GEÇEN hafta içi bir danışanımı gördüm. Onu yıllardır tanıyorum. 1.65 boyunda, 85 kg ağırlığında. Çok güzel, bakımlı, kendisiyle barışık, neşeli bir kadın. Çocukluğundan beri hep iriymiş. “Hiç zayıf olmadım” diye anlatıyor, “Bebekken de büyüktüm, ergenlikteyken de” diyor.
Şimdi 40 yaşında ve bu kiloda olmak ona garip gelmiyor. “İlk defa kilo almadım ki” diyor. Hayatı boyunca hep zayıf olmuş, 2 kilodan fazla kilo almamış, bir sebepten ilk defa kilo alıp fazla rakamları gören birinin tepkisiyle bu kadının tepkisi aynı olamaz. Aynı hayalleri kurmadıklarını ve bana aynı beklentiyle gelmediklerini biliyorum. Peki siz hangi gruba giriyorsunuz?

Habertürk.com dan Güneş Aksüs ün haberine göre ; 

HEP ŞİŞMAN MIYDINIZ?
Zaten yıllardır böyleyseniz, genelde çok zayıf olmak ya da hızlıca zayıflamak sizin tercihiniz değildir. Bu şekilde yaşamaya alışan biri, yavaş yavaş zayıfladığında kendini daha iyi hisseder. Hatta arada aynı kiloda takılabilir, bu ona garip gelmez. Yıllardır 85 kg olan biri, bir 5 yıl da 75 kiloda kalmaktan sıkıntı duymayabilir
Aslında yavaş sonuç almak, siz ve etrafınızdakilerin olumsuz tepkileri dışında iyi bir şey! Çalışmalar yavaş zayıflamanın daha kalıcı olduğunu söylüyor. Sıkı diyetlerin size hiç de uygun olmadığını biliyoruz. O zaman hedefi değiştirelim. Aylık 5 kg size zor geliyorsa ayda 1-2 kg’yi hedefleyin. Bu hem zayıflamanız hem de arada sizi mutlu edecek, sıkı bir diyette olduğunuzu hissettirmeyecek bir yaşam tarzı demektir.

HER AY 1 KG AZ MI?
Sürekli kilo alıp veren arkadaşınıza göre daha doğru bir şey yaptığınızı bilin. Yakın arkadaşınız her kış diyetisyene gidip 10 kg veriyor, her yaz o 10 kg’yi alıyorsa, siz geçen seneye göre sadece 5 kg bile verdiyseniz sizin durumunuzun daha sağlıklı olduğunu söyleyeyim.
Her ay 1 kg vermek az mı? Bugün böyle bir yaşam şekli değişikliği yapsanız yani mesela sokakta yemek yerine ev yemeği yemek, kızartma yerine fırında yemek, beyaz unu hayatınızdan çıkarmak gibi basit değişikliklerle her ay 1 kg verdiğinizi düşünelim. 1 yıl sonra, -12 kg’yi görmek az mı yani? Bence değil!

 

‘Hep zayıftım’ diyenler için

SİZİN için durumlar farklı. Eğer “Yıllarca 55 kiloydum, şimdi 60’ın üzerine çıkıyorum” diyorsanız, bu hızlı değişimin nedenini bulmak yapacağınız ilk şey. Neler oluyor? Acaba tiroitte mi sorun var? Şeker veya ensülin direnci sorunu olabilir mi? Menopoz mu “Geliyorum” diyor? Bu sebeplere göre hareket planı belirlemek lazım. 60 kilo çok fazla değil belki ama durdurmak ve her zaman kaldığınız rakamlara yakın kiloda kalmak daha sağlıklı ve doğru.
Bunun için hızlı çözüm seçeneklerini düşünebiliriz. Yani bir diyet programı uygulamak, sporu artırmak ve bunu 3 aylık bir program içinde halletmek mantıklı. Koruma döneminde daha rahat bir program uygulayabilirsiniz. Daha önce hiç 55 kilo olmayan birine göre yıllardır 55 kilo olan birinin tekrar aynı rakamlara inmesi daha kolaydır.
Sıkı bir diyet derken detoks merkezine gidip 1 hafta aç kalmaktan bahsetmiyorum. Sağlıklı, dengeli ve yeterli bir program olmalı. Her besinden faydalandığınız bir liste olmasına özen gösterin.

 

Özetle

– Bazen aynı kiloda kalmak daha sağlıklı olabilir. Tabii bu kilo tehlikeli rakamlarda değilse.
– Sürekli kilo alıp vermek yorucudur, az da olsa sürekli zayıflamak kalıcı mutluluk sağlar.
– Eğer 3-5 kg fazlanız varsa bunu hızlıca çözebilirsiniz.
– Eğer 30 kg fazlanız varsa 5’er kg’lik hedefler koyarak ilerleyin.

 

Kaynak: Haberturk.com / Güneş Aksüs