Çocuklar ortalama olarak 2,5 yaşında gece uykusunda rahatsız olup kendi tuvaleti yapmak için uyanır. Bu durum bazı çocuklarda ise ergenlik dönemine kadar gece altına kaçırma olarak devam edebilir. Çocukların gece işemelerinin nedenleri arasında birçok neden sayılabilir.

Gece işemelerindeki fiziksel nedenlerin en önemlileri aile geçmişinde daha önce bu sorunun yaşanmış olması, idrar torbasındaki istemsiz kasılmalar, idrar torbasında rahatsızlık olması sayılabilir.

Psikolojik nedenleri ise aile içerisinde çocuğa davranış biçimi, anne baba arasındaki huzursuzluk, çocukluk dönemi depresyonu, korku, kabus görmek en önemli nedenlerdir. Gece işemesi olan çocuğa sinirlenmeyin.

Gece İşemesinin Önüne Geçebilmek İçin

Çocuğunuzun gece işemesi sorununa çözüm bulabilmek için uygulayabileceğiniz adımlar vardır.

Uyumadan önce çocuğunuza mutlaka tuvaletini yaptırın. Sonrasında yatağına yatırın.

Çocuğu uykudayken tekrar tuvalete götürmeyi unutmamanız için alarm kurabilirsiniz.

Çocuğun kreş ya da okul gibi sizin yanınızda olmadığınız ortamlarda tuvalete gittiğini öğrenmeniz gerekir. Tüm gün boyunca biriken idrar akşam uykuda rahatsız edici olabilir.

İlaç tedavilerinden yardım alabilirsiniz. Bu ilaçların içerisinde bulunan Desmopressin maddesi mesanenin rahatlamasını sağlar ve çocuk gündüz tuvalete çıkabilir. İdrar kesesi rahatlamış olur.