Zayıflamak, kilo almak ve kas yapmak için gittiğiniz spor salonlarında fazla egzersiz yapmanın zararları nelerdir? Nasıl yan etkileri olur? Kendinizi yorgun hissetmenize nede olabilecek sporda nelere dikkat etmeniz gerekir?

Fazla Egzersiz Yapmanın Zararları Nelerdir?

Spor salonları şehir hayatında egzersiz için en uygun alanlardır. Soğuk ya da uygun olmayan hava şartlarında dışarda egzersiz yapma imkanı bulamayanların tercih ettiği spor salonlarında yetersiz oksijen ve ağır egzersizler vücudunuzun daha kolay yorulmasına neden olabilir.

kas_seyirmesi.jpg


Kas Seğirmesi

Spazmlar veya kas fasikülasyonları yorgunluk ve elektrolit dengesizliğinden kaynaklanır. Egzersizlerden önce ve sonra yeterli su içmeye özen gösterin.

burun_tikanikligi.jpg


Burun Tıkanıklığı

Spor yapmak sinüslerde damarlarda genişlemeye neden olur. Rinit ve basit alerji gibi sağlık sorunları oluşabilir. Klimalı spor salonlarında egzersiz yapmaya özen gösterin. Yeterli hava dolaşımın olması sağlıklı sporun ilk adımı olacaktır.

kasinti.jpg


Kaşıntı


Spor sonrasında terlemek kaşıntıya neden olabilir. Bunun için ağır egzersizler sonrasında duş almayı deneyebilirsiniz. Artan kan dolaşımı da ciltte kaşıntılara yol açabilir.

tuvalete_gitme_istegi.jpg


Tuvalete Gitme İsteği

Spora başladıktan sonra artan dışkılama isteğinin en önemli nedeni metabolizmanın hızlanmasıdır. Sindirim sisteminde bulunan kaslar aktif hale gelir.

karin_bolgesinde_sogukluk.jpg


Karın Bölgesinde Soğukluk


Egzersiz sırasında kaslarda iç organlardan daha fazla kan bulunur. Bu nedenle ciltte soğuma hissi oluşabilir ve bu normal bir durumdur.

mide_bulantisi.jpg


Mide Bulantısı

İç organların sarsılması ve midede artan kan akışı ile mide bulantısı oluşabilir. Spor öncesi tükettiğiniz besinlere özen gösterin. Spor yaptığınız günlerde lifli besin tüketmeyin.

bas_donmesi.jpg


Baş Dönmesi


Artan kan akışına uyum sağlamaya çalışan vücut dengeyi sağlamaya çalışır. Kendinizi rahat hissedebilmek için başınız döndüğünde spora devam etmeyin ve bir süre dinlenin.

ayak_parmaklari_kizariklik.jpg


Ayak Parmaklarında Kızarıklık

Ayak baş parmaklarında ya da küçük parmaklarda kızarıklık ve şişme oluşuyorsa ayakkabınızın spor için uygun olmadığı anlamına gelebilir. Yaptığınız egzersizlere uygun ayakkabıları seçin. Spor öncesi ve sonrasında ayaklarınızı hareket ettirin.

morluklar.jpg


Morluklar

Spor döneminde beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Çarpma ya da darbe sonucu oluşan morluklar normaldir. Cildiniz hasara uğramadan oluşan morluklar ise dengesiz beslendiğiniz işaret ediyor olabilir.

yan_agrilari.jpg


Yan Ağrıları

Isınmadan egzersiz yapmanın yan etkisi olarak tanımlanabilir. Karaciğer ve dalakta aniden kan birikimi olur ve şişme hissi yaratır. Ağrılı bölgeyi hafifçe bastırabilirsiniz.

koyu_renkli_idrar.jpg


Koyu Renkli İdrar

Kas hücrelerinin tahribata uğradığının işareti olabilir. Uzun süre devam etmesi durumunda doktora danışmanız gerekir.

kas_agrilari.jpg


Kas Ağrıları

Yanlış egzersiz programları ve yetersiz beslenmenin en yaygın belirtileri arasında yer alır. Vücudunuza uygun bir spor programı tercih edebilirsiniz. Devam eden ağrılar için uygun masaj tekniklerini deneyebilirsiniz.