Yumurtlama, hormonal değişiklikler yumurtalıklara olgun bir yumurta salması için sinyal verdiğinde meydana gelir. Hormonlarla ilgili doğurganlık sorunları olmayan üreme çağındaki kadınlarda, bu genellikle adet döngüsünün bir parçası olarak aylık olarak ortaya çıkar.

Yumurtlama bazen bir aylık bir süre içinde birden fazla olur. Menstrüasyon gerçekleşse bile hiç gerçekleşemez. Yumurtlamanın zamanlaması bu kadar kafa karıştırıcı olmasının nedeni budur.

1. Yumurtlama nedir?

yumurtlama gebelik
yumurtlama

Yumurtlama, adet döngünüzün bir parçasıdır. Yumurtalıklarınızdan bir yumurta salındığında ortaya çıkar.

Yumurta serbest bırakıldığında, sperm tarafından döllenebilir veya döllenmeyebilir. Eğer döllenirse, yumurta rahme gidebilir ve gebeliğe dönüşmek üzere implant yapabilir. Döllenmeden bırakılırsa, adet döneminiz boyunca yumurta parçalanır ve rahim duvarı dökülür.

Yumurtlamanın nasıl ve ne zaman gerçekleştiğini anlamak, hamileliği gerçekleştirmenize veya önlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca belirli tıbbi durumları teşhis etmenize de yardımcı olabilir.

2. Yumurtlama ne zaman olur?

Yumurtlama Zamanı Hesaplaması
Yumurtlama Zamanı Hesaplaması

Yumurtlama tipik olarak 28 günlük bir adet döngüsünün 14. gününde gerçekleşir. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Normal siklus 21-35 günde bir olur (ortalama 28 gün), kanama 2-8 gün arası sürer, yumurtlama yaklaşık 14. Günde gerçekleşir.

Genel olarak yumurtlama, döngünüzün orta noktasından dört gün önce veya dört gün sonra gerçekleşir. Dilerseniz Ovulasyon Günü Hesaplama göz atabilirsiniz.

3. Yumurtlama ne kadar sürer?

Yumurtlama (Ovulasyon) Nedir? Adet Döngünüz Hakkında Bilmeniz Gereken 16 Şey | 1

Yumurtlama süreci, vücudunuzun folikül uyarıcı hormon (FSH) salgılamasıyla başlar, tipik olarak adet döngünüzün 6. ve 14. günleri arasında. Bu hormon, yumurtalık içindeki yumurtanın daha sonra yumurtayı serbest bırakmaya hazırlanmak için olgunlaşmasına yardımcı olur.

Yumurta olgunlaştıktan sonra, vücudunuz yumurtanın salınımını tetikleyen bir luteinize edici hormon (LH) dalgası salgılar. Yumurtlama 28 ila 36 saat LH dalgalanmasından sonra.

4. Herhangi bir belirtiye neden olur mu?

Yumurtlama Belirtileri
Yumurtlama Belirtileri

Yumurtlamanın (ovulasyon) yaklaşması vajinal akıntıda artışa neden olabilir. Bu akıntı genellikle net ve esnektir. Çiğ yumurta beyazına bile benzeyebilir. Yumurtlamadan sonra akıntınız hacim olarak azalabilir ve daha kalın veya daha bulanık görünebilir.

Yumurtlama ayrıca şunlara da neden olabilir;

  • Hafif kanama veya lekelenme
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Artan cinsel istek
  • Karnın bir tarafında rahatsızlık veya ağrı ile karakterize yumurtalık ağrısı, aynı zamanda mittelschmerz olarak da adlandırılır.

Herkes yumurtlama semptomları yaşamaz, bu nedenle bu işaretler doğurganlığınızı izlemede ikincil olarak kabul edilir.

5. Yumurtlama, genel adet döngünüzde ne zamana denk geliyor?

Yumurtlama Dönemi
Yumurtlama Dönemi

Adet döngünüz, adet akışınızın başladığı günü sıfırlar. Bu, yumurtanın olgunlaştığı ve daha sonra yumurtlama sırasında 14. gün civarında salındığı foliküler fazın başlangıcıdır.

Yumurtlamadan sonra luteal faz gelir. Bu aşamada gebelik oluşursa hormonlar, adet dönemi ile astarın dökülmesini önleyecektir. Aksi takdirde, bir sonraki döngüden başlayarak döngünün 28. günü civarında bir akış başlayacaktır.

Kısaca: Yumurtlama genellikle adet döngüsünün ortasında gerçekleşir.

6. Belirli bir döngüde birden fazla yumurtlayabilir misiniz?

yumurtlama döneminde kaç yumurta oluşur
yumurtlama döneminde kaç yumurta oluşur

Evet. Bazı insanlar bir döngüde birden fazla yumurtlayabilir.

2003 yılında yapılan bir çalışma, bazılarının belirli bir adet döngüsünde iki veya üç kez yumurtlama potansiyeline sahip olabileceğini öne sürdü. Bir araştırmacı, kadınların yüzde 10’unun aslında bir ayda iki yumurta ürettiğini söyledi.

Diğer insanlar bir yumurtlama sırasında doğal olarak veya üreme yardımının bir parçası olarak birden fazla yumurta bırakabilir. Her iki yumurta da döllenirse, bu durum çoğul gebelik ikizler gibi kardeşlerin çoğalmasına neden olabilir. Dilersebiz bir önceki yazımız olan İkizlere Hamile Olma Şansınızı Artıran 7 Yiyecek göz atabilirsiniz.

7. Hamile kalabileceğiniz tek zaman yumurtlama mı?

Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı
Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı

Hayır. Yumurta ancak serbest bırakıldıktan sonraki 12 ila 24 saat içinde döllenebilirken, sperm üreme yolunda ideal koşullarda 5 güne kadar yaşayabilir. Yani yumurtlamaya giden günlerde ya da yumurtlamanın olduğu gün seks yaparsanız hamile kalabilirsiniz. Kolay Ve Hızlı Hamile Kalma Yolları yazımıza göz atabilirsiniz.

8. “Doğurganlık penceresi” nedir?

Doğurganlık penceresi
Doğurganlık penceresi

Bir kadının adet döngüsünde hamileliğin mümkün olduğu günler olan ‘doğurganlık döneminden’ bahsediyoruz. Doğurganlık penceresi, kadınlar arasında değişen adet döngüsünün uzunluğuna bağlıdır.

Sperm, seks yaptıktan sonra fallop tüplerinde birkaç gün bekleyebilir ve nihayet serbest bırakıldığında yumurtayı döllemeye hazır olabilir. Yumurta, fallop tüplerine girdiğinde, artık döllenemeden önce yaklaşık 24 saat yaşar ve böylece doğurganlık penceresi sona erer.

Şansı nedir? Yumurtlama zamanına mümkün olduğu kadar yakın seks yapmak hamilelik şansını artırır. Bir kadın yumurtlamadan altı gün veya daha fazla süre önce seks yaparsa hamile kalma şansı neredeyse sıfırdır. Yumurtlamadan beş gün önce seks yaparsa, hamilelik olasılığı yaklaşık yüzde 10’dur. Yumurtlama gününde veya önceki iki gün seks yaparsa hamile kalma şansı yüzde 30 civarındadır. Bunlar ortalama rakamlardır ve bir kadının yaşına bağlıdır.

9. Yumurtlama takibi

ovulasyon testi
ovulasyon testi

Yumurtlamayı doğrulamanın en doğru yolu doktor muayenehanesinde bir ultrason veya hormonal kan testleri olmakla birlikte, evde yumurtlamayı izlemenin birçok yolu vardır.

yumurtlama takibi
yumurtlama takibi
  • Bazal vücut ısısı (BBT) grafiği. Bu, değişimlerini kaydetmek için döngünüz boyunca her sabah bir bazal termometre ile ateşinizi ölçmeyi içerir . Yumurtlama, sıcaklığınız taban çizginizden üç gün boyunca yüksek kaldıktan sonra doğrulanır .
  • Ovülasyon belirleyici kitler. Bunlar genellikle köşe eczanenizde reçetesiz olarak bulunur. İdrarınızda LH varlığını tespit ederler. Sonuç çizgisi kontrolden daha koyu veya koyu olduktan sonraki birkaç gün içinde yumurtlama olabilir .
  • Doğurganlık monitörleri. Bunlar Ovülasyon belirleyici kitler de mevcuttur. Daha pahalı bir seçenektir, bazı ürünler yaklaşık 700 – 900 TL ‘dan gelir. Doğurganlık döneminizin altı gününü belirlemenize yardımcı olmak için östrojen ve LH olmak üzere iki hormonu izlerler.

10. Gebe kalmaya çalışıyorsanız ne sıklıkla seks yapmalısınız?

Yumurtlama (Ovulasyon) Nedir? Adet Döngünüz Hakkında Bilmeniz Gereken 16 Şey | 2

Hamileliğe ulaşmak için doğurganlık döneminizde yalnızca bir kez seks yapmanız gerekir. Aktif olarak gebe kalmaya çalışan çiftler, doğurganlık penceresi boyunca her gün seks yaparak şanslarını artırabilirler .

En iyi zaman hamile kalmak için yumurtlama ve yumurtlama kendisinin güne kadar lider iki gün sonra.

11. Ya hamile kalmaya çalışmıyorsanız?

yumurtlama dönemi hamileliği engeller mi
yumurtlama dönemi hamileliği engeller mi

Hamileliği önlemek istiyorsanız, doğurganlık döneminizde gebeliği önleyici haplar (Kombine Oral Kontraseptifler) kullanmak önemlidir. Prezervatif gibi bariyer yöntemleri korumasız olmaktan daha iyi olsa da, daha etkili bir yöntem kullanırken daha büyük bir gönül rahatlığı yaşayabilirsiniz.

Doktorunuz veya sağlık ocakları, seçenekleriniz konusunda size yol gösterebilir ve en iyi yaklaşımı bulmanıza yardımcı olabilir. Hamile Kalmayı Engelleyen Doğal Yöntemler göz atabilirsiniz.

12. Yumurta döllenirse ne olur?

Yumurtlama (Ovulasyon) Nedir? Adet Döngünüz Hakkında Bilmeniz Gereken 16 Şey | 3

Yumurta döllenirse, 100 hücreli bir blastosist olana kadar iki hücreye, sonra dörde vb. Bölünme sürecine başlar. Blastosist, gebeliğin gerçekleşmesi için rahim içine başarılı bir şekilde yerleştirilmelidir.

Bir kez bağlandıktan sonra, östrojen ve progesteron hormonları rahim zarının kalınlaşmasına yardımcı olur. Bu hormonlar ayrıca, embriyonun bir fetüse dönüşmesine devam edebilmesi için beyne astarın dökülmemesi için sinyaller gönderir.

13. Yumurta döllenmezse ne olur?

Yumurta, belirli bir adet döngüsünde sperm tarafından döllenmezse, yumurta parçalanır. Hormonlar, vücuda iki ila yedi gün süren bir adet döneminde uterus zarını dökmesi için sinyal verir.

14. Ya düzenli olarak yumurtlamıyorsanız?

Yumurtlama Bozuklukları
Yumurtlama Bozuklukları

Yumurtlamayı bir aydan diğerine takip ederseniz, ya düzenli olarak yumurtlamadığınızı ya da bazı durumlarda hiç yumurtlamadığınızı fark edebilirsiniz. Bu, bir doktorla konuşmak için bir sebeptir.

Stres veya diyet gibi şeyler yumurtlamanın tam gününü aydan aya etkileyebilse de, polikistik yumurtalık sendromu (PCOS) veya amenore gibi yumurtlamayı düzensiz hale getirebilecek veya tamamen durdurabilecek tıbbi durumlar da vardır .

Bu koşullar, aşırı tüylenme, akne ve hatta kısırlık gibi hormonal dengesizliklerle ilgili diğer semptomlara neden olabilir.

15. Bir sağlık uzmanıyla konuşun

Yakın gelecekte hamile kalmak istiyorsanız, bir doktor veya sağlık hizmeti veren hastanelerle ön görüş randevusu almayı düşünün.

Ovulasyon ve takip ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruları yanıtlayabilir ve şansınızı artırmak için cinsel ilişkiye nasıl zaman ayıracağınız konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler.

Sağlık kurumları ayrıca düzensiz yumurtlamaya veya diğer olağandışı semptomlara neden olabilecek herhangi bir durumu belirleyebilir.