Obezitenin 9 Sağlık Riski

Obezite, kişinin vücudunda orantısız bir yağ birikiminden muzdarip olduğu bir durumdur. Gerekli vücut kitle endeksi (BMI)'nin üzerindeki bireyler, aşağıdakiler gibi sağlıkla ilgili birden fazla soruna eğilimlidir:
obezite_saglik_riskleri.jpg

1. Kardiyovasküler Hastalıklar:​


Oksijenin taşınmasından sorumlu arterlerde yağ birikmesi, kardiyomiyopati, pulmoner hipertansiyon, sol ventrikül hipertrofisi dahil olmak üzere birçok kardiyovasküler hastalığa neden olabilir. Ayrıca atardamarlardaki kan pıhtılaşması, yaşamı tehdit eden felce neden olabilir.

2. Hirsutizm:​


Hormonal dengesizlik bireyin görünümünü etkileyebilir. İrrasyonel kilo alımı, kadınlarda testosteron seviyelerini etkileyebilir. Testosteron seviyelerindeki artışla birlikte, kadınlar yüzlerinde, çenelerinde ve kadınların genellikle kıllarının olmadığı diğer vücut bölgelerinde anormal kıllanma fark edebilirler.

3. Endokrin/Metabolik Bozukluk:​


Tip 2 diyabet obezite ile ilişkilidir. Fazla kilolu insanlar, diğer organların işleyişini etkileyen prediyabet ve şeker hastalığından muzdarip olma riski daha yüksektir.

4. Kanser:​


Gerekli vücut kitle indeksi'nin üzerindeki kadın ve erkekler, belirli kanser türlerini geliştirme riski daha yüksektir. Kırk yaşın üzerindeki fazla kilolu kadınların menopoz sonrası meme ve prostat yumurtalık kanserinden muzdarip olma şansı daha yüksektir. Ek olarak, erkeklerde özofagus adenokarsinomu ve böbrek kanseri gelişebilir. Vücut ağırlığını korumak hayati önem taşır, aksi takdirde komplikasyonlar yaşamı tehdit edebilir.


5. Psikolojik Bozukluklar:​


Ergenler, stresli olabilecek bir sosyal yaşam sürdürmek zorundadırlar. Kızların fiziksel görünümleri nedeniyle zorbalığa uğrama olasılığı daha yüksektir. Akran baskısı ve çevrelerindeki insanlardan beklentiler kaygıya neden olabilir.

Ayrıca, aşırı kilolu insanlar, görünüşlerinden memnun olmadıkları vücut dismorfisinden muzdarip olabilirler. Fiziksel, zihinsel, sosyal ve akademik yaşamlarını etkileyebilir.

6. Safra Taşları:​


Safra kesesinin görevi safrayı depolamak ve ince bağırsaklardan geçmesine yardımcı olmaktır. Vücutta uygun olmayan yağ birikimi nedeniyle safra kesesinin işleyişi bozulur.

Fazla kilolu bireylerin diğerlerine kıyasla daha yüksek kolesterole sahip olma olasılığı daha yüksektir. Safra kesesinin çalışması engellenir ve safra taşı oluşumuna yol açar. Daha büyük safra taşları rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Safra taşlarının çıkarılması ancak ciddi vakalarda cerrahi bir işlemle mümkün olabilir.

7. Gebe Kalmada Sorun:​


Obezite, kadın ve erkeklerde hormonal dengesizlik, polikistik over sendromu , hipogonadotropik hipogonadizm, libido azalması ve cinsel işlev bozukluğunun bir nedeni olabilir. Çiftin hamile kalması zor olabilir; eğer biri obezitenin neden olduğu komplikasyonlardan muzdaripse.

8. Uyku Apnesi:​


Kişilerin uyurken nefesinin durmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Fazla kilolu kişilerin boyunlarının yakınında hava yolunu etkileyen yağ birikir. Hava yolunun daralması nedeniyle, uyku apnesinden muzdarip olmaya daha yatkındırlar.

9. Kas-İskelet Bozuklukları:​


Kemiklerinizi sağlıklı tutmak, osteoartrit ve diğer hastalıkların olasılığını en aza indirmek için çok önemlidir. Ekstra ağırlık kemiklere baskı yapar; bu nedenle, bireyin kırık geçirme olasılığı daha yüksektir. Obezite ile ilişkili diğer kas-iskelet sistemi bozuklukları Blount hastalığı, plantar fasiit, Legg-Calvé-Perthes hastalığı ve kronik lumbagodur.

İnsanlar genel sağlıklarına öncelik vermelidir. Obezite, yetişkinlerde ve çocuklarda bir dizi komplikasyon ve hastalık geliştirme riskini artıran ciddi bir sağlık durumudur. Hafife alınmamalı ve komplikasyonları önlemek için sağlıklı bir kiloyu korumak için fiziksel aktivite ve iyi beslenme alışkanlıklarına girmelisiniz.