Acaba hamile miyim? diye şüpheleriniz mi var? ilk hamilelik belirtileri nelerdir? makalemizde erken gebelik belirtilerine yer verdik.

En Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Hamilelik belirtilerinin ortaya çıkması ilk iki haftadan itibaren olabilir. Her kadın hamileliği aynı şekilde yaşamaz. Bazı kadınlar hiç mide bulantısı yaşamazken diğer kadınlar ise gebelik döneminde yoğun mide rahatsızlıkları yaşayabilir. Aynı şekilde hamilelik belirtilerinin ortaya çıkması bir olmayabilir.

Fakat hamilelik belirtisi ne zaman başlar diye merak eden kişilere söylenebilecek şey gebeliğin hemen ardından başlayabileceğidir. Bu ilk belirti de herkes de aynı olacak diye bir şey yok. Hamilelik döneminin başlangıcında kadınlarda farklı belirtiler ortaya çıkabilir.

En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir? | 1

Gebeliğin İlk Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk ve en önemli belirtisi reglinin gecikmesidir. Ayrıca mide bulantısı da yine en sık rastlanan hamilelik belirtisidir. Bunların dışında hamilelik belirtisi ilk haftadan farklı şekillerde de ortaya çıkabilir. Örneğin sık idrara çıkma bir hamilelik göstergesi olabilir. Ayrıca pek çok kadın gebeliğinin başında yoğun duygusal değişimler de yaşayabilir.

Bir anda duygusallaşma ya da bir anda mutlu olma gibi duygu değişimleri de hamileliğe işaret olabilir. Bunların yanı sıra hamilelik belirtisi olarak gösterilebilecek bir başka şey ise iştahın açılmasıdır. Sebepsiz yere eskisine göre çok daha fazla yemeğe başlamak hamilelik şüphesi anlamına gelebilir. Hamilelik belirtisi kasık ağrısı şeklinde de ortaya çıkabilir.

En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (1)

Yorgunluk

Kendinizi son zamanlarda hiç olmadığınız kadar yorgun mu hissediyorsunuz? Hormon düzeylerindeki artış nedeniyle çoğu kadın hamileliğin ilk zamanlarında kendini çok halsiz ve tükenmiş hisseder, bu durum en önemli erken gebelik belirtilerindendir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (2)

Nefes Darlığı

Nefes darlığı sorununuz var mı, yahut hemen nefes nefese mi kalıyorsunuz? Büyüyen fetüsün de oksijene ihtiyacı olduğundan, soluduğunuz havayı sizinle paylaşacaktır ve bu durum doğum yapmanıza kadar devam edecektir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (3)

Baş Dönmesi ve Bayılma

Baş dönmesi ve bayılma da kimi kadınlarda görülebilen hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alır. Şayet gebe değilseniz düşük kan şekeri ve düşük kan basıncı nedeniyle de bunlar meydana gelebilir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (4)

Gögüslerde Hassasiyet

Göğüslerinizi kontrol ederek de gebe olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
Hamilelikle birlikte göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk meydana gelir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (5)

Kramp ve şişkinlik yaşanması!

Gebeliğin bu çok erken belirtisinde aynı hayz zamanınızdaki gibi şişkinlik yaşarsınız.
Bu deneyim, ay başınızın yaklaştığı yahut hamile olduğunuz anlamına gelebilir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (6)

Baş Ağrısı

Hamileliliğin ilk dönemlerinde, hormonların yol aştığı düşünülen, baş ağrısı nöbetleriyle karşılaşabilirsiniz.

En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir? | 2

Sırt Ağrıları

Sırt ağrıları yaşıyor musunuz? Şimdiye kadar sırt ağrısı nedir bilmeyen siz de ani sırt ağrıları başladıysa gebe olabilirsiniz!

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (10)

Vajinal Lekelenmeler

Hafif vajinal kanama rahim astarı içine döllenmiş yumurtanın implantasyonundan kaynaklanabilir. Birçok kadın bunu hayz kanı ile karıştırabilir fakat bu lekelenme gebelik göstergelerinden biridir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (9)


Ani ruh hali değişiklikleri

Hamilelikle birlikte hormonlarda büyük değişim yaşanır ve bu durum ruh halinize de yansır, kızılmayacak şeye sinirlenebilir, küçük bir şeyden mutlu olabilirsiniz.
Bulantı ve kusma gebeliğin ilk aylarında sıkça görülen bir haldir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (11)

Sık idrara çıkma

Normalden daha fazla idrara çıkmanın da hamileliğin bir işareti olabileceğini unutmayın.Sık idrara çıkma böbrekler tarafından işlenen ve mesanede biten kan ve diğer vücut sıvılarında artış nedeniyle meydana gelir.Hamilelikte ay geçtikçe bu sorunu daha sık yaşayabilirsiniz.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (8)

Adet Görmeme

Düzenli adet gören biriyseniz ne zaman hayz olacağınızı aşağı yukarı tahmin edersiniz o ayki adetiniz geciktiyse, gebe kalmış olabilirsiniz, istisnai olarak, hamileyken de gebelik yaşayabilirsiniz.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (12)

Aşerme

Normal yemek yemeye devam ettiğiniz halde durup dururken canınınız bazı gıdaları mı çekiyor? Aşerme de gebelik belirtileri arasında yer alır.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (13)

Kokuya karşı normalden daha fazla duyarlılık başladıysa, herhangi bir koku sizi hemen rahatsız ediyorsa, bu durum da artan östrojenden dolayı oluşan, erken gebelik belirtilerindendir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (14)

Vücut ısısında meydana gelen artış da hamileliğin belirtilerindendir.



Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Kendisinde herhangi bir hamilelik belirtisi olan kişiler istediği zaman hamilelik testi yapabilir. Evde test yapmak isteyen kişiler eczaneden hamilelik testi alabilir ve idrar yoluyla testini yapabilir. Fakat bu testin tam olarak güvenilir olabilmesi için 1 hafta sonra yeniden tekrarlanması gereklidir. Dilerseniz bir önceki konumuz Eczaneye Gitmeden Hamilelik Testi için bakabilirsiniz.

Daha net bir sonuç alabilmek için ise hastaneye başvurulmalıdır. Hastanede yapılacak olan kan testi daha hızlı ve daha net bir sonuç vermektedir.

Bu gibi belirtiler yaşıyorsanız, gebelik testi ile hamile olup olmadığınızı kesin olarak öğrenebilirsiniz. Dilerseniz bir önceki konumuz Evde Karbonatla Hamilelik Testi göz atabilirsiniz.

İlgili Konular