“Ekmek ve hamur işinden vazgeçemediğim için zayıflayamam!” gibi bir inancınız varsa bunun yanlış olduğunu bilin.

Sözünü ettiğimiz tek yönlü beslenme değil, kişinin beslenme alışkanlıklarını da göz önüne alarak doğru ve sağlıklı beslenmesi.

Çağımız hem formda hem de sağlıklı olma çağı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Murat Gökçen, her diyetin kişiye özel hazırlanması gerektiğini söylüyor. Vejetaryen birine et ağırlıklı bir beslenme programı verilmesi veya sebzeden nefret eden birine sebze bombardımanı yapılması hazin sonuçlara neden olabiliyor.

Unlu gıdalar
B Vitamini deposu
Unlu gıdalarda bol miktarda B vitamini bulunuyor. B kompleksi vitaminler genelde merkezi sinir sistemini olumlu yönde etkiledikleri için kişinin sinirli oluşunu engelliyor. Ayrıca unlu gıdaların tüketilmesi mutluluk hormonu “serotonin”in yükselmesini sağlayarak bu tezi daha da güçlendiriyor.

Ekmek yerine
Ceviz olur mu?
Ekmek ve ceviz gibi kabuklu yemişlerin B vitaminleri açısından zengin olduğu belirtiliyor. 100 gram ekmekte 250 kalori varken, aynı miktar cevizde 650 kalori bulunuyor.

Hangi ekmek?
Tam buğday, çavdar ve yulaf ekmeği en değerli ekmekler olarak sıralanıyor. Kepek ekmeği daha az kaliteli ekmek sınıfına giriyor. En değersiz ekmeğin ise toplumda en sık tüketilen beyaz ekmek oluşu dikkat çekiyor.

Hamura koyduğunuz
Yağa dikkat!
Murat Gökçen, “1 çay bardağı yağda 900 kalori vardır ve bu çok yüksek bir değerdir” diyor. Hamur işlerine 3-4 çay bardağı yağ konulduğu düşünülürse ortaya çıkan kalorinin yüksekliği kolaylıkla fark ediliyor.

Hamur işi sevenlere özel zayıflama önerileri

Kahvaltı
Peynirli poğaça, muz

Öğle yemeği
Çeyrek sandviç (tavuklu veya diyet ton balıklı ve söğüş salata katkılı), ayran

Akşam yemeği
Kıymalı makarna, çoban salata

Not
Bu menünün yaklaşık kalori değeri 1500 kaloridir. 160 cm boyunda, 70 kilogram ağırlığında bir kadının, kilosunu korumak için günde ortalama 2000 kalori alması gerekiyor

Tatlıyı aç karnına tüketmeyin
Yağda kızartılmış şerbetli tatlıların çok ağır ve çok kalorili olduğu belirtiliyor. Sütlü tatlılar ise daha hafif tatlılar olarak sınıflandırılıyor. Dondurma ise tatlılar içinde en masum olanı olarak değerlendiriliyor. Murat Gökçen, “Eğer tatlı yenecekse tok karnına yenmesi uygundur. Aç karna yenen tatlılar kan şekerini hızla yükseltip süratle düşürdükleri için metabolizmayı allak bullak ederler” diyor.

HT Hayat