmak sizin için büyük bir rahatlık sağlayacak, sadece bebeğinize özel bu makasla gereken hijyen koşullarına uymak kolaylaşacaktır. Yapmanız gereken, tırnak altında kalan etli kısmı iyice geri doğru ittirmek ve ucu yuvarlanmış bebek makası ile tırnağı kesmek. Aynı işlemi ayak tırnakları için de tekrarlayın. Ancak elleri ve ayakları kıpır kıpır olan bebeğinizin parmaklarını sıkıca tutmak en önemli detay.

bebek_tirnagi_kesmek

İlk Denemede Yardım Alın

Tırnak kesmek için en doğru yöntemi bilseniz de önerimiz, ilk kesimde mutlaka bir yardım almanız. Örneğin eşiniz ya da bir yakınınız bebeğinizin ellerini sıkıca tutarken siz tırnaklarını tek tek kesebilirsiniz. Başlangıç için oldukça zor görünen bu aktivitenin ilerleyen zamanlarda çok daha kolay gerçekleşeceğinden emin olabilirsiniz.

En Doğru Zaman

Bebeğinizin tırnaklarını kesmek için en doğru zaman, rahatlamış ve sakinleşmiş olduğu zamandır. Bebeğin en mutlu ve sakin olduğu anları, genelde banyo ya da emzirme sonrasına denk gelir. Özellikle banyo sonrasında yumuşayan tırnakları kesmek çok daha rahat olacaktır. Bebeğinize yağlarla rahatlatıcı bir masaj yaptıktan sonra, parmaklarını havludan tek tek çıkarıp nazikçe tırnaklarını kesebilirsiniz. Uyurken kesmek ise bir diğer alternatif. Ancak bu durumda yine bir kişinin bebeğin parmaklarını sıkıca tutması gerekebilir.

bebek_tirnagi_nasil_kesilmeli

Tırnak Kenarlarını Yumuşatmak

Tırnakları başarıyla kestiniz. Peki, ya sonra? Tırnak kenarlarını yumuşatmadan kesim işleminin bittiğini düşünmemelisiniz. Kesildikten sonra daha keskin olan tırnaklar, bebeğinizin istemeyerek kendi kendine zarar vermesine neden olabilir. Bunun için bebekler için özel olarak tasarlanan kâğıt törpülerden kullanmakta fayda var.

Önlem Almak Şart!

Siz ne kadar dikkatli olursanız olun, tırnakları keserken bebeğinizin yapacağı en ufak bir hareket, parmağının kesilmesine neden olabilir. Bu ihtimali her zaman göz önünde bulundurarak önlem almanızı öneririz. Kesilen yere steril bir gazlı bezle baskı yaparak kanamayı durdurmak, yeterli olacaktır. Ancak burayı sarmanız pek önerilmez. Bebeğiniz bezin varlığından rahatsız olup çıkarmak isterse gazlı bezi yutma ihtimali büyük bir risk yaratacaktır.

 

Kaynak: blog.gittigidiyor.com/bebek-anne