10 yasinda oglum yalan sölüyor cok üzgünüm

Zara78

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
26 Ocak 2010
407
1
118
merhaba arkadaslar..düsüne düsüne cikar yol bulamadim en iyisi dedim buraya sizlere yazmak..oglum 10 yasinda yalan söüyor illaki söyedigi yalani beceremedigi icin dogru ortaya cikinca kendisininde yalan söyledigi ortaya cikiyor...cok üzülüyorum bu duruma..neden yalan söylüyosun dogruyu söyemiyosun dedigim zamanda korkuyorum kizarsiniz diye cevap veriyor..kizmak illaki her anne bana yapiyordur..ama siddet kesinlikleyok bizde..yalancinin evi yanlis kimse inanmamis hikayesini hepimiz biliyorsuzdur bu hikayeyi aciklayarak cok anlattim kimse inanmaz sana dogruyu bile söyesen dedim..haklisin anne birdaha yapmicam diyo sonra yine yapiyor..acaba bu yasta normalmi dicem normalde olamaz degilmi?? korkum suki ilerde inanin yasi büyüdügü zaman bana yalan söyleyip cikip gitmesi..acabalarla evde oturmak istemiyorum..sonuna kadar güvenmek istiyorum cocuguma..oofff üzgünüm yani arkadaslar yaaaa...

çocuğunuzda özgüven eksikliği var gaba....yaptığı şeylerle ilgili takdir görmüyorsa takdir görmek için herşeyi yapabiliyor moduna girmek istiyor olabilir....

Masal yada hikayeden ders çıkaracak yaşları geçtiğini düşünüyorum,bence omuzlarına biraz sorumluluk
yükleyin,büyüdüğünü ve ailesinin ona güvendiğini hissetsin,arkadaşımında dediği gibi özgüveninin gelişmesi lazım..

siz evde belki kızma olayımız yoktur diyorsunuz ama çocuğun durumu enazından onu yalana teşfik edecek

miktarda kızma olayı olduğunu gösteriyor...belkide içli bir çocuktur,en ufak kızmanızı büyük olay olarak görüyordur..

mesela onu basit bir olayla dürüst davranmasını sağlayın ve abartılı birşekilde sevinin..birkaç yerde anlatın..

dürüst davranmanın ne büyük bir anlamı olduğunu daha iyi kavrayacaktır..

benim kızımda yalana 5 yaş gibi başladı...sonra 1nci sınıfta öğretmeni bu kızın keyfi yalan söylüyor arkadaşları arasında ve öğretmenine ne söylese inanmıyordu her seferinde kendim gidip söylüyordum.....sonra bize dediki senin kızının davranış bozukluğu var dedi.bir piskoloğa götürün dedi...bizde tabi anne olarak çoçuğumuza konduramıyoruz...benim çoçuğum deli değil diye geçiştirdik....bu yalan söylemeleri hep devam etti...şu anda kocaman kız oldu evlilik çağına geldi.halen yalana devam konuşmasının %5 doğru.arkadaşlarını da kandırıyor.yalanıda beceremiyor ortaya çıkınca...işte sen kızarsın falan filan....bence sizde benim gibi geç kalmayın bir piskologa gösterin..bu bir hastalık gibi malesef bırakmıyorlar.ben halen çaresizsim...ilerde evlenince elin oğlu kabul edemez....

yazilariniz icin cok tsk ediyorum...sorumluluk yüklemek ve basardigi birseye gercekten abartili olarak sevinmeliyim..kizma olayina gelince illaki kiziliyo evde siddetli olmasada ama cocugum agir gelebiliyodur evet..kiyamam yaa..cok mutu oldum ya okudum yazinizida...saolun

benimde 9 yaşında bir oğlum var yalan bazen söylüyor hayal dünyaları çok geniş çizgi filmlerinde etkisiyle kendini çok güçlü ve kahraman gösteren abartmalar bu konuyla ilgili yalanlar söylüyor ama onun dışında yalanı kullanmaz
sizin oğlunuzda bu tarz yalanlar söylüyorsa çok normal endişelenmeyin

Söyle bir cocugun etrafindaki insanlari bir gözden gecirmenizi tavsiye ederim,cocuk yalani örnek aldigi kisilerden ögrenir,
zaten 6 yasina kadar cocugun yalan söylemesine yalan olarak degerlendirilmez hayali karisik birseyler anlatabilir,bu durumda cocuga gercek olan kisimlari tekrar bir gözden gecirelim diyerek düzenleme yapilabilir..

Gelelim 10 yas cocuga,10 yas cocugunda yalanin kaynagi korkudur,gerek evde yada okulda cezadan,bagrilmaktan yada dayaktan kurtulmak isteyen cocuk
sucunu inkar eder /hayali seyler uydurabilir.Bundan dolayi böyle cocuklar suclarini itiraf etseler bile itiraf ettikleri icin ayrica ödüllendirilmeleri gerekir.

Bu konuda su tavsiyeleri deniyebilirsiniz
öncelikle cocugun cevresindeki kisilerin dürüst olmalarina dikkat etmek bu baba dede ark. v.s olabilir
kendi hatalarinizi cocugunuzun yaninda itiraf edin cocugunuza böylelikle herkesin hata yapabilecegini ve yalana siginmadan dürüstce bunu itiraf etmenin kötü birsey olmadigini canli örnek olarak sergilemis olursunuz.
asla cocugunuzu korkutarak yalana sevk etmesin örnegin yüksek bir ses tonuyla
"nedir bu!" "sen yaptin dimi" gibi kelimeler sarf edip cocugunuzu yalana tesvik etmesin
cocugu yapamayacagi seyler icin zorlamayin,size yaranabilmek icin hayali seyler uydurmasin
cocugunuza ona güvendiginizi söyleyin bu onu dürüstlüge motive edecektir,özellikle annenin güvenini kaybetmemek icin cocuklar dürüst davranmaya calisirlar
Size yalan söylediginde ayibini örtmeye kalmayin,onun dogru söylemedigini anladiginizi belirtin ve" bana yanlizca dogru olani söylemeni istiyorum " ,
"bir dahaki sefere sana inanabilmem icin bana dogruyu söylemelisin" ,
"bende sana yanlizca dogruyu söyledigime göre birbirimize herzaman inanabiliriz" gibi cümlelerle yaklasirsaniz
cocugunuzun kendisine olan güvenini arttirirsiniz,böylelikle zamanla anlattigi seylerin icinden yalan olan kisimlari kendisi temizlemeye baslar.
Ayrica Anne Baba olarak cocugunuza vermis oldugunuz sözleri muhakkak gözden geciren,evvele dayali yerine getirilmemis bir söz varsa
"unutmusum simdi hatirladim söyle bir söz vermistim sana bunu yerine getirmeliyim" dediginizde cocugunuza dogru olmanin insanda güzel duygulara yol actigini hissettirirsiniz insallah

(cok konustum hakkinizi helal edin kolay gelsin insallah :) )

Söyle bir cocugun etrafindaki insanlari bir gözden gecirmenizi tavsiye ederim,cocuk yalani örnek aldigi kisilerden ögrenir,
zaten 6 yasina kadar cocugun yalan söylemesine yalan olarak degerlendirilmez hayali karisik birseyler anlatabilir,bu durumda cocuga gercek olan kisimlari tekrar bir gözden gecirelim diyerek düzenleme yapilabilir..

Gelelim 10 yas cocuga,10 yas cocugunda yalanin kaynagi korkudur,gerek evde yada okulda cezadan,bagrilmaktan yada dayaktan kurtulmak isteyen cocuk
sucunu inkar eder /hayali seyler uydurabilir.Bundan dolayi böyle cocuklar suclarini itiraf etseler bile itiraf ettikleri icin ayrica ödüllendirilmeleri gerekir.

Bu konuda su tavsiyeleri deniyebilirsiniz
öncelikle cocugun cevresindeki kisilerin dürüst olmalarina dikkat etmek bu baba dede ark. v.s olabilir
kendi hatalarinizi cocugunuzun yaninda itiraf edin cocugunuza böylelikle herkesin hata yapabilecegini ve yalana siginmadan dürüstce bunu itiraf etmenin kötü birsey olmadigini canli örnek olarak sergilemis olursunuz.
asla cocugunuzu korkutarak yalana sevk etmesin örnegin yüksek bir ses tonuyla
"nedir bu!" "sen yaptin dimi" gibi kelimeler sarf edip cocugunuzu yalana tesvik etmesin
cocugu yapamayacagi seyler icin zorlamayin,size yaranabilmek icin hayali seyler uydurmasin
cocugunuza ona güvendiginizi söyleyin bu onu dürüstlüge motive edecektir,özellikle annenin güvenini kaybetmemek icin cocuklar dürüst davranmaya calisirlar
Size yalan söylediginde ayibini örtmeye kalmayin,onun dogru söylemedigini anladiginizi belirtin ve" bana yanlizca dogru olani söylemeni istiyorum " ,
"bir dahaki sefere sana inanabilmem icin bana dogruyu söylemelisin" ,
"bende sana yanlizca dogruyu söyledigime göre birbirimize herzaman inanabiliriz" gibi cümlelerle yaklasirsaniz
cocugunuzun kendisine olan güvenini arttirirsiniz,böylelikle zamanla anlattigi seylerin icinden yalan olan kisimlari kendisi temizlemeye baslar.
Ayrica Anne Baba olarak cocugunuza vermis oldugunuz sözleri muhakkak gözden geciren,evvele dayali yerine getirilmemis bir söz varsa
"unutmusum simdi hatirladim söyle bir söz vermistim sana bunu yerine getirmeliyim" dediginizde cocugunuza dogru olmanin insanda güzel duygulara yol actigini hissettirirsiniz insallah

(cok konustum hakkinizi helal edin kolay gelsin insallah :) )

ay inanamiyorum ya ne kadar güzel ve net yazmissin cok saol..bu yaziyi hep okiyacagim...allah razi olsun..cok tskler,,kötü agir yalanlar söyedigi zaman inan kiziyorum tabiki yaa oofff cok zor cocuk büyütmekk..:(( sakin davranmaliyim mutlaka..

benimde 9 yaşında bir oğlum var yalan bazen söylüyor hayal dünyaları çok geniş çizgi filmlerinde etkisiyle kendini çok güçlü ve kahraman gösteren abartmalar bu konuyla ilgili yalanlar söylüyor ama onun dışında yalanı kullanmaz
sizin oğlunuzda bu tarz yalanlar söylüyorsa çok normal endişelenmeyin

benim oglumun anlatimi hayal gücü falan degil canim benim...olan , yasanan olayda biliyor kendisinin yanlis yaptigini ve bana öyle olmamista baska olmus diye anlatiyor..yani kendi yanlisini kapatiyo ..gercek olayi oldugu gibi anlatmiyor yani..kizilacak is olduguna emin cünki..binevi bunu bilmeside iyi bir yandan ama yinede yapiyor iste..bende diyorumki illaki yaptigi yanlislarla dogrulari ögrenecek..diyorum tam merak yasi meragindan yanlis yaptigini bilemez...ne biliyim ya neler neler düsünüyorum kendimide suclu hissediyorum kahrediyorum anneligime inaninki:((((( iyi bir annelik yapamadimmi diye düsünüyorum..oysaki inaninki konusmayi cok seven biriyimdir ben kimle olursa olayim konusurum anlatirim ..banada derler seninle konusunca icim rahatliyo derler yani..kizmam detaylica anlatirim herseyi..acaba cokmu konusuyorum ?? alahim yavrularimizi oyun etmesin bizlere yaradanim yanlis yola gitmesinler yalanlarla dnatmasin evimizi yuvamizi insallah...

benim oglumun anlatimi hayal gücü falan degil canim benim...olan , yasanan olayda biliyor kendisinin yanlis yaptigini ve bana öyle olmamista baska olmus diye anlatiyor..yani kendi yanlisini kapatiyo ..gercek olayi oldugu gibi anlatmiyor yani..kizilacak is olduguna emin cünki..binevi bunu bilmeside iyi bir yandan ama yinede yapiyor iste..bende diyorumki illaki yaptigi yanlislarla dogrulari ögrenecek..diyorum tam merak yasi meragindan yanlis yaptigini bilemez...ne biliyim ya neler neler düsünüyorum kendimide suclu hissediyorum kahrediyorum anneligime inaninki:((((( iyi bir annelik yapamadimmi diye düsünüyorum..oysaki inaninki konusmayi cok seven biriyimdir ben kimle olursa olayim konusurum anlatirim ..banada derler seninle konusunca icim rahatliyo derler yani..kizmam detaylica anlatirim herseyi..acaba cokmu konusuyorum ?? alahim yavrularimizi oyun etmesin bizlere yaradanim yanlis yola gitmesinler yalanlarla dnatmasin evimizi yuvamizi insallah...

anne olmak çok zor helede erkek annesi olmak. Benim oğlumda çoğunlukla bana nazlanır ve bazen kaprislerinden gına gelir.
bazen çok doğru şekilde davrandığımızıda düşünerek birşeyler yapsak bakıyoruz ki tamamiyle yanlış davranmışız.
Yanlış birşeyler yaptığı zaman mesala bu dersini yapmadan okula gitmiştir öğretmeni kızmıştır sizde öğretmeni kızdı düşük puan verdiği zaman kızdınız bu durum başka yaptığı yanlışlarda da olunca oğlunuz yaptığı hatalarında sonuncunda azarlanacağını cezalandırılacağınız düşünerek yalan söyleyerek kendini o an için kurtarmaya çalışıyordur.
şunu denemenizi öneririm yalan söylediği zaman neden yalan söylediği yaptığı hatayı anlamaya çalışın ve ona sabırla kızmadan yanlışını şöyle yaparsan düzeltebilirsin bunun için sana kızmıcam yalan söylemesine gerek kalmadığını belirtin ve hatasını beraberce nasıl düzeltebilmeniz için beraberce çözüm yolu bulmaya çalışın
eğer yine yalan söylerse kızmadan hatanın çözümü buydu sana yardım edeceğimi biliyorsun ama sen yine yalan söylüyorsun deyip cevzalandırmadan sevdiğimi birşeyden bir süreliğine mahrum bırakın (sevdiği çigfilmi o gün izlettirmeyin gibi) bunu yaparkende ve sebebini söyleyin inanın anlayacak ve yalanı bir süre sonra artacaksada bir süre sonra tamamen bırakıcaktır
kusura bakmayın çok yazdım umarım işe yarar

Back
X