İstem dışı, yinelenen, belirli maç doğrultusunda gerçekleşmeyen reflekslere tik denir. Burun çekme, göz kırpma, aynı kelimeyi tekrarlama, ani bir durum karşısında küfür etme en sık rastlanan tiklerdir. Bu davranışlar sırasında ses çıkarmada gerçekleşebilir. Bu davranışların tik sayılabilmesi için çocuğun istem dışı yapıyor olması gerekir.

Çocuklarda tik 7- 12 yaş grubunda daha fazla görülür. Çocuk bu durumdan rahatsız olur ve sosyalleşmek istemez. Tikler kalıcı ya da geçici olabilir. Kalıcı tik tanımının yapılması için en az 1 yıllık sürede aynı davranışın tekrarlanıyor olması gerekir.

Çocuğunuzda tik olduğunu fark ettiyseniz davranışlarınız her zaman olduğunda daha önemli bir hale gelecektir. Çocuğa bu davranışı bırakması konusunda baskı yapmayın. Nedenlerin ne olabileceği konusunda çocuğu gözlemleyin. Kaygılarını anlamaya çalışın. Sorunun temelini bulmak sorunun atlatılma sürecinde size yardımcı olacaktır.

Tik nedenini bulamadıysanız ve devamlılık gösteriyorsa pedagog ile görüşmeniz çocuğun ilerleyen zamanlardaki psikolojisi açısından en doğru tercih olacaktır.