Koronavirüs (COVID-19), yeni bir koronavirüs şiddetli akut solunum sendromu (SARS-CoV-2) türünün neden olduğu bir hastalıktır. Sürekli öksürüğe, ateşe, koku veya tat alma duyusunda kayıp/değişime neden olabilir.

Koronavirüs, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, yaşlılarda, diyabet, kanser, kronik akciğer hastalığı ve kardiyovasküler hastalık gibi uzun süreli rahatsızlıkları olan kişilerde daha şiddetli semptomlara neden olabilir.

Bu hastalıkla mücadele etmek ve semptomları yönetmeye yardımcı olmak için uygun beslenme ve hidrasyon önemlidir. Dengeli bir diyet, bağışıklık sisteminin işlevini optimize edebilir, metabolizmayı iyileştirebilir ve COVID-19 ile ilişkili kronik semptomların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Vücuda gerekli vitamin, mineral, protein ve antioksidanları sağlamak için taze ve işlenmemiş gıdalardan oluşan bir diyetin günlük olarak takip edilmesi önerilir. Doğru bir diyet, vücudun virüsü yenmek için uygun bir durumda olmasını sağlayacaktır!

Günlük rutininizde iyi bir iyileşmeye yardımcı olabilecek birkaç değişiklik şunları içerir:

Protein açısından zengin diyet​


Kas kaybını önlemek ve metabolik fonksiyonları sürdürmek için yeterli protein alımı gereklidir. Kas kaybı, zayıflığa, yorgunluğa ve günlük aktiviteleri gerçekleştirememeye neden olabilir. Protein eksikliği ayrıca bozulmuş bağışıklık sistemi işleviyle bağlantılıdır ve semptomları kötüleştirebilir ve iyileşme süresinin uzamasına neden olabilir.

Her öğüne protein açısından zengin yiyeceklerden bir porsiyon eklemeye çalışın. Vejetaryenler günde 2-3 porsiyon bakliyat, soya, süt ve süt ürünleri ve kuruyemişler içerebilir. Vejetaryen olmayanlar ise diyetlerine yumurta, tavuk ve balık gibi yağsız etlerle birlikte dahil edebilirler.

Sağlıklı yağlar​


Aşırı yağ alımını azaltın ve yiyecekleri kızartmak yerine buharda, ızgarada veya sote gibi daha az yağ gerektiren veya hiç yağ içermeyen pişirme yöntemlerini tercih edin. Balık ve fındık gibi sağlıklı doymamış yağ kaynakları içeren yiyecekleri seçin. Yemeklerinize trans yağları mümkün olduğunca dahil etmeyin.

Bol meyve ve sebze​


Renkli meyve ve sebzelerde bulunan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar hızlı bir iyileşmeyi kolaylaştırır. Günlük yemek planına en az 5-6 porsiyon meyve ve sebze eklemeye çalışın. Milkshake'lerinize veya smoothie'lerinize meyve ekleyebilir, mevsim sebzelerini pişmiş, sote, buğulama, haşlama gibi şekillerde tüketebilirsiniz.

Probiyotikler​


Son araştırmalar, probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Probiyotiklerde bulunan sağlıklı bakteriler, bağırsak ve bağırsak yolunun hastalığa neden olan mikroplarla savaşmasına yardımcı olur. Yoğurt, kefir ve turşu probiyotiklerle yüklüdür.

Probiyotikler, vücudunuzun iyi bakterilerini dengelemede önemli bir rol oynayan ve bağırsakta depolanan iyi bakterilerin büyümesini destekler. Bu sağlıklı bakteriler sindiriminizi, bağışıklığınızı ve metabolizmanızı dengelemeye yardımcı olur.

C vitamini​

C vitamini, antikor oluşumunu uyararak ve bağışıklığı güçlendirerek sizi enfeksiyondan korur. Bir antioksidan olarak, C vitamini vücutta bulunan serbest radikallerle savaşır. Portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller veya biber, çilek, domates, brokoli ve kivi gibi diyetinize daha fazla C vitamini ekleyin.

Çinko açısından zengin besinler

Yeterli çinko, bağışıklık sisteminin gelişimi ve işlevi için çok önemlidir ve yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir. Çinko yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt, tam tahıllı ürünler, fasulye, kabak çekirdeği ve fındıkta bulunur.

Selenyum​


Yumurta, hücre sağlığında kilit rol oynayan güçlü bir antioksidan olan selenyum içerir. Diğer kaynaklar arasında deniz ürünleri, kabak çekirdeği, tahıllar ve süt ürünleri bulunur.