Normal doğum zamanının dışındaki doğumlar ve bebekler için kullanılan postterm doğum nedir? Postmatüre bebek nedir? Halk arasında gün aşımı doğum olarak bilinen ve riskli olan bu doğum türünü araştırdık.

Normal gebelik sürecinin 39 ile 40'ıncı haftalar arasında sonlanması ve doğumun gerçekleşmesi gerekir. Doğumun 42. haftaya kadar uzaması durumunda ise potterm doğum söz konusudur. Farklı nedenler ile normal sürenin öncesinde doğan bebeklere prematüre bebek, sonrasında doğan bebeklere ise postmatüre bebek denir.

Postterm doğumun nedenleri arasında tiroid bozuklukları, plasenta bozuklukları, bebekte gelişim sorunları vardır. 35 yaş üstü gebeliklerde daha sık görülür. Postmatüre bebeklerde doğumdan sonra uzun saç ve tırnak, ince cilt yapısı ile buruşukluk, büyümüş gözler görülebilir. Bebeğin ilk dışkısını anne karnında yapmış olması plasentaya zarar vermiş olabilir.

Postmature_Bebek_Nedir.jpg


Postmatüre Bebeklerde

Mekanyum aspirasyonu,

Hipoglisemi,

Sinir sistemi hastalıkları,

Enfeksiyon,

Morarma,

İç organlarda kanama,

Malnütrisyon,

Kasılmalar gözlemlenebilir.

Postmatüre bebeklerde doğumun ilk günlerinde sağlık sorunlarına rastlanmadıysa sonrasında normal sürede doğan bebekler ile arasında fark olma ihtimali düşüktür. Postterm doğumların uzman kişilerce gerçekleştirilmesi gerekir.
  • Beğen
Reactions: Gerbera_35