Yeni anneler bebeklerinin göbek bağına bakım yapma konusunda tedirgin olabilir. Peki yeni doğan bebeklerde göbek bağı bakımı nasıl yapılır? Bebeğin göbek bağının enfeksiyon oluşturmaması için doğru bakım nasıl olmalıdır?

Göbek bağı bebeğin derisinden ortalama 2 cm kadar dışarıdan kesilir ve bağlanır. Sağlıklı gelişim durumunda rengi sarıdan kahverengiye döner ve 2-3 hafta sonra kendiliğinden düşer. Göbek bağının bakımı zor değildir ancak antisepik özellikli ürünler ile yapılması enfeksiyon oluşmasını engelleyecektir.
gobek_bagi_bakimi.jpg

Bebeğinizin göbek bağının çabuk düşmesi ve sağlık açısından sorun oluşturmaması için giydirdiğiniz giysilere özen göstermeniz gerekir. Cildin hava almasını sağlayan ve göbek bağının kurumasını kolaylaştıran kumaştan yapılmış giysileri tercih etmeniz gerekir.

Göbek bağının kurumasını sağlamak için doktorunuzu önerdiği solüsyonların kullanımını ihmal etmeyin. Birçok anne bebeğin canının yanacağını düşündüğü için göbek bağının etrafını derinlemesine temizlemekten kaçınabilir. Bakımlarının günlük olmasına özen gösterin.

Bebeklerde göbek bağı düşmeden önce hafif kanamalar olabilir. Bu durum normal sayılır ancak günler süren kanama ve sızıntılar normal değildir. Doktora başvurulması gerekir.

Bebeğin ilk banyosunda göbek bağına zarar vermemek için sünger kullanabilirsiniz. Sünger banyoda doğrudan su kullanmak yerine bebeği süngerin içindeki suyla temizlemiş olursunuz. Böylece ıslanmayan göbek bağı daha çabuk kuruyabilir. Banyo sırasında göbek bağı ıslandıysa saç kurutma makinasının en düşük ısısında göbek bağını kurutabilirsiniz. Bu işlem sırasında bebeğin hassas cildine zarar vermemek için kısa süreli ve uzaktan ısı vermeniz gerekir.

Göbek bağının ortalama süreden önce ya da sonra düşmesi sağlık sorunlarına neden olabilir. Doğumdan 4-5 gün sonra düşen göbek bağı yerine kurumamış olan pembe renkli bir kitleye bırakabilir. Doğumdan bir ay sonra hala düşmemiş olan göbek bağı ise bazı anatomik rahatsızlıkların habercisi olabilir. Her iki durumda da doktorunuza başvurmanız gerekir.