Çocuklar için önemli riskler barındıran kawasaki sendromu ya da kawasaki hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Ailelerin bilmesi gereken çocuk hastalıklarından biri olan kawasaki sendromunu araştırdık.

Kawasaki Sendromu Nedir?

Kawasaki çocuk hastalığı gözde iltihaplanma, başve boğaz ağrısı, ağız içinde kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Vücuttaki atardamarlarda genişlemelere neden olan bir rahatsızlıktır. Damar çevresinin iltihaplanması olarak tanımlanır.

Kawasaki Hastalığı Neden Olur?

Kawasaki hastalığının birçok farklı oluşum nedeni düşünülüyor ancak hangi durumların bu iltihaplanmayı oluşturduğu kanıtlanmamıştır. Kawasaki hastalığının bağışıklık sistemini baskılayan bakteri ya da virüslerin neden olduğu düşünülüyor. Genetik faktörlerin bu rahatsızlık üzerinde etkili olabileceğine dair araştırmalar var.

Kawasaki_sendromu.jpg


Kawasaki Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Tehlikleli bir çocuk hastalığı olan kawasaki sendromu bulaşıcı değildir. Bir çocuktan diğer çocuğa geçmeyecektir. Aynı ailede diğer çocuklarda bulunması genetik yatkınlığın sonucudur. Bulaşıcılıktan kaynaklanmaz.

Kawasaki Hastalığının Belirtileri Nelerdir?


Çocukta son dönemlerde huzursuz ruh hali hakim olmaya başlar.

Nedeni açıklanamayan yüksek ateş ortaya çıkar.

El ve ayaklarda ödem benzeri şişmeler oluşur.

Dudak çatlaması ve ciltte kuruluk gözlenebilir.

Eklemlerde aşırı şişlik oluşabilir.

Dilde kırmızılaşma ve boğazda kızarıklık oluşur.

Çocukta deri döküntüleri görülebilir.

Kawasaki hastalığının birçok belirtisi diğer çocukluk dönemi hastalıkları ile karıştırılabilir. Bu belirtiler varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Kawasaki hastalığında birçok çocuk tedaviye yanıt verir. Kalp damar rahatsızlığı bulunan çocuklar için risk oluşur. Hastalıkta erken tanı önemlidir.