Normal doğum sancılarını anlamak ebeveynlerin doğru zamanda hastaneye gitmeleri için doğumun başlayacağı sinyalinin anlaşılabilmesi ile eş anlamlı kabul edilir. Özellikle ilk doğumunu yapacak anne adaylarının en tedirgin olduğu konuların başında gelen doğum zamanının doğru anlaşılabilmesi normal doğum sancılarının verdiği mesaj anlaşıldığında endişelenmeye mahal vermeyecektir.

Doğum Sancısı Belirtileri Nelerdir?
Doğum sancısı olarak bilinen rahim kasılmaları, iki tip doğum sancısı bulunması nedeniyle anne adayları tarafından karıştırılabilmektedir. Doğum sancısı nasıl başlar belirtileri sorusunun yanıt bulabilmesi için bu iki doğum sancısı incelenmelidir:

  • Yalancı Doğum Sancısı: Doğuma az kaldığını gösteren fakat gerçek doğum sancısı olmayan yalancı doğum sancısını normal doğum sancısı ile ayırt etmek zorlaşabilir. Gebelik sonunda gerçekleşen yalancı doğum sancısı bebeğin başının anne adayı pelvis kemiğine dayanmasından kaynaklanmaktadır.
  • Normal Doğum Sancısı: Karnın alt bölgelerinden kasıklara yayılan ve ani saplanma şeklinde gözlemlenen normal doğum sancısı ise bebeğin doğum kanalında ilerlemesinden kaynaklanmaktadır. Sancıların sıklaşması ile birlikte suyun gelmesi ve hafif kanama gözlenmesi normal doğum sancısının ayırt edici özelliğidir.
Doğum İçin Ne Zaman Hastaneye Gidilmelidir?
Normal doğum sancıları hastaneye gitme vaktinin geldiğini haber verir. Gebeliğin son döneminde görülen ve doğum sancısı şiddeti neye benzer sorusuna yanıt bulunarak seçilmeye çalışılan normal doğum sancılarını şiddetinden anlamak doğru değildir. Her kadının farklı karakteristik yapıya sahip olması, doğum sancısının şiddetini de etkilemektedir. Normal doğum sancısı;

  • Hafif olarak başlayarak şiddetlenir.
  • Gebeliğin 35. Haftası ile birlikte hissedilebilir.
  • Karınla birlikte bel, kasık ve sırta vurur.
  • Başlangıçta 2 – 3 saatte bir gelen normal doğum sancısı, doğum yaklaşması ile birlikte 10 – 15 dakika sıklığında gözlenerek doğum sancısı kaç dakikada bir gelir sorusu ile ayırt edilebilir.
  • Nişan adı verilen kanama ve suyun gelmesi ile birlikte doğum sancısı, doğumun başladığının belirtileridir.
Yalancı kasılma ve gerçek doğum sancısı arasındaki fark Tıklayın !

Normal Doğum Mu, Sezaryen Mi? Tıklayın !

Normal Doğum Mu, Suda Doğum Mu? Tıklayın !


Baba doğumda bulunmalı mı? Tıklayın !