Çocuklarınızın ilerleyen dönemlerde kendi başına hayatına devam edeceği gerçeğini birçok aile unutur ve onlar için herşeyi hemen sağlar. Çocuk büyütürken yapılmaması gerekenler nelerdir? Özgüvenli bir çocuk yetiştirebilmek için nasıl davranmanız gerekir?

Çocukların karakter gelişiminde aileler doğrudan etkilidir. Özgüvenli çocuk yetiştirebilmek için her ailenin bilmesi gerekenleri sıraladık.

cocuk_yetistirme.jpg


Çocuk Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kendisini İfade Etmesine İzin Verin


Çocuğunuz adına konuşmayın. İnsanların onlara yönettiği sorulara kendisinin cevap vermesi için fırsat tanıyın.

Yakın Arkadaşı Olmayın

Küçük ya da ergenlik döneminizdeki çocuklarınız ile yakın arkadaş olmaya çalışmayın. Size hayatındaki gelişmeleri anlatmak için fırsat tanıyın ancak onun arkadaşı değil ebeveyni olduğunuzu unutmayın.

Zorlamayın

Çocuğunuza istemediği bir yemeği zorla yedirmeye çalışmayın. Örneğin brokoli yemek istemeyen çocuğu zorlamak yerine nedenini yemesi gerektiğini anlatın.

Her İşini Siz Yapmayın

Küçük çocuklar yaş grubuna uygun olan kişisel işlerini yapabilirler. Üzerini her defasında siz giydirmeyin ya da giysilerini kirli sepetine atmayı öğretin.

Kendisi Olabilmesine İzin Verin


Çocuğunuzun dinlemesini istediğiniz müzikler konusunda onu zorlamayın. Ya da okumasını istediğiniz kitabı sadece siz istediğiniz için okuması konusunda ısrar etmeyin. Bu çocuğun bireysel kararlar almasını zorlaştıracaktır.

Eşyalarını Karıştırmayın

Çocuğunuzun eşyalarını karıştırmak size karşı güven sorunu olmasına neden olur. Çanta ya da dolabını ona sormadan kesinlikle açmayın. Bu sizden sır saklamasına yol açabilir.

Hobilerini Seçebilir


Çocuğunuzun farklı bir karekteri ve ilgi alanları olduğunu kabul edin. Siz istediğiniz için basketbol oynamak zorunda olmamalıdır. Onu bunun için zorlamayın.