Zayıflamanın altın kuralı kendinize uygun diyet programını seçmekten geçiyor. Ancak ‘mucize yöntem’ olarak sunulan bazı diyetler vücuda yarardan daha çok zarar veriyor.

Yüzlerce farklı diyetin iddialı vaatlerle insanlara sunulduğu günümüzde, bazı diyet programları uzun dönemde faydasız olmakla beraber ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Huffington Post haber sitesi, en tehlikeli üç diyeti derledi.

Tek gıda tüketmeyin Buna göre en çok sağlık sorununa yol açacak diyetlerden ilki sadece tek bir ürünün uzun süre tüketilmesine dayanan programlar. Günler boyunca sadece belli bir meyve yenilmesini ya da çorba içilmesini öneren programlarla kalori eksikliği hisseden vücut enerji sağlamak adına kaslardan kaybetmeye başlıyor. Bu durum metabolizmayı uzun dönemde yavaşlatarak diyetten sonra alınacak kalorilerin yakımını engelliyor. Diyetteki yiyeceğin fazlaca tüketilmesi ise şişkinliğe hatta ishale sebep olabiliyor. Sadece proteinden kaçının Tehlikeli bulunan bir diğer diyet ise tamamen protein ağırlıklı olarak beslenmek. Et ağırlıklı beslenme ve karbonhidrat alınmamasıyla vücüt en önemli enerji kaynağından yoksun kalıyor. Dokular ve beyin gibi organlar için hayati öneme sahip olan karbonhidratların bulunmadığı bir diyet, bulantı, ağız kokusu, baş ağrısı, böbrek taşı, gut ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara da sebep olabiliyor.

Kalori kısıtlamayın Vücudun ihtiyacından az kalori almasına yönelik yöntemler de zararlı. Bunlar uygulandığında vücut daha az kalori ile “idare etmeyi” öğreniyor. Böylece metabolizma hızı düşerken, yağ rezervi artıyor ve en basit fonksiyonlar bile daha uzun zaman alıyor.