Hayatımızda yeni olan her şey heyecan vericidir. Diyetin de ilk haftasında motivasyon en yüksek düzeydedir. İlk hafta herhangi bir metabolik sorun yok ise yeni beslenme düzenine vücut hızla cevap verir. İlk hafta diyette kilo kaybı 2- 4 kg ya kadar varabilir. Bu da cinsiyet ve fiziksel aktivite desteğine göre değişir. Bireylere ileriki haftalarda yaşayabileceği güçlükler anlatılmaz ise bireyin motivasyonu gittikçe azalır kendini başarısız hisseder ve diyet yarım kalır. İlk haftaki kilo verme hızı aynı şekilde aylarca devam etmez. Düşük kalorili diyetler ve detoks diyetleriyle hızla kaybedilen kilolar vücuda 1.5 – 2 kat fazlasıyla geri döner. Bu nedenle sağlıklı bir diyet karbonhidrat –protein ve yağ dengesi dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Bu dengeli diyette kişilerin ihtiyaç duyduğu mutluluk ve enerji hormonlar yerinde salgılanır ve bu nedenle kişiler yoksunluk hissinden arınırlar.

DİYET YAPARKEN METABOLİZMA NE ZAMAN YAVAŞLAR?

Diyet kelimesi toplumda sadece kısıtlamak olarak algılandığı için ben de bu kelimeyi danışanlarıma kullanırken irrite oluyorum ve telaffuz etmemeye özen gösteriyorum. Kimse bir sabah güne aniden hasta olarak uyanmadı veya kimse sabah zayıfken akşam obez olmadı. Tüm bunlar zamanla gerçekleşti. Kilo vermek de eğer sağlıklı olan yöntemi tercih ediyorsanız bir günde veya 1 haftada olmaz – olmamalı. Düşük kalorili diyet yaparsanız kesinlikle metabolizmanız yavaşlar. Düşünün aldığınız maaşın altında bir maaşa çalışsanız birikim yapmaya çalışırdınız bir sonraki ayı garantilemek adına. Vücudunuz da aynen bu mantıkla çalışır. bir yerden hızla uzaklaştırılan yağa tepki olarak başka bir yere yaklaşık 2 kat fazla yağ depolar. Orantısız bir vücut ile karşı karşıya kalırsınız. Biz sizler için son nokta olmamalıyız. Sağlığınız için doğru beslenmeyi öğrenmek amaç, fit ve güzel bir görünüme kavuşmak emeğinizin promosyonu olmalıdır.

YENİDEN KİLO ALMAK NASIL ÖNLENİR?

Sağlıklı beslenme programına başlarken kendinizi yalnızca kilo vermeye adapte ederseniz, istenilen sağlıklı kiloya ulaşıldıktan sonra yeniden eski beslenme alışkanlıklarınıza geri dönersiniz. “ben beslenmeyi öğrenmek istiyorum” derseniz, kilo koruma programına da kendinizi hazırladınız demektir. Kilo koruma programı ile öğünleri dengelediğiniz sürece sizin kaçamak olarak tanımladığınız farklı öğünlerde bile kilo almamanızı ve yağ yakmanızı sağlayabilirsiniz.