Kilo vermeyi aklınızdan geçirdiğiniz yani düşündüğünüz zaman birden işe koyulmak zor olabilir. Öncelikle sağlıklı bir şekilde kilo verme çabasında alışkanlıklarınızı değiştirirken bu çabanın size getireceği avantaj ve dezavantajları kendinize sormak yararlı olacaktır. Avantajlar ağır basarsa ilerlemeniz kolaylaşabilir.

Sağlıklı kilo vermenin yolları

1.yol: 

Fiziksel Aktivite

Avantajlar

□ Beni daha sağlıklı yapar.

□ Ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riskimi düşürür.

□ Eğlencelidir.

□ Bana kendimle baş başa olacak bir zaman sağlar.

□ Başkalarıyla zaman geçirmemi sağlar.

□ Bana daha fazla enerji verir.

□ Rahatlamamı sağlar.

□ Sağlıklı bir kiloda kalmamı sağlar.

□ Başkalarının gözünde örnek alınacak kişi olmamı sağlar.

Dezavantajlar

□ Çok zaman alıyor.

□ Çok sıkıcıdır.

□ Yorgun hissettirir.

□ Çok zordur.

□ Pahalıdır.

□ Beni içine kapanık hale getirir.

□ Pek beceremediğim bir iştir.

□ Nasıl yapıldığını bilmediğim bir şeydir.

□ Tek başıma yapması güç bir şeydir.

□ Benden daha sağlıklı ve fit insanlara göredir.

Sağlıklı Besinler

Avantajlar

□ Daha enerjik hissetmeme yardım ediyor.

□ Beni daha sağlıklı yapar.

□ Sağlık problemleri yaşama riskimi düşürür.

□ Kilo vermeme yardımcı olur.

□ Sağlıklı bir kiloda kalmamı sağlar.

□ Kendimle gurur duymamı sağlar.

□ Keşfetmesi eğlencelidir.

□ Arkadaşlarım ve ailem için bir örnek teşkil eder.

□ Lezzetlidir

Dezavatajlar

□ Çok pahalı

□ Tatları güzel değildir

□ Sevdiğim yemeklerden vazgeçmek demektir

□ İş ya da aile ortamından kopmama sebep olur

□ Hazırlaması kafa karıştırıcı şeylerdir

□ Bulup satın alması zor ürünlerdir

□ Benim için pek kolay ulaşılabilir değildir

□ Çok ciddi irade gerektirir

□ Önemsizdir

Size uygun olan ifadeleri işaretleyin.

2. yol:

Eğer kilo vermenin getirdiği avantajlar dezavantajlardan fazlaysa kilo vermek için hazır olma aşamasına geçebilirsiniz.

Eğer kilo vermek için yaptığınız değişimin dezavantajları fazlaysa sorun yok. Unutmayın, kendi hızınıza göre ilerlemek en doğrusudur. Kilo verirken değişimin getirdiği sorunları çözmeye odaklanın. Çözümleriniz mükemmel olmak zorunda değil. Ancak ne kadar zor olursa olsun engelleri aşmanın bir yolu olduğuna inanmalısınız.

Kilo verirken fiziksel aktivitenin ya da sağlıklı beslenmenin faydalarını kişisel hayatınızla ilişkilendirin. Mesela kan basıncınızın biraz yüksek olduğunu ve birinci derece akrabalarınızda kalp hastalığı olduğunu düşünün. Bu durumda sizde kalp hastalığı oluşma riski yüksek olur. Sağlıklı beslenmenin ve aktif olmanın kalp hastalığına yakalanmada bir hayat sürmenizi sağlayabilmesini düşünmek bunları yapmanızı kolaylaştırabilir. Çünkü kilo verme yolundaki çabalarınız anlam bulacaktır.

İkinci evre hazırlık evresindeyseniz harekete geçmenize ramak kaldı demektir. Kilo vermek için atacağınız adım küçük bir adım olabilir. Küçük adımlar büyük değişimlerin işaretidir. Kendinizi değişime hazırlarken kilo verme çabasında;

Kendinize zaman ayırın.

Arkadaşlarınızdan ve ailenizden destek isteyin.

Bir plan geliştirin.

Küçük hedefler ve ödüller belirleyin.

Kilo verirken değişikliklerinizi not edin. Bir besin günlüğü, fiziksel aktivite kaydı tutun. Duygu ve düşüncelerinizi, ne hissettiğinizi yazın.

3. yol:

Hedefinize ulaşmak için verdiğiniz emeğin sonuçlarını aldığınız evredir. Kilo vermek için değiştirdiğiniz alışkanlıklara sadık kaldığınız, başarısızlıkların üstesinden geldiğiniz, çalışkanlığınız karşılığında kendinizi ödüllendirdiğiniz dönemdir. Bu dönemde gelişiminizi yazıya dökmek çok önemlidir. Hataları yakalamanızı, odaklanmanızı ve yaptıklarınızı hatırlamayı sağlayacaktır. Günlük tutmak, kilo verirken hedefe ulaşmaya ne kadar yaklaştığınızı görmede çok iyi yoldur.

Kilo verirken engelleri aşmak için farklı yollar bulun. Mesela, eğer işten sonra fiziksel aktivite yapamayacağınızı biliyorsanız öğlen yürüyüşe çıkın ya da sabah internetten, cd’den egzersiz videosu açın. Güne egzersizle başlayın. Televizyon karşısında farkında olmadan bir şeyler atıştırıyorsanız, bunun yerine kendinize sıcak bir bitki çayı hazırlamayı deneyin.

Eylem aşamasında motive kalmak için kendinize küçük ödüller belirleyin. Yeni bir kitap, yeni bir spor eşyası, sevdiğiniz bir sinema ya da tiyatro bileti almak gibi.

4. yol:

Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite hayatınızın bir parçası olmuştur. Programınıza çeşitlilik katarak, kararlı motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

Kilo verme çabasında beklenmeyen durumlar karşınıza çıkabilir. Kötü hava koşulları, sakatlanma, zaman darlığı gibi durumlarda bile aktiviteler düşünün. Dışarıda yemeniz gerektiğinde, yolculuğa çıktığınızda bile sağlıklı beslenmenin yollarını bulun. Mesela yola giderken sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayı ya da yemek yerken yemeğinizi arkadaşınızla paylaşın.

Hedeflerinizi gözden geçirin, hedeflerinizi büyütün. Kendinize meydan okuyun.