Hamile olduğunu duyduğunda sevinen anne adaylarının korkulu rüyası dış gebelik neden olur? Belirtileri nelerdir? Dış gebelik nedir? hakkında önemli bilgileri sıraladık.

Dış gebelik ilk dönemde fark edilmediğinde anne adayının hayati risk taşıyan bir durumdur. Bu gebeliğin ilk doktor kontrolünde fark edilip sonlandırılması gerekir. İşte dış gebeliğin nedenleri ve belirtileri.

Dış Gebelik Nedir?

Döllenmiş yumurtanın anne rahmi dışında fallop tüplerinde tutunması anlamına gelir. Bu durumda anne adayına erken müdahale edilmesi gerekir. Cerrahi işlem ile gebelik sonlandırılmadığında fetüs sağlıklı gelişimini tamamlayamaz ve düşük gerçekleşir. Dış gebeliğe zamanında müdahale uygulanmadığında anne adayının yumurtalık tüpü alınması gerekebilir.

dis_gebelik_nasil_olur.jpg


Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?


İlk dönemde normal gebelik belirtilerinin hepsi yaşanır. Adet olmama, kan tahlillerinde gebelik sonucu alınması gibi belirtiler verir. İlerleyen dönemlerde karnın alt bölgesinde hissedilen ağrı, bel ağrısı ve omuz ağrısı oluşur. Tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir. Dış gebelik iç kanamaya neden olabilir.

Dış Gebelik Neden Olur?


Anne adayının daha öncesinde geçirdiği enfeksiyonlar dış gebeliğe neden olabilir. Tahribata uğramış dokular dış gebeliğe zemin hazırlar.

Yumurtalık tüplerinin kısmi olarak tıkanması da dış gebeliğin en önemli nedenleri arasında yer alır.

Yumurtalıklardaki farklı sağlık sorunlarından kaynaklanan yapışkanlık döllenmiş yumurtanın rahimde tutunmasını engelleyebilir.

Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral kullanımında dış gebelik üzerinde etkili olduğu düşünülüyor.

Önceki hamileliklerinde dış gebelik geçiren bir kadının tekrar dış gebelik yaşama ihtimali normal gebeliklerden daha yüksektir.

Dış gebelik geçirmiş olan anne adayının yeni gebeliğin ilk evrelerinde mutlaka doktor kontrolüne gitmesi gerekir.