Zayıflamak ve yağ yakmak için düşük kalorili beslenmemiz gerektiğini biliyoruz. Hızlı zayıflamak için günlük kaç kalori almalıyım? diye merak ediyorsanız mutlaka bilmeniz gerekenler var.

Sağlıklı zayıflamak için düşük kalori içeren beslenme programlarının kadın, erkek ve çocuk olarak değişkenlik gösterdiğini biliyor musunuz? İşte günlük beslenmede olması gereken kalori ne kadardır?

Kalori Nedir? Kilo Üzerinde Nasıl Etkisi Vardır?

Kalori, enerjinin bir ölçümüdür. Sağlıklı kiloda kalabilmek için tükettiğiniz besinler ve harcadığınız enerji arasında denge olması gerekir. Bu şekilde kilo değişikliği yaşanmaz. Yüksek kalori ve az hareketli yaşamda ise sonucunda vücutta yağ birikmesi oluşur. Kilo verebilmek için günlük beslenmenizdeki fazla kalorileri çıkarmanız gerekir. Bu şekilde gereksiz kalori almaz ve kısa süre içinde biriken yağlardan kurtulabilirsiniz.

Dengeli Kalori Alımı Neden Önemli?

Yüksek kalori içeren besinler obeziteye neden olur. Dünyadaki ölümlerin en önemli nedenleri arasında gösterilen obezite her geçen gün yaygın bir hale geliyor. Dünya nüfusunun yüksek bir kesiminde obezite görülüyor. Bu durum kronik hastalıkların ortaya çıkmasını hızlandırıyor.

Kalp hastalığı,

Yüksek tansiyon,

Diyabet,

Uyku apnesi,

Safra kesesi rahatsızlığı gibi hastalıkların en önemli nedenin fazla kilo ve hareketsiz yaşam olduğu söyleniyor.

Günlük beslenmenizdeki küçük kalori artışlarının aylara ve yıllara bölündüğünde önemli kilo artışına neden olabileceğini unutmamanız gerekiyor.

Günde Kaç Kalori Tüketmeliyim?

Her gün almanız gereken kalori sayısı bir takım faktörlere bağlıdır. Bu cinsiyetiniz, yaşınız, boyunuz ve yaşam biçiminize göre belirlenir. Günlük ortama 2000 kalori almanın yeterli olduğu düşünülür ancak bu kişilere göre değişkenli gösterir. Zayıflamak için ise günlük beslenmenizde 500 kalori çıkarmanız gerekir.

19-51 yaşlarındaki kadınların - 1800-2400 kalori

19-51 yaşlarındaki erkeklerin - 2200-3000 kalori

2-18 yaş arası çocuklar ve ergenlerin - 1000-3200 kalori alması normal kabul edilir.

Vücudunuzun gün içinde ne kalori alması gerektiğini kalori sayacı ile hesaplayabilirsiniz.

gunde_ne_kadar_kalori_almaliyim.jpg


Zayıflamak İçin Ne Kadar Kalori Alınması Gerekir?


Kilo vermek için çok düşük kalorili beslenme yağ yerine kas kaybına neden olur ve normal beslenme düzenine geçtiğinizde tekrar kilo alabilirsiniz. Bunun için günde 1500 kalori alınması yeterli görülür. Hareketsiz yaşamı olan kişilerde ise 1150 kalori normal kabul edilir.

Kolay kilo verebilmek için besinleri nasıl ve ne zaman tükettiğiniz önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı belirleyerek kilo vermeye başladığınızda kalıcı kilo vermeyi başarabilirsiniz. Seçtiğiniz besinlerin düşük kalorili ve yüksek besleyicilik değerleri içermesine dikkat etmelisiniz.

Beslenme düzeninizde yağ, protein, karbonhidrat ve vitaminler açısından zengin besinlere yer vermelisiniz.

Kolay Kilo Vermek İçin Öneriler

Protein Tüketimini Arttırın


Yapılan araştırmalar protein içeren besinlerin kilo vermeyi hızlandırdığı söylüyor. Düzenli protein aldığınızda yağ yakımı artar ve metabolizma daha hızlı çalışmaya başlar.

Düzenli protein tüketen kişilerin günde 400 kalori daha az aldığı görülüyor.

Gün içinde yeterli protein alınması akşam saatlerinde oluşan aç krizlerini engelliyor. Bu durum diyet motivasyonun artmasında etkilidir.

gunluk_kalori_cetveli.jpg


Karbonhidrat Alımını Azaltın


Karbonhidratlar zayıflamanın önündeki en büyük etkenlerden biridir. Bilimsel araştırmalar karbonhidrat alımını sınırlandırmanın zayıflama hızınızı 3 katına çıkardığını doğruluyor.

Şekersiz İçecekleri Tüketin


Bilinçsiz kalori alımı olarak tanımlanan şekerli içecekleri hayatınızdan tamamen çıkarın. Mutlaka tercih ediyorsanız şekersiz olanları tüketin. Kahve ve çayınıza şeker eklemeyin.

Su İçin


Günde 2 lt su tüketerek ortalama 100 kalori yakabileceğinizi biliyor musunuz? Su tüketimi kilo vermeyi destekler, organların sağlıklı çalışmasını sağlar ve kan akışının sağlıklı olması için zemin hazırlar.

Yemekten önce bir bardak su içtiğinizde sofrada daha fazla yemenin önüne geçebilirsiniz.

kalori_yakma.jpg


Ağırlık Çalışın

Kilo verme döneminde yapılması gereken düzenli egzersizlerden biri de ağırlık çalışmaktır. Vücutta kilo verme sürecinde yağ dokusu ve kas dokusunda kayıplar oluşur. Vücudun sarkmasını engellemek ve kas kütlesini koruyabilmek için düzenli ağırlık egzersizleri yapılması gerekir. Ağırlık egzersizleri aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olacaktır.

Kilo vermenin yanı sıra düzenli egzersiz yapmak mutluluk hormonlarında artış sağlar ve gece daha rahat uyumanıza yardımcı olur.

kaynak: https://www.healthambition.com/many-calories-eat-daily-lose-weight/
  • Beğen
Reactions: damlaylmn