Bit saçlarda yaşayan bir parazittir. Ciltte kaşıntılara neden olarak deride tahrişe neden olabilir. Bulaşıcı hastalıkların geçmesini kolaylaştırır. Ortak eşya kullanımı ile geçebilir. Oyun oynayan çocukların teması, kumaş elbiseler ile geçebilir. Küçük çocukların bitten bilinçli olarak korunması zordur. Ailelerin bu duruma karşı önlem alması ve çocuğun saçlarını sık sık kontrol etmesi gerekir.

Bit Nasıl Anlaşılır?

Sürekli başını kaşımak, saç tellerinde minik beyazlıklar görmek (bit yumurtası) çocuğunuzda bit olabileceğinin belirtisi olabilir. Bu belirtiler varsa çocuğunuzun saçını kontrol edin.

Bitten Kurtulmak İçin Doğal Yöntemler

Bitlerden kurtulmak için ilaç tedavisi uygulamak yerine doğal yöntemler ile bitten arındırabilirsiniz. Çocuğun saçının tamamını zeytinyağı ya da mayonez sürün. Bir gece boyunca bekletin. Bone kullanabilirsiniz. Sonrasın ince bir tarak ile yavaş yavaş tarayın. Saçı bitten arındırmak için satılan taraklardan kullanabilirsiniz.

Bit Şampuanları Nasıl Kullanılmalıdır?

Eczanelerde özel olarak üretilen bit şampuanları ile saçı temizlemek en etkili yollardan biri olacaktır. Tek şampuanlama işe yaramayabilir. Çatlamamış olan yumurtalara karşı ikinci şampuanlamayı yapmalısınız. Çocukların yakalarına takılan özel ilaçlı ürünler ise alerjen cilde sahip çocuklar için tehlikeli olabilir. Dikkatli kullanmanız gerekir.

Eşyaları Bitten Arındırın

Bit bulaşmış olan çocuğun tüm eşyalarını yıkayın. Okul çantası, kalemlik gibi malzemeleri de mutlaka yıkayın ya da sirkeli su ile temizleyin. İyi bir havalandırma ile sirkenin kokusundan arındırmış olursunuz. Saç tokası, yastık kılıfı, şapka gibi eşyaları yüksek ısıda yıkayabilirsiniz. Bit bulaşmasına karşı çocuğun saçlarını haftalık olarak kontrol edin.