Söyle bir cocugun etrafindaki insanlari bir gözden gecirmenizi tavsiye ederim,cocuk yalani örnek aldigi kisilerden ögrenir,
zaten 6 yasina kadar cocugun yalan söylemesine yalan olarak degerlendirilmez hayali karisik birseyler anlatabilir,bu durumda cocuga gercek olan kisimlari tekrar bir gözden gecirelim diyerek düzenleme yapilabilir..
Gelelim 10 yas cocuga,10 yas cocugunda yalanin kaynagi korkudur,gerek evde yada okulda cezadan,bagrilmaktan yada dayaktan kurtulmak isteyen cocuk
sucunu inkar eder /hayali seyler uydurabilir.Bundan dolayi böyle cocuklar suclarini itiraf etseler bile itiraf ettikleri icin ayrica ödüllendirilmeleri gerekir.
Bu konuda su tavsiyeleri deniyebilirsiniz
öncelikle cocugun cevresindeki kisilerin dürüst olmalarina dikkat etmek bu baba dede ark. v.s olabilir
kendi hatalarinizi cocugunuzun yaninda itiraf edin cocugunuza böylelikle herkesin hata yapabilecegini ve yalana siginmadan dürüstce bunu itiraf etmenin kötü birsey olmadigini canli örnek olarak sergilemis olursunuz.
asla cocugunuzu korkutarak yalana sevk etmesin örnegin yüksek bir ses tonuyla
"nedir bu!" "sen yaptin dimi" gibi kelimeler sarf edip cocugunuzu yalana tesvik etmesin
cocugu yapamayacagi seyler icin zorlamayin,size yaranabilmek icin hayali seyler uydurmasin
cocugunuza ona güvendiginizi söyleyin bu onu dürüstlüge motive edecektir,özellikle annenin güvenini kaybetmemek icin cocuklar dürüst davranmaya calisirlar
Size yalan söylediginde ayibini örtmeye kalmayin,onun dogru söylemedigini anladiginizi belirtin ve" bana yanlizca dogru olani söylemeni istiyorum " ,
"bir dahaki sefere sana inanabilmem icin bana dogruyu söylemelisin" ,
"bende sana yanlizca dogruyu söyledigime göre birbirimize herzaman inanabiliriz" gibi cümlelerle yaklasirsaniz
cocugunuzun kendisine olan güvenini arttirirsiniz,böylelikle zamanla anlattigi seylerin icinden yalan olan kisimlari kendisi temizlemeye baslar.
Ayrica Anne Baba olarak cocugunuza vermis oldugunuz sözleri muhakkak gözden geciren,evvele dayali yerine getirilmemis bir söz varsa
"unutmusum simdi hatirladim söyle bir söz vermistim sana bunu yerine getirmeliyim" dediginizde cocugunuza dogru olmanin insanda güzel duygulara yol actigini hissettirirsiniz insallah
(cok konustum hakkinizi helal edin kolay gelsin insallah :) )